BOYUN FITIĞI NEDIR ?

Yazar Serhat Duruhan • 11 Mayıs 2017 • Yorumlar:

Boyun Fıtığı, boyun omurları arasındaki kıkırdağın omurilik kanalına doğru yer değiştirmesi sonucu kola gelen sinirlere ve omuriliğe baskı yapması ile oluşan hastalığa denir.

Boyun omurları omurga sisteminin en küçük ve en narin omurlarıdır. Kolaylıkla travmalardan etkilenebilirler. Ayrıca çok hareketli eklemlere sahiptirler. Öne ,arkaya, sağa, sola ve yana doğru hareket yapabilirler

  • Boyun fıtığının belirtileri:

Hastalar tek taraflı omuzdan başlayıp eline ve parmaklarına kadar uzanan bir ağrıdan şikayet ederler. Bazı hastalarda sırta ve kürek kemiklerine doğru yayılabilir.
Parmaklarda uyuşma olabilir. Elde kuvvetsizlik olup, hasta eline aldığı eşyaları düşürebilir. Ağrı özellikle geceleri hastayı uyutmayacak kadar fazla olabilir.

BOYUN FITIĞI AMELİYATI

Uygulanan tüm tedavilere rağmen kol ağrılarının geçmemesi ve en önemlisi, elde ve kolda görülen kuvvet kaybının giderek artması söz konusu ise boyun fıtığı ameliyatı başka çare kalmamış demektir.

İki türlü yaklaşım mevcuttur.

1-Önden yapılan ameliyat (anterior girişim): Şayet fıtık alt boyun omurlarındaysa uygulanır. Yani 4.boyun omuru ve altındaki fıtıklarda yapılabilir. Genel anestezi altında,boynun ön tarafından yaklaşık 2-3 cm.lik bir cilt kesisi yapılarak omurgalar arasındaki kayan kıkırdak alınır. Ameliyat sonuçları çok başarılıdır.;Hastayı narkozun etkisi geçtikten sonra aynı gün hastaneden taburcu edebiliyoruz. 10-15 gün sonra da işinin başına dönebilir.

2-Arkadan yapılan ameliyat (Posterior girişim): Üst boyun omurlarına önden girilerek ulaşılamaz. Çünkü,önce çene ve yüz yapıları buna engel olur. Üst boyun omurları çenenin ve yüzün arkasında saklıdır. Bu nedenle,üst mesafelere ancak boynun arkasından ulaşılabilmektedir.

Arkadan yapılan cerrahi girişimler oldukça zordur. Boyun omurlarının arka kısımlarında bulunan kemik kanatların alınması gerekir.Bu boyun omurilik kanalının arka kısmının tamamen açılması demektir ki,boynun fiziki yapısını oldukça bozmakta ve kişinin ileri ki yaşamında boynu ile ilgili bir takım yapısal bozukluklara neden olabilmektedir.Ayrıca boynun arka kısmındaki kasların büyük oranda tahribat görmesine yol açmaktadır.

Bu nedenlerden dolayı, boynun arkasındandan yapılan girişim oldukça zor ve sevimsiz bir işlemdir. Özellikle üst mesafe boyun fıtıklarında ameliyatsız tedavi yöntemlerini ön planda tutuyoruz. Boyun fıtığı ameliyatı yine son çare olarak düşünüyoruz.

BOYUN FITIĞI İLE KARIŞTIRILAN HASTALIKLAR

1-Boyun fıtıkları ,omuz eklem hastalıkları ile karıştırılabilir. Omuz eklemi hastalıkları (Supraspinatus tendinitis, omuz eklemi etrafındaki kas zorlama ve yırtılmaları, omuz eklem kapsülünün zorlama veya yırtılmaları,omuz eklemi kireçlenmeleri vb.) boyun fıtığı ile karışabilir.

2-Pancoast tümörleri adı verilen akciğer tümörleri de boyun fıtığı ile karıştırılabilir. Bu tümörler tek taraflı kolda ağrı ve kuvvet kaybı yapabilirler. Omuz ağrısı ile başlayabilirler. Bu bakımdan,50 yaş üzeri, sigara içen, omuz ve kol ağrısı ile müracaat eden her hastalar da akciğer filmi çekilmesi yararlı olur.

Pancoast tümörlerinde boyun ve omuz hastalıkları için tedaviye başlanması tümörün geç teşhis edilmesine yol açmaktadır. Bu nedenle dikkatli olmak gerekmektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Serhat Duruhan Beyin Ve Sinir Cerrahisi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)