MEME (GÖĞÜS) KÜÇÜLTME

 

MEME (GÖĞÜS) KÜÇÜLTME

 

Meme küçültme ameliyatı, memelerin boyutlarını küçültmek amacı ile fazla cildin, yağın ve meme dokusunun alınması işlemidir. Memeler hormonal, genetik ya da fazla kilo alma gibi çeşitli nedenler ile büyüyebilir. Çok büyük memeler estetik olarak güzel olmadığı gibi, fiziksel olarak da kişinin sağlığını olumsuz etkileyebilir.

 

 

 

MEME KÜÇÜLTME AMELİYATI İÇİN UYGUN MUYUM?

 

Çok büyük memeler kişinin kıyafetli iken dahi kendi vücudunu beğenmemesine, sırt, omuz ve hatta boyun ağrılarına neden olabilir. Bununla beraber çeşitli duruş bozuklukları ile eller ve kollara giden sinirlerde boyun bölgesinde sıkışma gelişebilir. Çeşitli fiziksel aktiviteleri yapmayı kısıtlayabilir. En sık olarak omuzlar düşük, hafif kambur duruş gözlenir. Çok büyük memelerin psikolojik ve fiziksel etkileri kişide özgüven eksikliğine de neden olabilir. Bu yazıyı okuyan ve çok büyük memeleri beğenip nasıl bir rahatsızlık oluşturacağını hayal edemeyen erkek okurlarımıza, empati yapabilmeleri için boyunlarına 4 kiloluk bir ağırlık asıp birkaç saat evin içerisinde dolaşmalarını önerebiliriz.

 

Meme küçültme cerrahisi, kadınların göğüslerinin boyutlarını azaltarak daha fazla rahatlık ve özgüven sağlamayı amaçlamaktadır. Bu ameliyat sadece büyük göğüslere ilişkin birçok şikayetin tedavi edilmesine yardımcı olmaz, aynı zamanda birbirleri ile simetrik, daha küçük ve doğal uçlu ve sarkık olmayan memeler elde edilmesine yardımcı olur.

 

Bu ameliyatı olmak için, herhangi bir ek hastalığınızın olmaması ve sağlığınızın tam olarak yerinde olası önerilir. Birçok ameliyat için beklendiği gibi, sigara içmemeniz de oldukça önemlidir. Doç.Dr.Haldun Kamburoğlu sigara içen hastalara meme küçültme ameliyatı yapmamaktadır. Ameliyat olabilmeniz için tercihen 6 hafta öncesinden sigarayı bırakmış olmanız önerilir. Bu önlemin amacı sigaraya bağlı oluşabilecek doku dolaşım bozukluklarının önüne geçmektir.

 

 

 

MEME KÜÇÜLTME AMELİYATININ SÜRECİ NASILDIR?

 

Ameliyatı olmadan önce, meme küçültme ameliyatından beklentilerinizi konuşup tartışmak için muayene olmanız gerekir. Bu ameliyata dair her şeyi anlamak için Doç.Dr.Haldun Kamburoğlu ile görüşmeye gitmeden önce detaylı bir araştırma yapmanız önerilir.

 

Meme küçültme ameliyatı için literatürde tariflenmiş onlarca teknik vardır. Çeşitli bilimsel çalışmalar sonucunda bu tekniklerin bazılarının daha üstün sonuçlar ortaya çıkardığı görülmüştür. Her hastaya tek bir teknik uygulamak, herkese aynı kıyafeti giydirmeye çalışmakla eşdeğerdir. Zira herkesin meme dokusunun sıkılığı, büyüklüğü, sarkıklığı ve şekli farklıdır. O nedenle Doç.Dr.Haldun Kamburoğlu tüm ameliyatlarını kişiye özel tekniklerle yapmaktadır.

 

Tüm meme küçültme ya da dikleştirme ameliyatlarında ortak olarak meme başının çevresinde yuvarlak şekilde bir kesi olur. Çok fazla büyüklüğü ya da sarkıklığı olmayan hastalarda, sadece bu kesi ile meme küçültme ya da dikleştirme yapılabilir (Şekil 1) . Biraz daha büyük memelerde bu kesiye, meme ucundan meme altı katlantısına kadar olan dikey bir kesi de eklemek gereklidir (Şekil 2) . Daha da büyük memelerde ise yuvarlak ve dikey kesilere ek olarak, meme altı katlantısı boyunca yatay bir kesi de eklenir (Şekil 3). Dünyadaki birçok cerrah tarafından sadece son bahsedilen ters "T" şekilli teknik tercih edilmektedir. Öte yandan Doç.Dr.Haldun Kamburoğlu kişiye özel tekniği ile, izlerin miktarını azaltmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için daha az izli diğer teknikleri de başarı ile uygulamaktadır.

 

 

 

MEME KÜÇÜLTME AMELİYATI İLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR:

 

MEME KÜÇÜLTME AMELİYATI SONRASI İZ KALIR MI?  

 

Meme küçültme cerrahisi sonrası kalacak izin belirginliğini üç şeye göre değişiklik gösterir. Bunlar, uygulanan teknik, kişinin genetiği ve çevresel faktörlerdir. İz miktarını azaltmak için, uygun hastalarda yukarıda sayılan daha az izli teknikler tercih edilebilir. Daha az iz kalması için genetiğinizi değiştirme şansınız yoktur. Ancak sigara içmeyerek ve C vitamini ile proteinden zengin beslenerek, kalacak olan izin belirginliğini azaltabilirsiniz. Kalacak olan izin belirginliğini azaltmaya çalışmak mümkün olmakla beraber hiç iz kalmaması maalesef günümüz teknolojisinde mümkün değildir. Eğer hiç iz kalmayacak yöntemler tarif edilmiş olsaydı, örneğin burun ameliyatını burun deliklerinin içerisinden değil de direk üzerinden yapardık. Bununla beraber, Doç.Dr.Haldun Kamburoğlu Avrupa'da gerçekleştirildiği estetik cerrahi üst ihtisasları sırasında, iz belirginliğini azaltacak yeni teknikler de geliştirmiştir. Ameliyatınızdan sonra ayrıca iz belirginliğini ve kabarık iz gelişme ihtimalini azaltıcı özel kremler de reçete edilecektir.

 

 

 

MEME KÜÇÜLTME AMELİYATI SONRASI SÜT VEREBİLİR MİYİM?

 

Meme küçültme cerrahisinde, süt kanallarınızın önemli bir kısmı korunur. Normal şartlarda bu kanallar sayesinde süt verebilirsiniz. Ancak, küçültme işlemi ile bir miktar süt kanalı da çıkartıldığı için, süt miktarında azalma olabilir. Literatürdeki çeşitli çalışmalar göstermiştir ki, kalan süt kanalları genellikle bebeğinizi beslemeniz için yeterlidir. Ameliyattan sonra emzirme sağlanamıyorsa bu durumun temel sebebi hastanın hormonal ya da genetik nedenlerden ötürü emzirme yeteneğinin olmaması olabilir. Süt kanalları sadece meme başı serbest yama olarak taşınırsa korunamaz. Bu teknik çok nadir gerekmekle beraber sadece çok büyük memelerde (örneğin tanesinden 2 kg. çıkması gereken) tercih edilebilecek bir yöntemdir. Doç.Dr.Haldun Kamburoğlu ile yapacağınız ameliyat öncesi görüşmede, ileride hamile kalıp kalmama olasılığınızın olup olmadığını konuşunuz.

 

 

 

MEME KÜÇÜLTME AMELİYATI SONRASI MEME UCUMUN DUYU YA DA DOLAŞIMINDA BİR SORUN OLUR MU?

 

Doç.Dr.Haldun Kamburoğlu'nun şu ana kadar ki hiçbir hastasında bu tip bir komplikasyon yaşanmamış olmakla beraber, kitabi olarak meme ucunun duyu ya da dolaşımında sorun yaşanma ihtimali çok düşük de olsa vardır. Zira bu ameliyatta, meme ucu ince bir sap üzerinde yeni konumuna nakledilmektedir. Bu sapın meme ucunu besleme gücünü ameliyat sırasında kesin olarak anlamanın bir yolu olmamakla beraber, çeşitli önlemler ve tecrübe ile bu risk en aza indirilmektedir.

 

 

 

İYİLEŞME SÜRECİ

 

Meme küçültme ameliyatı sonrası genellikle 1 gece hastanede kalmanız önerilir. İçerde oluşabilecek sızıntıları engellemek için dren kullanılabilir. Bu drenler ortalama 2 gün civarında çekilir. Üç günlük pansuman sonrası duş yapmanız mümkündür. Ameliyattan sonra reçete edilen ilaçlar ve kremleri tarif edildiği şekilde uygulamanız, en iyi sonuç için gereklidir. Taburcu olmadan hemen önce size özel bir sutyen giydirilecek ve bu sutyeni 1 ay kullanmanız istenecektir. Uygulanan tekniğe göre memenizin nihai şeklini alma süresi değişir. Genellikle izi daha az dikey izli yöntemlerde, memenin nihai şeklini alması 6 ayı bulabilirken, izi daha fazla olan ters "T" yönteminde bu süre 1-2 ay kadardır. Şişlikler azaldıkça memenizin şekli daha net ortaya çıkmaya başlayacaktır.

 

Meme küçültme ameliyatı, size daha estetik bir görünüm kazandırır, özgüveninizi artırır, giymek istediğiniz kıyafetlerin içinde daha fit görünmenizi sağlar. Bu ameliyatın asıl amacı; büyük göğüslerden kaynaklanan rahatsız edici belirtileri azaltmak ve size daha kaliteli bir hayat sunmaktır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Haldun Kamburoğlu Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)