Bruksizm (Diş sıkma/Diş gıcırdatma) Nedir?

Yazar Nükhet KütükAğız Diş Ve Çene Cerrahı • 16 Ağustos 2021 • Yorumlar:

Bruksizm (diş sıkma), uyku sırasında çiğneme kaslarının aktif olması nedeniyle diş sıkma ya da diş gıcırdatma durumudur. Bruksizm (diş gıcırdatma) yalnızca geceleri değil, gün içinde de meydana gelebilir ve toplumda sık görülmektedir.

Uyku sırasında neden diş sıktığımız günümüzde halen araştırılan ve henüz tam olarak açıklık kazanamamış bir konudur. Bu problem, merkezi sinir sistemi ile ilgili olabileceği gibi üzerinde en çok durulan nedenler stres ve anksiyete bozukluğu (kaygı bozukluğu) gibi psikolojik faktörlerdir. Ayrıca gece bruksizmi uykuyla ilişkili bir hareket bozukluğu olarak kabul edilir ve horlama ya da apne (uyku sırasında kısa süreli solunum durması) gibi diğer uyku problemleri de eşlik edebilir.

Diş sıkma şikayeti olan hastaların çoğunda dişlerde aşınma söz konusudur. Dişler aşırı hassas olabilir, mevcut dolgu ve kaplamalar hasar görebilir. Ancak, bunların dışında daha az göze çarpan yumuşak doku bulguları da olabilir. Çoğu zaman muayene sırasında çiğneme kaslarında ağrı ya da hassasiyet mevcuttur. Diş sıkan bireylerde ayrıca sabah baş ağrıları ve yorgunluk şikayetleri de söz konusudur.

Hafif derecedeki bruksizm (diş sıkma) tedavi gerektirmeyebilir. Ancak şiddetli olduğu durumlarda çene eklemi problemleri, baş ağrıları ve diş problemlerine yol açabilir. Bruksizm (diş gıcırdatma) çene eklemi problemlerinin en sık karşılaşılan nedenlerinden biridir. Şiddetli bruksizm (diş sıkma) tedavi edilmediğinde dişler aşınmaya başlar, hatta tüm dişin  kaybedildiği bir noktaya varabilir. Aşınma, dişleri çürümeye karşı dayanıksız hale getirirken diş kırılmalarına da sebep olabilir.  Sürekli ve tekrarlayan şekilde diş sıkma veya diş gıcırdatma sonucunda çene eklemi aşırı yüklere maruz kalarak hasar görebilir ve dişlerde meydana gelen aşınma ve yükseklik kaybı da bu yüklenmeyi artırarak mevcut çene eklemi problemini şiddetlendirir. Bruksizme (diş sıkma) bağlı olarak çene ekleminde görülebilecek problemler kas ve eklem ağrıları, çene eklemi kilitlenmesi (ağız açamama) ve eklem sesleridir (çene kıtlaması, kütlemesi). 

Bruksizm (diş gıcırdatma), yukarıda bahsettiğim problemler ciddi şekilde ortaya çıkana kadar fark edilmeyebilir. Bu nedenle bulgu ve belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak ve rutin diş hekimi muayenelerine devam etmek önemlidir.


 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nükhet Kütük Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Nükhet Kütük

Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Prof. Dr.

Randevu al