Botox

Yazar Mehmet RahşanDermatolog • 16 Kasım 2016 • Yorumlar:

Botox (Clostidiyum botulinum) adında bir bakteriden elde edilen bir toksindir. Botox sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin üretimini engelleyerek sinir ile sinirin iletildiği organlar arasında iletimin azalması veya tamamen yok olmasını sağlayabildiğinden istenmeyen kas hareketlerinde azalma yapar. 1970 yılından beri dünyanın hemen hemen her ülkesinde kullanılan bu ilaç hem estetik hem de tıbbi bir çok alanda kullanılmaktadır. Bu ilaç, zerk edildiği kasların hereketlerini ancak geçici bir şekilde etkiler ve Kasta yapılan paralezi sonucunda kırışıklıkta düzelme sağlar.

Tedavi etki süresi kişiden kişiye göre değişmekle birlikte 4-8 (ortalama 6 ay) sürer. Ama seanslar düzenli bir şekilde devam edilirse aradaki dönemler 1-1,5 seneye kadar uzayabilir ve kişi uygulamaları devam etmediği takdirde bile eskisinden daha az sayıda ve daha az derinlikte kırışığı olacaktır, çünkü aradakı dönemde yeni kırışıklıklar oluşmayacaktır. Gebelik ve emzirme dönemlerinde zararlı bir etkisi görülmemekle birlikte uygulamalar da tavsiye edilmiyor.

Kasların faaliyeti üzerine örten derinin kırışıklıklarını belirgin hale gelmesi yüzdeki bariz çizgilerin oluşmasına yol açar. Göz çevresi, kaş arasındaki ve alın bölgesindeki çizgiler bunun en iyi örnekleridir. Göz çevresi ve alın bölgesindeki kırışıklıklar kişiye daha yaşlı ve yorgun bir ifade verirken, kaş arasındakı kaş çatma çizgileri ise kızgın bir ifadenin oluşmasına neden olur.

Hem kadın hem de erkeklerde kolaylıkla uygulanabilen bu yöntemler; göz çevresi, alın ve kaş ortasındaki kırışıkların, bir seans (30 dakika) gibi kısa bir sürede yok olmasını sağlayacaktır.

Botox uygulamaları uzman hekim ve bu konuda tecrübe ve eğitimi olan hekimler tarafından gerçekleştiğinde herhangi bir yan etkisi olmaz. Uygulamadan sonra hafif bir kızarıklık görülebilir. Ağrı, acı hissi, kullanılan iğneler son derece ince olduğundan (insülün iğnesi) olabilecek minimum derecededir. İğneler son derece ince üçlu olduğundan acı yapmaz, yalnız ilaç hafif bir sızlama hissi yaratabilir, istenildiğinde tedaviden önce uyuşturucu krem veya buz lokal olarak kullanılabilir.

Enjeksiyondan sonraki ilk 2-3 gün içerisinde uygulanan bölgede herhangi bir değişiklik beklememek gerekir. İlaç etkisini ancak 2-3 gün sonra göstermeye başlar ve 7-10 gün içinde maximum etkiye ulaşır.

Son derece pratik bir yöntem, uygulamalar kısa sürer ve ağrı, acı yapmaz. İstenildiğinde uygulanacak bölgeye uyuşturucu krem sürülür. Özel herhangi bir bakım gerekmez, normal hayatı hiç bir şekilde etkilemez. Lokal veya genel anesteziye gerek yoktur. Doğru ve bilinçli bir şekilde uygulandığında herhangi bir yan etkisi yok. Bugün Amerika Birleşik Devletlerinde kırışıklıkların tedavisinde en yaygın kullanılan yöntem olmakla birlikte, doğru uygulandığında ise sonuçlar gerçekten yüz güldürücüdür.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)