Boyun, Omuz ve Kol Ağrılarının Akupunktur İle Tedavisi

Yazar Yalçın KırıcıAkupunktur Uzmanı • 9 Nisan 2019 • Yorumlar:

Son yıllardaki yaşam koşulları, uzun süre masa başı iş yapmak, bilgisayarın başında öne eğik vaziyete, kambur halde çalışmak, uzun topuklu ayakkabı giymek, trafikte arabada geçen uzun saatler, aşırı stres içinde yaşamak, yanlış duruş ve oturuşlar ve iyi uyuyamama gibi pek çok faktör toplumun çoğunluğunda yaygın boyun, omuz ve kol ağrılarına ve halk arasında 'kulunç’ olarak tabir edilen kas sıkışması durumlarına yol açmaktadır.

Alınan çeşitli ağrı kesiciler sadece geçici çözüm olup, ağrılar bir süre sonra tekrar etmekte, olay kısır döngüye girip iyice kronikleşmekte ve kişide bir çaresizlik hissi yaratmaktadır.

Boyun semptomları çoğunlukla diffüz olarak oluşur ve trapezius kasları ile skapular bölgelere doğru yayılır. Kola yayılan ağrı sinir kökü iritasyonu ya da sıkışmasını gösterebilir. Bunun en yaygın nedenleri servikal disk kayması veya eklem ve ligamentlerde hipertrofi ve osteofitler gibi dejeneratif değişikliklerdir.

Boyunda Bulunan Kronik Ağrılar

Boyun ve bel omurları yumuşak dokularla komşuluk yaparken, göğüs bölge omurları kaburgalar tarafından desteklenir. Boyun ve bel bölgesi bu destekten yoksundur. Bu nedenle daha fazla yük biner. Ağrının özellikle boyun ve belde görülmesinin temel nedenlerinden birisi budur. 

Boyun kasları travma (darbe) ve benzeri şiddetli uyaranlar karşısında refleks olarak kasılır. Beklenmeyen, ani bir hareket karşısında, koruyucu bir nitelik taşıyan bu kasılma oluşur ve akut boyun gerilimi dediğimiz klinik tablo ortaya çıkar.

Kronik boyun gerilim ağrısı boyun kaslarının kronik spazmına bağlıdır. Sekreterlerde, oturarak çalışanlarda daha sık görülür. Duruş bozukluğu, duygusal stres, şiddetli soğuk ve yorgunluk oluş sebepleri arasında sayılabilir. Boyunda sertlik, spazm ve ağrı vardır. Boyun hareketleri kısıtlıdır.

Boyundaki ani gerilim ağrılarında akupunktur tedavisine travmadan hemen sonra başlamak gerekir. Akupunktur tedavisi kas spazmını çözerek ve ağrı giderici etki oluşturarak hastanın rahatlamasını sağlar. Bunun ötesinde akupunktur limbik sistem üzerinde yaratacağı düzenleyici etki ile duygusal stresi azaltarak sorunun yinelenmesini de engellemeye çalışacaktır. 

Boyun Fıtığı Tedavisinde Akupunkturun Etki Mekanizması

1. Ağrıyı gidererek: Akupunktur vücutta bulunan ağrı kesicileri harekete geçirir. Akupunktur sırasında batırdığımız akupunktur iğneleri vücutta ki bulunan Endorfini harekete geçirir. Endorfin vücuda özgü çok güçlü bir ağrı kesicidir. Böylece hasta ağızdan ağrı kesici ilaç almadan ağrısından kurtulur.

2. Akupunktur vücutta bulunan kas gevşeticileri harekete geçirir. Kulak kepçenin önünde bulunan Valium noktasını akupunktur iğneyle uyararak Gaba salgılanmakta. Gaba (Gama-amino-butirik-asit) çok güçlü kas gevşeticidir. Böylece hasta ağızdan kas gevşetici ilaç almadan boyun fıtığı etrafında oluşan kas spazmından kurtulur.

3. Akupunktur vücutta bulunan ödem çözücü maddeleri harekete geçirir. Kulakta ki bulunan böbrek üstü bezini akupunktur iğneyle uyararak kortizon salgılanmakta. Kortizonun ödem çözücü etkisi vardır. Kortizon fıtıklaşma olan bölgede kıkırdak doku ve çevresinde oluşan ödemi dağıtarak, bölgeyi rahatlatır, böylece o bölgede damar ve sinirlere yapılan baskı ortadan kalkar.

4. Akupunktur vücutta bulunan sakinleştirici maddeleri harekete geçirir. Akupunktur kanda Serotonin ve Endorfin seviyesini artırarak tedavi sırasında kişiye huzur verir ve sedasyon sağlar.

Akupunktur ile Boyun Ağrılarının Tedavisi:

Akupunktur tüm bel ve boyun ağrılarında bir tedavi yöntemi olarak kullanılıyor. Tedavi 10–14 seans olarak gün aşırı veya her gün yaklaşık 20–30 dk uygulanır. Sonra haftada 1 sonra ayda 1 sonrada 3 ayda 1 seans olarak idame ettirilir. Ağrıya genellikle 4–5 seans sonunda cevap verirse tedaviye çok iyi cevap veriyor demektir. Bazen inatçı vakalar da olabilir sonrasında ise yılda 1 kür akupunktur devam ettirilebilir.

 

Boyun ve Sırt Ağrılarında Akupunktur

Sırtımızda; ensemizden başlayarak, kürek kemiklerimize, oradan sırtımızın alt bölgesine kadar inen en yüzeysel kasımız Muskulus Trapezius’dur.

Bu kas stresin paratoneri denilebilecek  bir kasımızdır. Gündelik yaşamın stresi, ilk etkiyi Muskulus Trapezius’un  özellikle omuz ve boyun kökü arasındaki parçasının gerilmesi ile gösterir.

Bu stresli kişi için bir uyarıdır. Strese neden olan uyaran ortadan kalkmaz ya da o  uyaranın üstesinden gelinemezse gerilme kasılmaya dönüşür.

Bütün kaslarımız arasında bir kas zinciri ilişkisi vardır.  Bu ilişki sebebiyle oluşan kasılma ensemize ve kafa arkasına doğru yayılır. Bu durum  boyunda gerginlik, boyun hareketlerinde kısıtlanma, gerilim tipi baş ağrılarının oluşmasına neden olabilir.

Ayrıca; kasılma ilk oluştuğu yerde kalmaz ve yine kas zinciri nedeniyle bir alt tabakada yer alan ve omurlarımız ile kürek kemiklerimizin iç kenarı arasında uzanan muskulus rhomboideus major ve minor adlı ince kaslarımızın kasılmasına neden olur.

Bu kasların kasılma bölgeleri halk arasında kulunç diye anılan kürek kemiklerinin iç kenarının iç kısmında elle muayene ile belirlenebilen  fibromiyalji odaklarıdır. Sırt ağrılarının; hasta tarafından  “bıçak sokulur gibi” diyerek tariflendiği ve  en yaygın hissedildiği bölgelerdir.

Boyun ve sırt  ağrıları; ağır kaldırma, ters ve zorlayıcı hareketler sonucu veya özellikle terliyken hava akımına maruz kalma sonucu oluşabilse de en yaygın neden kronik strestir.

Omurlar arasında oluşan fıtıklar da kollara  yayılabilen, boyun ve sırt ağrısı şikayetlerine neden olur.

Ameliyat endikasyonu olmayan boyun fıtıklarıyla  veya diğer nedenlerle oluşan boyun ve sırt ağrıları akupunktur ile tedavi edilebilir.

Akupunktur; kas gevşetici etkisinin yanı sıra endorphin denilen morfin benzeri ağrı kesicilerle ağrıyı giderebilir. Ayrıca limbik sistemi düzenleyerek kişinin strese karşı daha dayanıklı olmasını sağlar.

İlgili kulak noktasına uygun şekilde yerleştirilmiş bir iğne vücudun bu tıkanıklıklarını kısa sürede kendi kendine serbest bırakmasını sağlar.

Her tıkanıklık için genellikle diğer bölgelerdeki faset eklemlerinin tıkanıklıkları da tedaviye ilave edilmelidir.

Kulakta yapılacak tedavilerde C0, Retro C0 / C1, C7, Stellate ganglionu, SI-3 (Retro-Çölyak Pleksus Noktası), LR-3 (Öfke Noktası), LI-4 (talamus), Diazepam Analog Noktası, Depresyon Noktası, Master Omega Noktaları kullanılır.
Hepinize sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)