Bruksizm (Diş Sıkması) ve Çene Botoksu

Yazar Ayşe Uçar AlpayDiş Hekimi • 15 Mayıs 2018 • Yorumlar:

Bruksizm dişlerin istemsiz olarak gün içinde yada gece uyku esnasında aşırı sıkılması yada gıcırdatılmasıdır. Bruksizmin farklı sebepleri olabilir. Ağızda yanlış yapılmış olan bir restorasyondan, dişlerdeki çapraşıklıktan dolayı gelişebileceği gibi psikolojik kaynaklı da olabilir. Kullanılan bazı ilaçlar, parkinson gibi bazı sistemik hastalıklar, uyku bozuklukları da bruksizmi tetikleyebilir.

Bruksizm olan kişilerde diş eti problemleri, çene eklem rahatsızlıkları ve dişlerdeki restorasyonların zarar görmesi söz konusudur. Mine kırıkları, diş yüzeylerinde düzleşme gibi sorunlar oluşabilir. Bunun yanı sıra bruksizme bağlı olarak çene eklemi, şakak, baş ve boyunda
gerilme tarzı ağrılar olabilir.

Bruksizm tedavisinde farklı yaklaşımlar söz konusudur:

*Klasik yöntemlerden gece plağı uygulaması sert yada yumuşak akrilikten elde edilen plaklarla sağlanmaktadır..

*Güncel tedavilerde botoks (çene botoksu) uygulanması sayesinde bruksizmin önüne geçilebilmektedir.

Diş sıkma ve gıcırdatma sonucunda hastalarda mine kırıkları, çene ekleminde baş boyun bölgesinde ağrılar oluşmaktadır. Hatta kimi zaman migren ağrılarına da sebep olabilmektedir. Masseter adındaki çiğneme kasının aşırı çalışması sonucu hipertrofisine (büyümesi) bağlı olarak çenede kare yüz yapısının oluşmasına sebep olmaktadır.

Çene botoksu tedavisi ile çiğneme kaslarına belli miktarlarda botilinium toxin enjekte edilerek bu kasın aşırı faaliyeti durdurulmaktadır. Etkisi kas yapısına bağlı olarak değişmekle beraber ortalama 6 ay kadardır. Bu uygulama sayesinde bruksizme bağlı gelişen mine kırıkları, dişlerde aşırı hassasiyet, baş boyun ağrıları gibi rahatsızlıkların giderilmesiyle beraber, çenedeki çiğneme kaslarının zayıflamasıyla kare görünümden de kurtulmak mümkün.

Çene botoksu uygulaması 5-10 dakika gibi kısa sürede tamamlanır. Doğru uygulama yapılıp doğru miktarlar enjekte edildiğinde herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Etkisi 2-3 gün içerisinde tamamlanıp 10 gün kadar sonra yapılacak kontrol seansında gerekirse ek doz yapılabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar