BPH Tedavisi

Yazar Barış NuhoğluÜrolog • 7 Ocak 2020 • Yorumlar:

Alfa reduktaz inhibitörleri: Testosteronun aktif hali olan dihidrotestosteron’a (DHT) dönüşümünü engelleyerek etki ederler. Bu yolla prostatın belirli oranda küçülmesini sağladıkları bildirilmektedir. Yan etkileri arasında libido kaybı, empotans (cinsel fonksiyon kaybı), memelerde büyüme ve hassasiyet, sperm sayısında azalma sayılabilir.

Alfa-blokörler: Mesane boynu ve prostatta yer alan düz kas yapılarını gevşeterek idrar kanalının genişlemesine neden olurlar. Günde 1 kez ağız yoluyla alınır. Yan etkiler arasında baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, halsizlik, kan basıncında düşme görülebilir.

Transüretral Prostat Rezeksiyonu (TUR-P): Transüretral Prostat Rezeksiyonu, iyi huylu prostat büyümesinin (BPH) cerrahi tedavisinde en sık uygulanan yöntemdir. Bu yöntemde hastaya genel veya lomber ( spinal veya epidural ) anestezi verildikten sonra idrar yolundan rezektoskop denilen özel bir alet ile girilerek prostat dokuları elektrik akımı kullanılarak kesilmektedir. Bir optik aracılığıyla hasta içerisindeki görüntülerin bir televizyon monitoruna aktarılarak 10-12 kat daha büyütülmüş görüntüler eşliğinde uygulanan  bu ameliyat sırasında sürekli şekilde irrigasyon sıvısı kullanılması gerekmektedir. Elektrik akımı “loop” denilen yarım daire şeklindeki bir tel aracılığıyla dokulara iletilir ve  prostat dokusu şeritler halinde kesilirken bir yandan loop yardımıyla kanamalar durdurulur. İdrar kesesi içerisinde biriken prostat dokuları daha sonra vakum sistemiyle dışarıya çıkartılır. Operasyon sonrası idrar yolundan bir kateter konularak 2-3 gün süreyle bırakılır.

TUR-P operasyonu

Açık Prostatektomi: Açık prostatektomi, büyüyen (kanserli olmayan) bir prostatın cerrahi olarak alınmasıdır. Genel veya spinal anestezi altında yapılır. Genellikle alt karında, bazen ise rektum ile penis dibi arasında bir kesik açılır. Mesanenin boşalmasına yardımcı olmak üzere (ameliyat sonrası mesane yıkama) alt karın derisinden mesaneye bir sonda yerleştirilebilir ve idrarı boşaltmak üzere penisten başka bir sonda çıkar. Prosedür, transüretral prostat rezeksiyonu yöntemine (TURP) göre biraz daha uzun bir süre hastanede yatmayı ve iyileşme süresini gerektirmektedir.

Açık prostatektomiler yalnızca prostat bezleri çok büyüyen erkeklerde (idrar akışının tıkanmasını gidermede TURP’tan etkili olabilir), mesane divertikülü veya taşları bulunan erkeklerde ve TURP mümkün olmadığında gerekebilir. Prostatektomi aynı zamanda TURP kullanıldığında potansiyel bir problem olan başka bir ameliyata ihtiyaç duyulma olasılığını azaltır ancak prostat kanseri ameliyatı olduğunuz takdirde açık prostatektomi yapılamaz.

Prostat Büyümesinde Ameliyatsız Tedavi : Termoterapi

Prostat büyümesi hastalığında kullanılan yöntemlerden biri olan Termoterapi tedavisine de başlandı.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)