Botulinum Toksin Nedir?

Yazar Canan SapanDermatolog • 7 Ekim 2019 • Yorumlar:

Botulinum toksin(Btx), gram pozitif bir bakteri olan Clostridium botilinum’ un metabolitidir.bu bakteri genellikle toprakta yer alır ve nörotoksin etkisi olduğu bilinen bu toxinin tedavide kullanımı söz konusu olmuştur. Bir çok nörolojik hastalık yanında estetik uygulamalarda da kullanımı mevcuttur. Yüzdeki aktif kasların kısmen inaktive olmasıyla kırışıklık tedavisinde yerini bulmuştur. Yüzde bulunan kasların kısmen kullanılamaması ile hareketle ortaya çıkan kırışıklıkların giderilmesi amaçlanır. İdeal olan uygulama mimik kaslarında tamamen kaybolma olmadan yapılmış olan uygulamadır.

Btx ne kadar süre etkilidir?

Cilt yüzeyindeki hareket halinde oluşup, sabit dururken görünmeyen çizgilerde uygulanabilmektedir. Uygulama 2 ile 10 gün içinde hissedilir. Maximum 1 ayda son halini alır. Yaklaşık 3 ile 6 ay arası kullanılabilmektedir. Devamı için tekrarlayan zamanlarda yaptırılabilir. Ancak bazı kişilerde antikor gelişimi sonucu tekrarlayan zamanlarda etkisizlik de söz konusu olabilir. Doğru yere doğru dozda yapıldığında genellikle komplikasyon nadirdir. Uygulama sırasında lokal ağrı, şişlik, kızarıklık ve morluk gelişebilir ancak geçicidir.

Btx nerelerde kullanılır? Nerelerde kullanılamaz?

Btx, kırışıklık giderme, koltuk altı ve el terlemesi ve son zamanlarda migren tedavisinde de kullanılmaktadır. Yanlış uygulamalar sonucu gözkapağı düşüklüğü, yüz ifade bozuklukları gözlenebilir Doğru kaslara doğru dozlarda yapılması önerilir o nedenle mutlaka bu konuda uzman doktorlar tarafından yapılması çok önemlidir. Koagulopatisi olanlarda, antikuagulan tedavi alanlarda, Aminoglikozid grubu antibiyotik kullananlar, hamilelik ve emzirme durumunda, nöromusküler alana etkili ilaç kullanımında kullanılması önerilmez.

Btx tedavisi sonrası nelere dikkat edilmeli?

               Hasta uygulamadan sonrasında en az dört saat yatar pozisyona gelmemelidir, öne aşağıya eğilmemelidir. Uygulama alanına en az 1 hafta masaj uygulanmaması önerilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Canan Sapan

Dermatoloji Uzm. Dr.

Randevu al