Bu Besinler Bağışıklığınızı Güçlendirecek

Yazar Pınar YaprakDiyetisyen • 2 Aralık 2020 • Yorumlar:

Herkese merhabalar! Sağlıklı beslenme her dönem çok önemli olduğumu gibi özellikle bu İçinde bulunduğumuz stresli pandemi durumunda daha da önem kazandı diyebiliriz. Kilolar alındı, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam arttı. Peki herkes sağlıklı yaşam, sağlıklı beslenmeden bahsediyor ama aslında sağlıklı beslenme/yaşam nedir?

Sağlıklı beslenmede özellikle dikkat edilmesi gerekenler;

-Günde en az 5 porsiyon sebze, meyve tüketmek

-Haftanın 1-2 günü kırmızı et, en az 2 kez de beyaz et(tavuk/balık/hindi) tüketmek

-Haftanın 2-3 günü kurubaKlagil tüketmek

-Bol lifli beslenmek (yeşillikler, kurubaklagiller, meyveler, sebzeler, tam tahıllı ekmekler)

-Basit karbonhidrat dediğimiz beyaz unlu hamur işi poğaça, kurabiye, tatlılardan uzak durmak

-Şekeri ve tuzu hayatımızdan mümkün olduğunca çıkarmak

-Haftada en az toplam 150dk spor/egzersiz yapmak

Bu pandemi döneminde hareketsizlik, stresle birlikte artan yemeğe isteği ve tatlı krizleri ile maalesef çoğu bireyde kilo artışı da oldu. Sağlıklı beslenmeye dikkat ederek, haftanın 4 günü 40 dakika spor yaparak kilonuza biraz daha dikkat edebilirsiniz. Artan iştah durumlarında ise protein ağırlıklı beslenmek daha tok kalmanıza yardımcı olacaktır. Mesela çok açlık çektiğiniz bir günde ızgara et grubundan veya kurubaklagil yemek, bol su içmek, yeşil çay/beyaz çay/rooibos gibi tok kalmaya yardımcı bitki çaylarından da faydalanarak tokluk sürenizi uzatabilirsiniz. Yaz aylarındaki meyveler ve uzun yaz gecelerinde de gece geç saatlere kadar aşırı meyve tüketiminin olması da kilo artışına sebep olabilmektedir. Saat 5’ten sonra meyve yememek ve meyvenin yanında süt grubundan süt, yoğurt, kefir veya badem, fındık, ceviz gibi kuruyemişler yemek hem sizi daha uzun süre tok tutar hem de karın bölgesi yağlanmasının önüne geçecektir. 

 

Kadınlarda ise özellikle bu dönem hareketsizlik ve sağlıksız beslenmeden dolayı karın gölgesi yağlanması ve selulit problemi artış göstermekte. Karın bölgesi yağlarının artmasının ana sebebi beyaz unlu ve şekerli gıda tüketiminden kaynaklanmaktadır. Beyaz çay ise yüksek antioksidan içeriği ile selulit görünümünün azalmasına destek olmaktadır. Bu tarz problemleri olan kadınların bu kurallara dikkat etmesiyle karın bölgesindeki yağlanma azalacaktır.

 

Pandemiyle birlikte bağışıklık sistemi de iki kat öncelikli hale geldi diyebiliriz. Sağlıklı beslendikçe yeterli meyve ve sebze tüketimiyle bağışıklık sisteminiz iyi çalışacaktır. Ancak bağışıklığı güçlendirmenin yollarından bahsetmekte de fayda var. Özellikle kırmızı-mor meyve ve sebzeler yüksek antioksidan içeriği ile bağışıklık sistemini oldukça desteklemektedir. Bu dönem tam mevsimi olan mürdüm eriği, kızılcık, böğürtlen, ahududu grubunu sıkça tüketmeniz çok doğru bir seçim olacaktır. Zerçedal ve zencenfil ise hem zayıflamak hem bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek isteyenlerin gözdesi haline geldi. Akşam yemeğindeki yoğurdunuzun içine 1 çay kaşığı zerdeçal, 1 çay kaşığı zencefil ve zerdeçalın vücutta emilmesi için bir tutam karabiber ve bir damla zeytinyağ ekleyebilirsiniz. Doğan antibiyotik grubundan soğan, sarımsak tüketiminiz de her akşam olursa çok iyi olur. Probiyotik gıdaları da beslenmenizde yer vermeniz bağışıklığınıza oldukça destek sağlar. Ev yapımı yoğurt, kefir, kombucha ve ev yapımı sirke tüketimine ağırlık verebilirsiniz. Aromatik destek isteyenler ise; nane, paçuli, kekik, defne yağlarını koklama veya bir kase suyun içine damlatıp odalarına koyarak virüslere karşı ekstra destek sağlayacaktır. Bu tarz yağları kesinlikle içmeyiniz! İçerek faydalanmak isteyenler sabah aç karnına veya gece yatmadan önce 1 yemek kaşığı çörek otu yağı tükebilirler.

 

Peki bu dönemde takviyeye gerek var mı?

Özellike D vitamini, çinko, magnezyum ve omega-3 bu dönem çok önemli. D vitamini güneşlensek bile genelde herkeste eksik diyebiliriz. Eksikliğinde kilo vermede zorluk, depresyona eğilim, enerji düşüklüğü, isteksizlik yaşanabiliyor. Çinko yara iyileşmesinden, bağışıklık sistemi dahil vücutta 200 tane enzimatik reaksiyonda yer alır. Magnezyum eksikliğinde ise depresyona eğilim, kas krampları, sabahları yorgun kalkma, zayıf bağışıklık sistemi gibi etkiler gözlemlenebilir. Haftada en az 1-2 kez balık yemeyenlerin ise omega-3 takviyesi kullanmasında fayda var. Ancak kan sulandırıcı ilaç kullananların doktoruna danışmadan kesinlikle kullanmaması gerekli. Bu tarz takviyeleri kendi kafanıza göre kullanmanız doğru olmaz. Bir uzmana danışıp kan tahlili yaptırarak ona göre takviye edilmesinde fayda var. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)