Boyun Fıtıkları

Yazar Lale KılıçFizyoterapist • 29 Temmuz 2019 • Yorumlar:

Cervical disk hernisi de denilen boyun fıtıkları 30-50 yaş arası geçmeyen üst bölge genel ağrılarının en sık nedenidir. Boyun omurunda oluşan fıtık; Ensede ağrı, kas spazmı, boyun hareketlerinde kısıtlılık, omuz ağrısı kollarda ve ellerde uyuşma olarak devam eder.

▪Boynumuzda 7 omurumuz vardır. Omurların arasında şok absorbe edici yani omur kemiklerinin birbirine yük bindirip bası yaparak zarar görmesine engel olan disklerimiz mevcuttur. Her diskte oluşan fıtıklaşma ilerleyerek omurlar içi kanaldan geçen sinirlere bası yaparak farklı bölgelerde etki gösterir. Bu bölgeler boyun, omuz, kol, kürek kemiği ve el parmaklarına kadar uzanabilir.

BELİRTİLERİ

〰Baş dönmesi

〰Kulak çınlaması

〰Gözlerde sinek uçuşması

〰Bulantı

〰Konsantrasyon güçlüğü

〰Kas gücü kayıpları

〰Gece artan ağrılar ya da ileri vakalarda kuvvetli ağrı kesicilere dahi cevap vermeyen sürekli ağrılar

〰Uyuşukluk ve his kaybı

NEDENLERİ

Duruş bozukluğu, yanlış oturma ve yanlış yastık kullanımı, çok ağır ve uygun olmayan pozisyonda yük taşımak, uzun süre yanlış duruş şekli ile telefon kullanma, kas kuvvetsizliği (egzersiz yapmamak), beslenme bozuklukları, travma ve kazalar sonucu oluşabilir.

TEDAVİSİ

▪Boyun fıtıkları için traksiyonlar, manuel terapi, elektroterapi, kişiye özel hazırlanan kas kuvvetlendirici egzersizler, infraruj, kinezyolojik bantlama, boyunluk, ilaç tedavisi gibi seçenekler vardır.

▪Boyun fıtığında özellikle üst sırt kaslarını kuvvetlendirmek, skolyoz (omurga eğriliği) ve kireçlenme varsa buna özel eklem hareketleri ve postür egzersizleri yapmak, boyun düzleşmesi varlığını göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Boyun düzleşmesinin yanlış boyun pozisyonunda kalmaya sebep olduğu için zamanla omurlar arasındaki disklerde dejenerasyon ve fıtıklaşma yapabileceği, kireçlenmelerin (osteoartrit) ise hareket kısıtlılığına neden olarak farklı boyun rahatsızlıklarına neden olabileceği unutulmamalıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Lale Kılıç Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Fzt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)