Boyun Ağrısı Nedir?

Yazar Yasemin SoytürkFizik Tedavi Uzmanı • 16 Ekim 2019 • Yorumlar:

Boyun ağrısının tedavisinde altta yatan boyun omurga sorununun doğru değerlendirilmesi önemlidir. Pek çok biyomekanik ve biyokimyasal hastalıklar boyun ağrısına neden olabilir. Tanı için ilk adım diğer kas-iskelet sistemi ağrılarında olduğu gibi ayrıntılı öykü alma ve ayrıntılı fonksiyonel muayenedir. Eğer gerekliyse tetkik (kan tahlili, radyografi, mr vb) istenmelidir. Hastayı dinlemeden ve muayene etmeden önce tetkik istemek doğru bir yaklaşım değildir. Aksiyal servikal ağrı yani aksiyal boyun ağrısını üst ekstremite (kollar) ağrısından ayırt etmek önemlidir. Aksiyal servikal ağrı servikal radiküler ağrı ile karıştırılmamalıdır. Servikal aksiyel ağrı, kafa tabanı ile aşağıda kürek kemikleri arasındaki bölgenin yukarısına kadar uzanan bir koridorun tamamında veya bir kısmında duyulan, orta çizgide veya orta çizginin hemen kenarında yerleşen ağrı olarak tanımlanır. Hasta tarafından boyundan kaynaklanan bir ağrı olarak algılanır. Servikal radiküler ağrı, omuz kuşağını ve daha aşağısını ilgilendiren ve üst ekstremitede yani kollarda beliren ağrı olarak tanımlanır. Bu 2 ağrı paterninin sebepleri, tanıları ve tedavileri farklıdır. Servikal aksiyal ve servikal radiküler ağrıları birbirinin aynı gibi düşünmek yanlış tanı ya, uygun olmayan gereksiz tetkiklere ve yetersiz, başarısız tedaviye neden olur. Oysa bu karıştırma çoğu zaman yapılır. Çünkü her iki bozukluğa da servikal omurga yaralanması neden olmaktadır. Bu yaralanmaların veya hastalıkların her birinin oluşu, mekanizması, tedavisi kısaca yaklaşımı birbirinden farklıdır.

BOYUN AĞRILARI SIK MI GÖRÜLÜR?

Boyun yakınmaları gerçekten çok yaygındır. Üst ekstremite ağrısı ile birlikte olsun ya da olmasın boyun ağrısının sıklığı genel toplumda % 9 ile 18 arasında değişmektedir ve her 3 kişiden biri yaşamları süresince en az bir kez boyun ağrısı çektiklerini belirtir. Boyun ağrısı klinik pratikte bel ağrısından daha sık görülür ve travmatik boyun ağrısı hastaların yaklaşık yüzde kırkında kronikleşir. İşyerinde sıklık artar. Mesleki boyun yakınmaları yaşla artış gösterir. Servikal radikülopati daha sık görülür ve en sık 50-54 yaştır arasındadır. 

    BOYUN AĞRISI TEDAVİSİ NASIL OLMALIDIR?

    Sık rastlanan servikal omurga hastalıklarını değerlendirip tedavi etmek için, hastanın yakınmalarına büyük olasılıkla hangi zedelenmiş yapının neden olduğunu analiz etmek gerekir. Omurga ile ilgilenen deneyimli bir klinisyen farklı şikayet bileşimlerini bilerek bu yaralanmaları doğru saptar ve tedavi eder.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yasemin Soytürk Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)