BOTOKS

Yazar Özge Aydın • 13 Ağustos 2017 • Yorumlar:

Botoks Nedir?

Botoks, clostridium botulinum olarak isimlendirilen bir bakterinin salgıladığı bir toksindir. Bu toksin protein yapıda olup çeşitli aşamalardan geçirildikten sonra günümüzde yaygın şekilde kullanılan botoks uygulamalarında kullanılır. Uzun yıllardır botoks hem estetik amaçlı hem de aşırı terleme tedavisi (hiperhidroz), migren tedavisi gibi alanlarda uygulanabilmektedir.

Botoks Nasıl Yapılır?

Botoks ilacı, ince uçlu küçük iğneler kullanılarak hedef bölgelere enjeksiyon şeklinde uygulanır. Derinin dermis tabakasına kadar bu iğnelerle batım gerçekleştirilerek botox maddesinin etki bölgesine verilmesi sağlanır. Bu işlem botoksun yavaşça salınması şeklinde yapılır. İşlem yapılacak bölge, minimal invaziv botoks öncesi lokal anestezik etki gösteren kremlerle uyuşturulur. Bu kremlerin etki göstermesi ortalama 20 dakika kadar almaktadır.

Botoks Etkisi

Botoks aslında bir toksindir ve etkisini kas-sinir kavşağı denilen noktalarda gösterir. Normalde kasların kasılması sinir uçlarından salgılanan ve asetil kolin denen maddenin kaslardaki reseptörler tarafından bağlanmasıyla gerçekleşir. Yani asetil kolin, kasa kasılma işaretini veren bir maddedir. Botulinum toksini ya da botoks, asetil kolinin bağlandığı kaslardaki reseptörleri bloke ederek kasılmayı önlemiş olur. Doğru miktarlarda ve hedef bölgelere uygulandığında, bu şekilde kırışıklıkların önüne geçilmiş ve deriye bir gerginlik kazandırılmış olur.

Botoks Ne Zaman Etki Eder?

Duruma göre değişkenlik gösterebilmekle beraber işlem sonrasındaki 2 gün içerisinde ilk botox etkileri görülmeye başlar. Uygulamanın oturması ve tam etkinin görülmesi ortalama 1 hafta kadar sürmektedir.

Botoks Uygulama Alanları / Botoks Kullanım Alanları

Hem estetik hem de çeşitli sağlık problemlerinin giderilmesinde botoks yaygın olarak kullanılmaktadır. Estetik amaçlı olarak kırışıklıkların giderilmesi, ilerleyen yaşın getirdiği belirginleşmiş mimik çizgilerinin ortadan kaldırılması amacıyla uygulanır. Bölgelere baktığımızda alın botoksu, burun botoksu, dekolte ve boyun botoksu, dudak botoksu, göz çevresi botoks, kaz ayakları botox, kaş botoksu, yanak botoksu, çene botoksu gibi işlem çeşitleri mevcuttur. Ayrıca botoksla aşırı terleme (hiperhidroz) tedavisi, botoksla migren tedavisi, botoksla diş gıcırdatma tedavisi gibi medikal yaklaşımlar da mevcuttur. El, ayak, koltuk altı terlemelerinde ve spasitede botoks kullanılmaktadır.

Botoks Etki Süresi ve Kalıcılık

Botox etki süresi kişiden kişiye ve uygulamaya göre çeşitlilik gösterebilir, ancak ortalama olarak 4 ila 6 ay kadar etkisini devam ettirir. Botoks etkisi geçtikten sonra, işlem yapılan bölgedeki görünüm eski haline döner. En az 5 ya da 6 kez botoks seansı yapıldıktan sonra bu 4 ila 6 aylık kalıcılık süresinin arttığını söyleyebiliriz. Yani düzenli botoks seansı yaptırmak, işlemin etki süresini de arttırmaktadır.

Botoks Sonrası Mimik Kaybı Olur Mu?

Botox yaptırmak isteyen kişilerin en çok sorduğu sorulardan bazıları “Botoks felç yapar mı?” ya da Botoks mimik kaybına sebep olur mu? gibi sorulardır. Botoks sadece lokal olarak yapıldığı bölgeyi etkilediğinden felç gibi bir risk görülmemektedir. Mimik kaybı da tamamen uygulamayla alakalı olarak ortaya çıkabilir. Günümüzde doğal botoks yaklaşımlarıyla kişilerde mimik kaybı yaşanmaması adına uygun dozlarda botoks ilacı kullanılarak yapılan uygulamalarda, tamamen doğal görünümlü ve mimik kaybı, yüz ifadesinin donuklaşması gibi sorunların olmadığı sonuçlar almak mümkün.

Botoks Yılan Zehri Midir?

Halk arasında botoksun bir yılan zehri olduğuna dair bir söylenti mevcuttur. Ancak bu tamamen bir söylentiden ibarettir, botoks yılan zehri değildir. Botulinum toksininden elde edilen protein yapıda bir toksindir.

Botoks Kremi / Botoks Etkili Krem

Son dönemlerde botoks kremi gibi isimlerle çeşitli ürünler piyasaya çıkmaktadır. Bazı ürünler ve kremler, bir miktar etkili de olabilmektedir. Ancak bu gibi kremlerin içerikleri botokstan farklıdır.

Botoks Yan Etkileri

Uzun senelerden beri botoks tıbbi amaçlı olarak kullanılmaktadır. Düzgün ve doğru koşullarda yapıldığı takdirde, botoksun kalıcı bir yan etkisi yoktur. Karşılaşılan birtakım kötü sonuçlar ve problemler, tamamen uygulama, dozaj hataları ve kalitesiz materyal kullanımı gibi sebeplerle ortaya çıkabilmektedir.

Botoks sonrası birtakım geçici yan etkiler görülebilmektedir. Hafif morarmalar ya da gözkapağı düşmesi gibi nadir durumlar az da olsa görülebilmekle beraber, bu etkiler kalıcı değildir.

Botoks Riskleri

Botoks ile ilgili riskler, çoğunlukla işlem hatalarıyla ilgilidir. Yanlış yapılan, uygun koşullarda, uygun dozlarda yapılmayan durumlarda, çeşitli riskler ortaya çıkabilir. Örneğin eğer steril iğneler kullanılmazsa enfeksiyon gibi problemler görülebilir.

Botoks Yapan Doktorlar ve Botoks Merkezleri

Botoks işleminin, kesinlikle bir doktor tarafından yapılması gerekmektedir. Her ne kadar kolay bir uygulama olsa da, çeşitli komplikasyonların ortaya çıkmaması adına bu nokta çok önemlidir. Botoks yapan merkezin hijyeni ve sterilitesi de büyük önem taşır. Özellikle son yıllarda pek çok merkezde, yasal durum dikkate alınmaksızın sağlıksız koşullarda botoks yapılabilmektedir. Bu gibi yerlerden özellikle uzak durulması gerekir.

Botoks Kimlere Yapılabilir? Yaş Sınırı Var Mıdır?

Yüzündeki kırışıklık ve mimik çizgilerinden hoşnut olmayan, aşırı terleme sorunu olan, migren tedavisi için bir yaklaşım arayan, diş gıcırdatma tedavisi için bir yaklaşım arayan ve doktorun uygun gördüğü kişilere botoks yapılabilir. Yaş aralığı olarak 18-65 yaş aralığından söz edebiliriz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Özge Aydın Sertifikalı Medikal Estetik Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)