Boyun Ağrıları ve Boyun Fıtığı

Yazar Özgür AkşanBeyin Ve Sinir Cerrahı • 7 Mart 2016 • Yorumlar:

Boyun ağrıları çevremizde üç kişiden biri hayatında en az bir kere karşılaştığı bir rahatsızlıktır. Boyun ağrılarının nedeni basit kas tutulmasından boyun fıtığı ve tümör hastalıklarına kadar uzanır. Bu ağrılar genellikle geçiştirilmeye çalışılır.

Boyunda ağrıya neden olabilecek pek çok rahatsızlık vardır. Boyun fıtığı (Servikal disk hastalığı) ve spondilozis (kireçlenme) erişkinde en sık rastlanılan patolojilerdir. Omurlar arasındaki diskler bir nevi omurlar arasındaki yüklenmesi azaltan vücudumuzun amortisör sistemleridir. Yaşla birlikte bu sistemler yıpranıp içerindeki suyu kaybedebilir ve fıtıklaşabilir. Bu hastalığın adına Boyun fıtığı ( Servikal Disk Hernisi ) denir. Bu ağrılar, boyun fıtığı dışında; basit bir kas spazmı, mekanik boyun ağrısı, eklem ve omurga kireçlenmeleri, yumuşak doku hastalıkları ve zorlanmaları, omurganın ve yumuşak dokuların iltihabından, enfeksiyon hastalıklarından, apselerden, kemik hastalıkları ve kırıklarından, metabolik, hormonal, romatizmal ve iç organ hastalıklardan, çeşitli tümörlerden ve daha birçok hastalıktan kaynaklanabilir.

Bu ağrılar başladıktan sonra beyin cerrahları için en önemli tanı yolu radyolojik görüntüleme ve günümüzde MRG görüntülemedir. Çünkü bu tarz ağrılar basit kas spazmından omurgada tümörlere kadar geniş bir yelpazede bulunabilir. Nörolojik muayenede kas güçsüzlüklerinin ölçülmesi ile tanıya yaklaşılsa da; görüntülemede standart MRG görüntülemesidir.

Bütün işlemler olup tanıya ulaşıldıktan sonra hasta boyun fıtığı tanısı aldıysa; öncelikle medikal tedavi ve gerekli ise boyunluk verilebilir. Sonrasında boyun egzersizleri ve fizik tedavi ile yola devam edilebilir. Şiddetli geçmeyen ağrılarda, fıtık yerleşimi önemlidir. Uzuvlarda güçsüzlüğe neden oluyorsa ve hastanın yaşam kalitesini, günlük yaşam aktivitelerini etkiliyorsa cerrahi tedavi yapılabilir.

Boyun fıtıklarının cerrahi tedavisi çoğunlukla Anterior Servikal Diskektomi (boynun önden cerrahi yaklaşımı ) denilen teknikle mikroskop altında mikrocerrahi ile yapılmaktadır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Özgür Akşan Beyin Ve Sinir Cerrahisi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)