Boyun Fıtığı (Servikal Disk Hernisi)

Yazar Ahmet ÖğrenciBeyin Ve Sinir Cerrahı • 5 Ağustos 2016 • Yorumlar:

Boyun Fıtığı (Servikal Disk Hernisi)
Disk Hernisi Nedir?
Omurga, omur denilen birbirine bağlı kemikler serisinden oluşur. Omurlar birbirine, bir disk ve "faset" eklemleri denilen iki küçük eklemle bağlıdır. Bir omuru diğerine bağlayan sağlam bağlantılı dokulardan oluşan disk, vertebraların arasındaki bir yastık gibi görev yapar. Disk ve faset eklemleri, hareketlerinize, eğilmenize, boynunuzu ve sırtınızı döndürebilmenize olanak sağlar.
Diskin yapısındaki bozulmalar sonrasında disk sinirlere ve omuriliğin geçtiği kanala doğru taşmaya başlar. Bu duruma disk hernisi (fıtık) adı verilir. Bu olay boyunda meydana geldiği zaman servikal disk hernisi (boyun fıtığı) adı verilir. Servikal disk hernisi sinirlere baskı yapabilir ve kollara doğru yansıyan ağrıya, sızlamaya, his kaybına veya kuvvet kaybına yol açabilir.
Tanı Nasıl Konur?
Doktorunuz öncelikle ağrının başlangıç zamanını, karakterini ve yayılma yerlerini sorgulayacaktır. Kollarda kas kuvvetlerini, duyu ve refleks değişiklerini değerlendirmek için yapacağı muayene ile disk hernisinin şiddeti ve yeri hakkında fikir sahibi olabilir.
Doktorunuzun tanısı, direkt grafi, bilgisayarlı tomografi (BT) veya manyetik rezonans görüntüleme (MRG) kullanımı ile doğrulanabilir.
Hangi Tedaviler Mümkündür?
Servikal disk hernilerinde uygulanan başlıca tedaviler:
1-İstirahat
2-Medikal tedaviler
3-Fizik tedavi
4-Ameliyatsız ağrı tedavileri(transforaminal enjeksiyonlar)
5-Cerrahi tedavi(Bu işlemin adı servikal mikrodiskektomidir)
Her hastanın klinik ve radyolojik değerlendirmesi farklı olduğundan her hastanın doğal olarak tedavi şekli değişiklik gösterebilir. Buna en iyi karar verecek olan sizi muayene eden hekimdir.
Tedaviden en belirleyici parametreler ağrının süresi,ağrının sosyal ve günlük hayatı etkileyebilecek kapasitede olup olmadığı,kollarda ve ellerde kuvvet kaybı yaratıp yaratmadığıdır.
Öncelikle ameliyat dışındaki tedaviler denenmekle beraber güç kaybı olanlarda cerrahi tedavi öncelik kazanabilmektedir.

Cerrahiden Sonra Neler Bekleyebilirim?
Çoğu hasta mikrodiskektomiye çok iyi yanıt verir. Günümüzde artık mikroskop altında yapılan bu ameliyatlarda başarı oranı son derece yüksektir. Operasyona günü hastalar kaldırılıp yürütülür. Genellikle operasyondan sonraki gün hasta taburcu edilir.
Cerrahi tedavi sonrası bir kaç haftalık istirahat sonrası hastaların tekrar günlük ve çalışma hayatlarına dönmesinde engel görülmemektedir.
Her cerrahi tedavi sonrasında olduğu gibi boyun fıtığı ameliyatları sonrasında da hastalar hangi hareketlerin kendilerine sakıncalı olduğunu öğrenmelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ahmet Öğrenci Beyin Ve Sinir Cerrahisi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)