Botoks Uygulamaları

Yazar Ayça TuğrulDermatolog • 22 Ağustos 2019 • Yorumlar:

BOTOKS NEDİR?
Birçok nörolojik hastalığın tedavisinde kullanılan botoks, son zamanlarda estetik amacı ile de kullanılmaktadır. Orta ve şiddetli mimik çigileri için cerrahi olmayan, geçici bir tedavi yöntemidir. Botoktkilde kullanıldığı takdirde hiçbir toksik etkisi olmayan bir maddedir.
BOTOKS NASIL ETKİ EDER?
Botulinum toksin kaslara iletilen sinir uyarılarını bloke ederek çizgiye neden olan hareketleri azaltır. Botoks uygulanan kaslarda geçici bir felç durumu oluşur. Kasların hareketlerindeki azalma ile birlikte, üzerinde bulunan derideki kas hareketleri ile ortaya çıkan çizgilenmeler de yavaş yavaş kaybolur.

Sonuç olarak kızgın, yaşlı ve yorgun görünen yüz ifadesi giderilerek daha genç, daha canlı bir hal alır.

BOTOKS NERELERE UYGULANIR?
• Alın bölgesi çizgileri
• Kaş arası çizgileri
• Göz kenarındaki kaz ayağı olarak isimlendirilen çizgiler
• Dudak etrafı çizgileri(sigara çizgileri)
• Boyun çizgileri
• Çenedeki düzensiz cilt görünümü
• Burun ucunun kaldırılmasında

Ayrıca el, ayak ve koltuk altı terlemeleri ile spasite ve migren ağrılarında da botoks kullanılmaktadır.

BOTOKS İLE KIRIŞIKLIKLAR TAMAMEN ORTADAN KALKAR MI?
Botoks, derin olmayan kırışıklıkları ortadan kaldırırken, derin kırışıklıkları hafifletir. Derin kırışıklıklarda botoks ile beraber başka dermokozmetik uygulamalar da kullanılmalıdır.

BOTOKSUN ETKİ SÜRESİ VE KALICILIĞI NE KADARDIR?
İşlem sonrası birkaç gün içinde çizgilerde iyileşme başlar, on günde tam sonuç elde edilir. Sonuçlar dört aya kadar sürebilir.

BOTOKS NE SIKLIKTA TEKRARLANMALIDIR?
Botoks uygulamaları 4-6 ayda bir tekrarlanır. Uygulama sayısı arttıkça bu süre uzayabilir. Zaman içerisinde bazı mimikler unutulur ve daha düşük dozlarla aynı etkiler elde edilebilir.

BOTOKS UYGULAMASI AĞRILI MIDIR?
Çok ince iğnelerle yapılan botoks uygulamasında ağrı genellikle minimal ve kısa sürelidir. Enjeksiyondan önce soğuk uygulama ya da cilde sürülen lokalanestezik bir krem ile ağrı daha da azaltılabilir. İşlemin tamamı yaklaşık 10 dk sürer. Kişi tedaviden sonra günlük yaşantısına devam eder.

KİMLERE BOTOKS UYGULANAMAZ?
Kişinin istenilen enjeksiyon bölgesinde bir enfeksiyon varsa veya kişi botoksun herhangi bir bileşenine karşı bilinen bir aşırı duyarlılığa sahip isebotoks kullanılmamalıdır. ALS, MyasteniaGravis veya Lambert-Eatonsendromu gibi nörolojik rahatsızlıkları olan hastalarda, gebelik ve emzirme döneminde kullanılmamalıdır.

BOTOKS UYGULAMASININ YAN ETKİLERİ NELERDİR?
• Uygulama yerlerinde birkaç gün süren morluklar oluşabilir. Bu riski azaltmak için işlem öncesi kan sulandırıcı maddeler ve ağrı kesiciler, yeşil çay, gingkobiloba, sarımsak, ginseng, ekinezya, balık yağı, vitamin C ve vitamin E kullanılmamalıdır.
• Uygulama sonrasında ilk birkaç gün geçici bir baş ağrısı olabilir.
• Göz çevresi ve alın bölgesinde çok nadiren, geçici kaş, gözkapağı düşüklüğü, çift görme gibi yan etkiler olabilir. 1-2 ay içinde kendiliğinden gerileyen bu yan etkiler için özel göz damlaları kullanılmaktadır.
• Kaş arası ve alın bölgesi uygulamalarında kaşlar gereğinden fazla yükselerek rahatsız edici bir görünüme neden olabilir. Kaş üzerine az miktarda botoks uygulayarak kaşların aşırı yükselmesi engellenir.
• Botoks sonrası en sık karşılaşılan sorun yanlış uygulamalar nedeni ile mimiklerin tamamen ortadan kalkması ve yüz ifadesinin kaybolması gibi doğal olmayan görünümlerdir.

YÜZ İFADESİ DOĞALLIĞINI KORUR MU?
Botoks doğru uygulandığında görünür sonuçlar verir, ancak yüz ifadesini kökten değiştirmez.
 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)