Boyun Ağrılarında Muayene Nasıl Olmalıdır?

Yazar Yasemin SoytürkFizik Tedavi Uzmanı • 16 Ekim 2019 • Yorumlar:

Boyun muayenesi hekimin hasta ile ilk karşılaştığı anda başlar. Hastanın boyun hareketleri sırasında omuzlarını hareket ettirmesi, boyun eklem hareket açıklığında azalmaya işaret eder. Veya belirli boyun hareketleri sırasında hastanın yüzünde ağrı ifadesi belirebilir. Hasta rahat postürde iken düzeltilecek postür bozuklukları not edilmelidir. Boynun, muayene için uygun şekilde tamamen görülebiliyor olduğuna dikkat edilmelidir. Boyun, sırt ve omuzlardaki kas kütlesine ve simetriye bakılmalıdır. Ayrıca ciltte yara izi veya renk değişikliği olup olmadığı kontrol edilir.

Gözle muayeneden sonraki aşama elle muayenedir. Boyun ön ve arkadan sistemik bir şekilde yapılmalıdır. Arkadan omurga yanındaki kaslar, bağlar, omuz çevresindeki kaslardaki tetik noktalar muayene edilmelidir. Omurga çıkıntıları hassasiyet açısından elle bastırılarak bakılmalıdır.

Hasta sedyeye yatırılarak boyun yanlarındaki kaslar ve omurgayı birbirine bağlayan ve boyun hareketinden sorumlu eklemlerde farklılık olup olmadığı not edilmelidir.

Boyun hareket genişliği hem aktif (hastanın kendisi boynun belli yönlerde hareket ettirmesi) hem de pasif (hasta boynunu rahat bırakır, doktor belli yönlere boynu hareket ettirir) olarak test edilmesi önemlidir. Ağrı, kas gerginliği veya kas imbalansı nedeniyle bir tarafa aktif hareket kısıtlı olabilir, ancak pasif hareket muayenesinde tam hareket açıklığı elde edilir. Osteoartrit yani kireçlenme hareket kısıtlılığına neden olabilir. Bu durumda aktif harekette gözlenen hareket genişliği kaybı pasif muayenede de vardır.

Boynun önce, arkaya ve yana eğilme, yanlara dönme hareketi muayene edilmelidir. Boynun toplam hareket genişliği omurlar arasında eşit miktarda dağılım göstermez. Öne ve arkaya eğilmenin yaklaşık %50’si kafatası ve birinci boyun omur arasındaki eklem tarafından gerçekleştirilir. Yanlara dönmenin yaklaşık %50’si birinci ve ikinci omur ekleminde meydana gelir. Hasta göğsünü çenesine değdirebiliyorsa, tavan bakabiliyorsa, çenesini omuz önüne kadar çevirebiliyorsa normal kabul edilir. Yana eğilmede baş ve aynı tarafa omuz arasındaki açı yaklaşık 45 derece olmalıdır. 

    Boyun muayenesi kolların tam bir nörolojik muayenesini içermelidir. Boyun fıtıkları hafif düzeyde olabilir ve gözden kaçabilir. Manuel kas testi, duyu ve refleks muayeneleri hafif düzeyde olabilecek boyun fıtıklarının ortaya çıkartacak şekilde yapılmalıdır. 

    Duyu değerlendirmesinde iğne ucu ile ağrı ve hafif dokunma muayenesi yapılır. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yasemin Soytürk Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)