Boyun Fıtığı

Boyun Fıtığı, (Servikal Disk Hernisi)
Boynumuzdaki spinal kanal 7 omurdan oluşur.Bunlardandan 1. Omur ile 2. Omur arası hariç diğerleri arasında kıkırdak bir doku mevcuttur. Boyun omurlarının arasındaki kıkırdak dokunun , omurilik kanalına doğru yer değiştirmesi, çıkması sonucu, sinirlere ve omuriliğe baskı yapması ile oluşan hastalığa denir.

bel ve boyun fıtıkları sık gözükür. Zira bel ve boyun omurları hareketlelidir. Daha az harekete sahip olan sırtta ise fıtıklar nadir gözükür.

Boyun fıtığının belirtileri nelerdir.?
– Boyun ağrısı ve Boyun hareketlerinde kısıtlılık
-Kürek kemikleri arasına vuran ağrı ağrı
-Kollar ve/veya ellerde uyuşma hissi
– Baş ağrısı
-Kol ve ellerde güc azalması

Boyun fıtığı hastaları tanıya giden yolda önemli iki tetkik vardır.
1. MRI
2. EMG SİNİR TESTİ
Özelikle MRI omurik ve kola giden sinirlerde bir baskı varmı,bir değişiklik varmı bunu bize net gösterir.
Bazen hastalarda birden fazla fıtık olabilir bununla birlikte hastalarda elerdeki sinir sıkışmaları benzer belirti verebilir. Bunu ayırt etmek için EMG denen sinir testinden faydalanalanabiliriz.

Boyun Fıtıklarında Cerrahi
Cerrahi tedavi, boyun fıtıklarında başarıyla uygulanan tedavi yöntemidir.ama amelyata giden yolda hastanın şikayeti muayne bulgusu ve MRI önemlidir.
ağrısı tıbbi tedavi yöntemleri ile geçmeyen, belirgin güç kaybı olan, belirgin omurilik basısı olan hastalar için gerekli olanıdır.
Bununla birlikte güç kaybı olmayan uzun süreli ağrı çeken hayat konforu azalan hastalarda uygulanabilir. Cerrahinin amacı diskin omuriliğe ve sinire baskı yapan kısmının ortadan kaldırılmasıdır. Bunu mikrocerrahi yöntemiyle yapmaktayız.
Disk hernisinin yerine bağlı olarak cerrah omurgaya ulaşmak için boynun önünde ve arkasında açılan insizyondan ameliyat yapar.
Ameliyatın boynun ön tarafından (anterior yaklaşım) veya boynun arka tarafından (posteiror yaklaşım) gerçekleştirileceğinin teknik kararı, disk hernisinin tam yeri, cerrahin tecrübesi ve seçeneklerini içeren bir çok faktörden etkilenir. Her iki yaklaşımda disk materyalinin sinir yapılara baskısı ortadan kaldırılır. Sonuçlar oldukça iyidir.

Ön taraftan yaklaşımda,yaklaşık 2 cm lik kesi başlanır . Bu aşamadan sonra mikroskop kullanılır.
genellikle omurlar arasından boşaltılan disk materyali yerine, füzyon sağlamak için kemik materyal veya hareketi koruyucu protezlere konulabilir. Bunun nedenleri ve sonuçları konusunda size doktorunuz bilgi verecektir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)