Boyun Ağrıları Nasıl Olur? Boyun Ağrılarının Mekanizması Nedir?

Yazar Yasemin SoytürkFizik Tedavi Uzmanı • 16 Ekim 2019 • Yorumlar:

Servikal omurga hastalıklarını anlayabilmek için servikal omurganın anatomik ilişkilerine ait hekimin bilgi birikimi önemlidir. Servikal omurga aksiyel iskeletin farklı bir segmentidir. Başı desteklemek, stabilize etmek, başın hareketini bütün düzlemlerde olanak sağlamak, omuriliği, spinal sinirleri ve vertebral arterleri korumak gibi görevi vardır. 7 servikal omurga ile 8 servikal sinir kökü vardır. Atlanta oksipital dediğimiz kafatası ile birinci servikal omurga arasındaki eklem başın10 derece öne eğilme ve 25 derece arkaya eğilme hareketine izin verir. 1 ve 2. servikal omurga arasındaki eklem yani atlantaaksiyel eklem, boyun rotasyonunun %40 ila 50'sinden sorumludur. Başın öne eğilme hareketi ve yana eğilme hareketinin en büyük bölümü 4 ve 5. boyun omuru ve 5 ve 6. boyun omuru arasında gerçekleşir.
Servikal omur kemikleri arasında diskler bulunur. Disklerin içinde, aksiyel yüklerin çeşitli eklem hareket açıklıkları içinde daha küçük ve dağınık kuvvetlere dönüştürülmesine olanak veren jelatin yapı yer alır. Disklerin her biri önde arkaya göre daha kalındır, bu da doğal servikal eğriye katkı yapar.
Herhangi bir yapının ağrı kaynağı olabilmesi üç temel koşula bağlıdır.Sinirsel beslenmesi olmalı, klinikte görülebilen örneklerindeki gibi ağrı üretebilmeli ve ağrıya yol açabildiği bilinen hastalık veya yaralanmalara yatkın olmalı. Boyun bölgesinde bulunan diskler, omurları birbirine bağlayan eklemler özellikle faset eklem, ligaman ve kaslar gibi sinir dışındaki yapıları ağrı odağı olabilirler ve üst ekstremiteye yani kola yayılan ağrı meydana getirebilirler. Klasik deneyler arka orta çizgide yer alan bu yapıların uyarılmasıyla hem yerel boyun ağrısı, hem de üst ekstremiteyi yayılan ağrı meydana geldiğini göstermiştir. Servikal omurga hastalıkları kollarda ağrı yapabildiği gibi baş ağrısı da yapabilir. Bu bulgular sinir dokusunu uyarmaksızın meydana gelebilir. Bu şekilde ağrı yayılımına somatik ağrı denir. Bu ağrı, ligaman, eklem kapsülü, diskin içindeki jelatin yapıyı saran telsi yapı ya da kemik zarı gibi bir mezodermal yapının uyarılması sonucunda bulguların benzer embriyonik kökenli bir başka mezodermal yapıya yansımasıdır. Yani anne karnında gelişim sırasında aynı hücre tipinden ya da orta tabaka dediğimiz mezoderm tabakasından oluşan yapılardan herhangi birinin uyarılması diğer mezodermal yapıdan köken alan dokularda yansıyan ağrıya neden olabilir. Sinirsel olmayan yapılardaki biyomekanik veya bir kimyasal zararların kompresyon yada enflamasyon yoluyla ağrı sinir liflerini tetikler ve böylece ağrı yayılımı olabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yasemin Soytürk Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)