BOTULİNUM TOKSİN (BOTOX, BOTOKS)

Botulinum toksin (genel kullanımda bilinen adıyla botoks ya da botox) maddesi, Clostridium Botulinum isimli bir bakteriden laboratuvar ortamında elde edilen , saflaştırılmış protein esaslı kas kasılmasını azaltan bir ilaçtır. Sık zannedildiğinin aksine yılan zehri değildir. Tıpta ilk kullanımı 1980 yılında gözlerde şaşılık tedavisi ile başlamıştır. 2002 yılında ise Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), botulinum toksin tip A’nın kırışıklık azaltama amaçlı kullanımını onaylamıştır.  Bu tedavi dünyada şu anda ameliyatsız estetik alanında  en fazla tercih edilen uygulamadır. Ameliyatsız yüz estetiği dışında aşırı aktif mesane, aşırı terleme, migren, şaşılık gibi birçok alanda da kullanılmaktadır.  Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından ve dünyada 70’ten fazla ülkede onaylı, 2000’in üzerinde bilimsel çalışma yapılmış bu ilacı her yıl milyonlarca kişi güvenle tercih etmektedir.

 

KIRIŞIKLIK TEDAVİSİ AMAÇLI BOTOKS NERELERE UYGULANABİLİR?

 

Botoxun en sık uygulandığı alan göz çevresi (kaz ayakları) ve alın bölgesidir. Uygun hastalarda ağız çevresi ve boyun bölgesine de uygulanabilmektedir. Botox ( botoks ) bir ilaç olduğu için herhangi hacim verici bir özelliği yoktur. Temel etki mekanizması oluşabilecek kırışıklıkları önlemesi ve çok derinleşmemiş kırışıkları açmasıdır. Çok derinleşmiş ve deride kırılmaya neden olmuş kırışıklıkların tedavisinde, o kırılma alanının altını dolduracak hyaluronik asit bazlı dolgular tercih edilmektedir. Yani botox ( botoks ) hareketli kırışıklıkların tedavisinde kullanılırken, dermal dolgular sabit kırışıklıklar ve yüz şekillendirme amacı ile kullanılır. Etki mekanizmaları ve uygulama alanları birbirinden tamamen farklı olmakla beraber ameliyatsız estetik uygulamalarında sıklıkla kombine olarak kullanılırlar.

 

Göz çevresi botoksunda hedef kaz ayağı bölgesindeki orbicularis oculi denilen kaslardır. Bu kaslar, örneğin siz güneşe çıktığınızda göz bölgenizin etrafında kırışıklık oluşturmanıza neden olur. Alın botoksunda ise birden fazla kas hedeflenir.

 

 

 

     1. Tüm Yüz Botoks Uygulaması

 

En sık yapılan botoks ile kırışıklık giderme ve cilt gençleştirme uygulamasıdır. Yüz bütünsel olarak ele alınarak alın, göz çevresi, burun kenarı, dudak üstü gibi belirli alanlara, ilgili bölgedeki kas kütlesiyle doğru orantılı miktarlarda botulinum toksin enjeksiyonu yapılır.

 

 

 

     2. Alın Botoksu Uygulaması

 

Alın bölgesinde bulunan paralel çizgilere yapılan botox uygulamasıdır. Alın kırışıklıklarının giderilmesi hedeflenirken yüzdeki doğal mimik ifadelerinin bozulmaması ve yapay bir görünüm ortaya çıkmaması önemlidir.

 

 

 

     3. Kaş Arası Botoksu

 

Stresli ve kızgın bir görünüm oluşturan iki kaş arası çizgilere yapılan botoks uygulaması ile bu gergin görünüm giderilerek daha yumuşak ve genç bir ifade sağlanır. Bu bölgedeki çizgilerin çok derin olması durumunda botulinum toxin enjeksiyonu ile birlikte hyaluronik asit dolgu uygulaması da gerekebilir.

 

 

 

     4. Kaz Ayağı Botoksu (Göz Çevresi Botoksu)

 

Kaz ayakları botulinum toksin uygulamalarında ilk akla gelen yüz bölgelerindendir. Göz çevresi bölgesine yapılan bu uygulamaya kaz ayağı botoksu adı verilmektedir. Göz çevresi yüz ifadelerinde en çok dikkat çeken ve yaşlanma belirtilerinini ilk başladığı yüz bölgesidir. Göz çevresi botoksu uygulaması yaptıracak kişiler “Mimik/ifade kaybı yaşar mıyım?” gibi haklı kaygılara kapılabilmektedir. Doğru ellerde, kişinin yüz mimikleri ve bölgedeki kas ve cilt yapısı doğru analiz edilerek yapılan botoks uygulamalarında doğal olmayan, ifadesiz yani ‘Poker Face’ diye tabir edilen durum ortaya çıkmaz, tam aksine kişi genç, doğal ve kırışıksız bir görünüme kavuşur.

 

 

 

     5. Dudak Üstü Botoks (Dudak Çizgilerine Botoks)

 

Ağız hareketlerimizle dudağın üst kısmında oluşan yere dikey çizgilere özellikle sigara kullanan hastalarda çok daha belirgin ve sık görülmeleri sebebiyle sigara çizgileri adını vermekteyiz. Bu bölgeye yapılan dudak üstü botox dokunuşu ile bu çizgiler belirsizleştirilmekte ve ağız çevresindeki yaşlı görünüm giderilmektedir.

 

 

 

     6. Dudak Kenarı Botoksu

 

Dudak kenarından geniş açılı bir üçgen çizerek alta doğru inen ve yaşlandıkça derinleşen çizgilere Marionette Çizgileri adını vermekteyiz. Marionette çizgilerinin alt bölgelerinde dudağı aşağı çeken kaslara yapılan botulinum toksini enjeksiyonu ile dudak kenarı bölgesi, dudak ucu aşağıdan yukarı doğru eğimlendirilerek gençleştirilebilmektedir. Öte yandan bu botoksun amacı bu çizgileri yok etmek değildir. Kişinin özel durumuna bağlı olarak bu bölgede Hyaluronik Asit dolgular ile kombine tedavi uygulanabilir.

 

 

 

     7. ‘Gummy Smile’ Botoksu

 

Bu teknikte, gülerken görünen diş etlerinizin miktarını azaltmak için dudak üzerinize botoks uygulaması yapılır. Bu sayede gülüşünüz daha doğal ve çekici olur.

 

 

 

     8. Burun Üstü Botoksu (Tavşan Çizgileri – Bunny Lines)

 

Burunun her iki sırtından göze doğru uzanan hafif kavisli çizgilere tavşan çizgileri (Bunny Lines) denilmektedir. Bu bölgeye yapılan küçük bir botox dokunuşuyla, bu olumsuz görünüm giderilebilmektedir.

 

 

 

     9. Çene Botoksu

 

Bu botoks tekniği özellikle çiğneme kası fazla gelişmiş kişilerde, köşeli yüz görünümünün daha oval ve  dolayısıyla daha genç bir görünüme döndürülmesini amaçlar. Kimi zaman tek taraflı kas gelişimi olanlarda, tek taraflı da uygulanabilmektedir.

 

 

 

    10. Boyun ve Dekolte Botoksu

 

Gıdı ve dekolte bölgesinde bulunan bulunan platismal bant çizgilerine uygulanan boyun botoksu ile bu alandaki kırışıklık ve sarkma görünümünün azalması sağlanır. Bu yöntem botoksla gıdı estetiği olarak da adlandırılmaktadır. Bu işlem ile daha kırışıksız ve genç bir boyun-dekolte görünümü sağlanabilmektedir.

 

 

 

AMELİYATSIZ KAŞ KALDIRMA (KAŞ KALDIRMA BOTOKSU)

 

Kaş kaldırma ameliyatına uygun olmayan ve/veya ameliyat olmayı istemeyen hastalarda botoks ile kaş kaldırma sıklıkla tercih edilen bir uygulamadır. Ameliyatsız kaş kaldırma amacıyla iple kaş kaldırma (ip estetiği, iple kaş asma gibi isimlerle de anılmaktadır) gibi yöntemler son yıllarda popüler olsa da kliniğimizde hastalarımıza bu tip güvenilirliği ve kalıcılığı  belirsiz yöntemler uygulanmamaktadır. Kaş kaldırma botoksu ise etkisi ve sonuçları kanıtlanmış güvenilir bir ameliyatsız estetik uygulamasıdır.

 

Kaşların 1/3 dış kısımlarının, hafif kalkık bir formda olması kişiye dinlenmiş ve diri bir görünüm vermektedir. Alın veya kaz ayağı estetiği ameliyatları ile elde edilebilen bu görünüm çeşitli sebeplerle ameliyat tercih etmeyen veya ameliyata uygun olmayan hastalarda kaş kaldırma botoksu ile sağlanabilmektedir. Bu teknik aynı zamanda üst göz kapağındaki hafif fazlalıklarında belirginliğini azaltır. İleri düzeyde göz kapağı fazlalığı olan hastalar için tek başına kaş kaldırma botoksu istenen işlevi göremeyecek, bu hastalara blefaroplasti (göz kapağı estetiği ameliyatı) yapılması gerekecektir.

 

 

 

BOTOX NASIL UYGULANIR?

 

Uygulama öncesinde lokal anestetik krem ile ilgili bölge uyuşturulur, bu sayede işlem oldukça ağrısızdır. Çok ince iğneler ve özel tekniklerle birden fazla noktada kas içerisine enjeksiyon yapılır.

 

 

 

MİKRO BOTOKS ( MİCRO BOTOX) NEDİR?

 

Bu teknikde klasik botoxun aksine tedavi kas içerisine değil cilt içerisine yapılır. Diğer adı ile meso – botox olarak da bilinir. Doç.Dr.Haldun Kamburoğlu, bu tekniği geliştiricisi olan Dr.Woffles Wu’dan bizzat yurt dışı üst ihtisasları sırasında öğrenmiştir. Özellikle yağlı ciltlerde sebum (yağ) üretimini belirgin olarak azaltmaktadır. Uygun hastalarda çok iyi sonuç veren bir tedavi yöntemidir. Mikro Botoks işlemine uygunluğunuz hekiminizin muayenesi ile belirlenmelidir.

 

 

 

MODİFİYE MİKRO BOTOKS

 

Doç.Dr.Haldun Kamburoğlu uygun hastalarda normal botox uygulamalarından daha hassas bir teknik olan modifiye mikro botoks (modified micro botox) tekniğini uygulamaktadır. Bu teknikle daha çok alana daha detaylı çalışma imkanı vardır. Bazı dokunuşlar klasik botoksun tersine (klasik botox kas içine yapılmaktadır) mikro botoks gibi cilt içerisine, bazı dokunuşlar ise klasik botoks gibi kas içerisine yapılmaktadır. Bu sayede hem doğal hem kırışıksız hem de taze bir cilt elde edilir.

 

 

 

BOTOX (BOTOKS) ETKİ SÜRESİ NE KADARDIR?

 

Botulinum Toksin ilacının etkisi, enjeksiyondan 2-5 gün sonra net olarak belirmeye başlar, 1-2 haftada tam olarak ortaya çıkar. Botox etki süresi hastadan hastaya ve uygulanan tekniğe bağlı değişiklik gösterebilir. Bu süre süresi ortalama 4-6 aydır. Teorik olarak botulinum toksine karşı antikor gelişme olasılığı mümkündür, o nedenle doğru zaman aralıklarında yapılması ve uzman doktorunuz tarafından belirli periyotlarla takibi en uygunudur.

 

 

 

BOTOKS YAPTIRMAK İÇİN İDEAL YAŞ KAÇTIR? BOTOKS YAPTIRMAYA BAŞLAMAK İÇİN EN ERKEN YAŞ KAÇTIR?

 

Botoks tedavisinin ideal başlangıç yaşı kırışıklıklarınız henüz belirginleşmediği 30’lu yaşlarınızın başıdır. Çünkü botox ideal bir önleyici tedavidir. Kırışıklık tedavisi denildiğinde akla yalnızca var olan kırışıklıkların giderilmesi gelmemeli, yeni oluşacak kırışıklıkların önlenmesi de düşünülmelidir. Kişinin özel durumuna bağlı olarak botoksa başlama yaşı 20’li yaşların ortası veya sonları olabilir. Botoksa ihtiyacınız olup olmadığı konusunda en sağlıklı karar uzman doktorunuzun muayenesi sonrası alınacaktır.

 

 

 

BOTOX YAPTIRDIKTAN SONRA MASKE GİBİ İFADESİZ BİR YÜZÜM OLUR MU?

 

Uygun tekniklerle ve tecrübeli ellerde hayır olmaz. Uygulanan doz ve bölge seçimi ile hem kırışıklıkların giderilip hem de mimiklerin korunması mümkündür.

 

 

 

BOTOKS YAPTIRMADAN ÖNCE NELERE DİKKAT ETMEK LAZIM?

 

Bu işlemden önce herhangi bir kan sulandırıcı kullanmıyor olmanız istenir (aspirin, kumadin gibi). İşlemden önce kan sulandırıcı, ağrı kesici ilaçlar veya C vitamini, gingko, ginseng ve türevleri gıda destekleri kullananlarda morluk oluşma ihtimali artar. Bu sebeple mümkünse işlemden bir hafta önce bu ilaç veya gıda desteklerini bırakmanız önerilir. Ayrıca son 6 ayda tetanoz aşısı olmuş iseniz işlemin etkisinin görülme olasılığı düşeceği için, botox yaptırmanız önerilmez. Hamilelerde ve emziren annelerde de botoks önerilmemektedir.

 

 

 

BOTOKS YAPTIRDIKTAN SONRA NELERE DİKKAT ETMEK LAZIM?

 

Botulinum toksin uygulaması sonrası 12 saat makyaj yapmamalı, yüzünüz ovuşturmamalı ve fazla mimik yapmaktan kaçınmalısınız. 1 hafta direk güneş ışığı ve aşırı sıcaktan (hamam, sauna gibi) kaçınmalısınız. Uygulama sonrası oluşan küçük şişlikler ve kızarıklıklar ortalamada 2-3 saat sonra kaybolur. Beklenmeyen ya da sizi tedirgin eden herhangi bir durumda mutlaka hekiminize başvurun.

 

 

 

BOTOX ( BOTOKS ) YAPTIRDIKTAN SONRA ZAMANI GELİNCE TEKRAR ETTİRMEZ İSEM DAHA KÖTÜ OLUR MU?

 

Botox uygulamasının etkisi tamamen geçtikten sonra tekrar ettirmezseniz hiçbir şey daha kötü olmaz. Botoksun böyle bir etkisi söz konusu değildir. Daha kötü olmamanın yanı sıra eski halinden biraz daha iyi olur.

 

 

 

BOTOKS SEANSLARI TEKRARLANDIKÇA KALICILIĞI ARTAR MI?

 

Evet, botoks uygulamaları doğru ellerde doğru takip periyotlarında yapıldığında kalıcılık süresi görece artacaktır. Botulinum toxin maddesinin etki ettiği kas ve sinirler tekrarlanan uygulamalar sayesinde hedeflenen botoks etkisi durumuna alışmakta ve ilk kez botoks yaptırmış birine göre daha uzun süreli daha kalıcı etki görülmektedir.

 

 

 

BOTOX ( BOTOKS ) UYGULAMASI YERİNE KIRIŞIKLIK AZALTICI KREM KULLANSAM OLUR MU?

 

Botulinum toksin enjeksiyonu yerine krem kullanarak kırışıklıkları aynı seviyede tedavi etmek mümkün değildir.  Kremler cildi nemlendirir, besler, güneşten korur ve kırışıklıklara karşı kollajen sentezini arttırarak  kısmi de olsa faydalı olurlar. Cildinizin türüne uygun iyi bir nemlendirici ve güneş koruyucu krem kullanmanız, kişisel bakımınız ve yaşlanma karşıtı tedavinizde en önemli noktalardan biridir ancak bu kozmetik ürünlerin etkisi botoks ile kıyaslanacak veya alternatif oluşturacak seviyede değildir.

 

 

BOTOX’U  ( BOTOKS ) TAMAMLAYICI TEDAVİLER

 

Doç.Dr. Kamburoğlu tüm yüz anatominizi, yaşlanmaya bağlı olan değişiklikleri ve cildinizi detaylı olarak değerlendireceklerdir. Botox işlemi ile beraber derin kırışıklıklarınızın açılması ya da yüzdeki hacim kaybı alanlarınızın (örneğin göz altları ve orta yüz) tedavisi için hyaluronic asit dolgulardan faydalanılabilir. Ayrıca cilt nem dengenizi, ışıltısını ve sıkılığını arttırmak için PRP (Trombositten Zengin Plazma) işlemi de eş seanslı olarak uygulanabilir. Bu işlemlerin yeterli olamayacağı, daha ileri derecede yıpranma görülen kişilerde, ameliyatlı yöntemler muayeneniz sırasında alternatif olarak sunulacaktır. Doç.Dr.Haldun Kamburoğlu’nun uygulama yelpazesinde botox’dan endoskopik yüz estetiğine kadar onlarca seçenek mevcuttur. Hangisi ya da hangilerinin size daha uygun olduğunu muayeneniz sırasında öğreneceksiniz. Bu yöntemler arasından çeşitli kriterlerinize göre (ameliyat olup olmama isteği, kalıcılık, işlem süresi ve tekrarı, fiyat) tercih yapma şansı elbette sizin...

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Haldun Kamburoğlu Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)