Bruksizm (Diş Sıkma, Gıcırdatma)

Yazar Tülay ŞahingözDermatolog • 11 Mart 2020 • Yorumlar:

Dişler ve çene eklemleri için çağımızın hastalığı haline gelen diş sıkma, toplumun %50-75’inde görülmesine rağmen, bu şikayetle hekimine başvuran hasta sayısı bu oranın çok altındadır. Günümüzde artan yoğun çalışma temposu ve stresle beraber ortaya çıkan diş sıkma (gıcırdatma) hem dişlere, hem de çene eklemlerine zarar vermektedir.

Normal şartlarda dişler sadece bir şey yerken birbirine temas etmeli, onun dışındaki zamanlarda dişler temas etmemeli ve arasında 3-5 mm. aralık (açıklık) olmalıdır. Diş hekimliğinde bunu “istirahat aralığı” olarak adlandırıyoruz. Uyku esnasında da çeneler istirahat etmelidir.

Özellikle sabah uyandığında kişi baş ağrısı, kulak ağrısı, göz diplerinde ağrı, elmacık kemiklerinde, boyun bölgesinde ağrı, yüzde uyuşukluk hissediyorsa, bir şeyler yerken eklemde tıklama oluyorsa, diş sıkma ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca dil kenarlarında diş izleri, yanağın iç kısmında beyaz çizgi varlığı da diş sıkma belirtisi olabilir.

Kişi çok sık diş problemi yaşıyorsa, yapılan restorasyonlar, dolgular, kaplamalar sık sık kırılıyorsa ya da çıkıyorsa bu duruma da diş sıkma ya da gıcırdatma sebep oluyor olabilir.

Diş sıkma (bruksizm) diş hekimi muayenesi ile tespit edilebilebilir. Tedavisinde ağızdan ölçü alınarak kişiye özel hazırlanan “splint” (gece plağı) ağız içi dokular dahil, çiğneme sisteminde meydana gelebilecek zararlara karşı koruyucu olarak kullanılmaktadır. Gece plağı olarak kullanmak istemeyen kişilerde çiğneme kaslarına “botoks” uygulaması da alternatif tedavi olarak düşünülebilir.

Ancak şu da bilinmelidir ki, bruksizmi tamamen ortadan kaldıracak spesifik ve kesin bir tedavi yöntemi olmadığı için, bruksizm tedavisinde amaç koruyucu tedavi uygulamaya ve bruksizmin baş ve boyun bölgesindeki kaslara, eklemlere zarar verici etkisini önlemeye çalışmaktır.

YAZILANLAR BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR. TEŞHİS VE TEDAVİ İÇİN DİŞ HEKİMİ MUAYENESİ GEREKLİDİR.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)