Boyun Germe

Boyun Germe Nedir?

Buyun kişinin yaşlanmasının ilk belirtilerini göstermeye başlayan yüzün alanlarından biridir. Bu değişikliklerden bazıları şunlardır:

  • Boyun kaslarındaki gevşeklik gençlerde görülen çene ve boyun arasındaki doğal hattın kaybına neden olabilir. Gençlerde 90 derecelik bir açı varken, yaşlandıkça açı genişler.

  • Bazı insanlarda boyun kasının (platisma) gevşeklik ve kısalması şeritler veya bantlarla sonuçlanır.

  • Ciltaltı yağ dokusunun kaybı boyun kası liflerinin daha belirgin hale gelmesine neden olabilir.

  • Çene altı bölgelerde yağ birikimi ‘çift çene’ görünümüne neden olabilir.

Boyun Germe Adayı Kimlerdir?

İdeal aday boyun görünümünden rahatsız olan sağlıklı kadın erkek hastalardır. Yüz yaşlanması doğası gereği bütün yüzü içerecek şekilde gelişir. Birçok hastada boyun ile birlikte orta yüz ve yanaktada yaşa bağlı değişiklikler vardır. Bu hastalarda boyun germe bir yüz germe ameliyatı ile birlikte yapılır.

Cerrahiye aday hastaların genel sağlık durumunun iyi olması gerekir. Hipertansiyon, diyabet ve diğer medikal sorunlar ameliyat öncesi kontrol edilmelidir. Sigara kullanımı ameliyattan önce ve sonra en az 6 hafta bırakılmalıdır.

Boyun Germe Ameliyatı Öncesi Değerlendirme:

Ameliyat öncesi yüz anatominiz ve yaşlanmaya bağlı değişiklikler detaylı değerlendirilir. Bunların sonucunda problemlerin çözümüne yönelik kapsamlı cerrahi plan yapılır. Ek olarak sonucu etkileyecek genel sağlık durumunuz değerlendirilir. Hipertansiyon, diyabet gibi medikal durumlar, ilaç, sigara kullanımı, önceki ameliyatlara bağlı yara izleriniz detaylı olarak değerlendirilir. Sigara kullanımı var ise ameliyat öncesi ve sonrası en az 6 hafta bırkamınız istenir. Böylece yara iyileşmesi ile ilgili potansiyel komplikasyon riskleri minimuma indirilmeye çalışılır.

Boyun Germe Ameliyat Günü

Boyun germe genellikle genel anestezi altında yapılır ve diğer yüz gençleştirme prosedürleri ile kombine edilir. Cerrahi ortalama 2-3 saat sürer, ancak ek işlemler varsa süre daha uzun olacaktır. Sadece boyun germe yapılan hasta genellikle aynı gün evinde istirahat etmek üzere taburcu edilebilir.

Boyun Germe Ameliyatında Ne Yapılır?

Boyun germe ameliyatı genel anestezi altında yapılan, aynı gün veya ertesi gün taburcu olunabilecek bir işlemdir. Kesiler kulak arkasında ve saç içine uzanan şekilde yapılıır. Ek kesiler sıklıkla çene altındaki doğal çizgilenme üzerinde yapılır. Bu kesiler ile alttaki platisma olarak adlandırılan boyun kasına ulaşılır. Bu kas boynun her iki tarafında bulunan yelpaze tarzı bir kastır. Eğer hastada önemli miktarda yağ toplanması varsa bu işlem öncesinde liposuction (yağ alma yöntemi) ile yağ dokuları alınır.

Boyun germenin anahtar noktası boyun kaslarının sıkılaştırılması ve yeniden pozisyon verilmesi yoluyla genç boyun görünümü elde etmektir. Çene altına yapılan küçük bir kesi ile ayrılmış olan boyun kasları orta hatta birbirine yaklaştırılır. Sonrasında gerekli olgularda kulak arkasındaki kesiden platisma yukarı doğru ilerletilip yeniden pozisyonlandırılır. Bu işlemler sonrasında ciltte olan fazlalıklar alınarak kesiler kapatılır. Cerrahi sonrası birikebilecek sıvı ve kanları toplaması için drenler yerleştirilir.

Boyun Germe Ameliyatı Sonrası

Ameliyat sonrası küçük bir pansuman yapılır, dikkat etmeniz gereken noktalar ve kullanılacak ilaçlar tarif edilir. Drenler genellikle 2-4. günlerde alınır. Çoğu hastada dikişler yaklaşık 7 gün sonra alınır. İlk kontrol sonrası boynun yeniden şekillenmesine yardımcı olacak sıkı bir giysi kullanılabilir.

Ameliyat bölgesinde olan şişlik ve morarmalar 1-2 hafta içinde azalacaktır. İlk 5-7 gün başınızı yüksekte tutarak şişliklerin azalmasına yardımcı olabilirsiniz. Ameliyat sonrası sonuç hemen gözlenir ve zamanla şişlikler indikçe daha iyi duruma gelir. Şişliklerin tamamen geçmesi 3 ayı bulabilir. Birçok hastada ameliyat sonrası görülen ağrılar kullanılan ilaçlara cevap verecek düzeydedir. 

Başlangıçta kesiler ve komşu bölgelerde uyuşukluklar olabilir. Buna ek olarak, bazı hastalarda dudak ve ağıza yakın yüz kaslarında güçsüzlük olabilir. Çoğu durumda uyuşma ve güçsüzlük birkaç hafta içinde düzelir. Nadir durumlarda daha uzun sürebilir.

Boyun Germe Ameliyatı Komplikasyonları

En sık görülen komplikasyonlar, cilt altında kan birikmesi ve geçici uyuşukluk ile kas güçsüzlüğüdür. Nadiren kalıcı sinir hasarı görülebilir. Özellikle sigara içenlerde kesi bölgelerinde yara iyileşme problemleri olabilir. Çoğunlukla pansuman ile iyileşme sağlanır. Yara enfeksiyonları çok nadirdir ve antibiyotikler ile düzelir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Serdar Yüce Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)