Bu Besinler Dost Mu Düşman Mı?

Yazar Merve Topuzoğlu ÇapaşDiyetisyen • 23 Eylül 2022 • Yorumlar:

Her gün bir çok öğün tüketiyoruz, bu öğünlerde bazen aynı yiyeceklerden bazen de farklı yiyeceklerden faydalanıyoruz.Bazen evimizde ailemizle, bazen dışarda arkadaşlarımızla bazen iş yerinde çalışanlarımızla yiyoruz, ama aslında yiyecek seçimlerimiz doğru mu? Hangilerini birlikte kullanırsak daha sağlıklı besleniriz? Hangi besinler bize dost hangileri kilolarımızın dostu? Bu soruların cevabını da bir çoğumuz bilmiyoruz. Dünyayı kurtarmak için hızlıca birşeyler yiyip kaldığı yerden işlerimize devam ediyoruz.

Dost Besinlerin Ortak Özellikleri:

  • Az kalorililerdir.

  • Yüksek miktarda posa içerirler.

  • Bol vitamin-mineral içerirler.

  • Mideyi geç boşaltırlar.

  • Glisemik yükleri düşüktür.(Yani kan şekerini daha az ve daha yavaş yükseltirler.)

Bu özellikleri sayınca aklımıza ilk gelen besin grubu tabi ki de meyve sebzeler olmalıdır. Meyve sebzeler arasında en iyi dostlarımız en taze ve en renkli olanlarıdır. Besin seçimimizde renkliliği artırdıkça vitamin mineral alımımızı artırdığımızı da kesinlikle unutmuyoruz. Antioksidan özellikleri bulunan bu meyve sebzelerin kilo vermenin yanı sıra hastalıklardan koruma, güzel bir cilt, uzun yaşam gibi faydaları da söz konusudur. Beyaz yiyecekler (soğan, sarımsak, karnabahar vb.) bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olurken, kırmızı yiyecekler (domates, çilek, kırmızıbiber vb) kalp hastalıklarından, turuncu besinler (kayısı, havuç vb.) kanserden korunmanıza yardımcı olur. Ayrıca özellikle yeşil yiyeceklerin posa içeriğinin yüksek olması sebebiye, tokluk hissinizin hızlı ve güçlü olmasını, uzun süre devam etmesini kısaca kilo yönetim sisteminizin iyi çalışmasını sağlar.

Diğer taraftan süt ve ürünleri grubu da dost besinler sınıfında yer alırlar. Süt-Yoğurt-Ayran Kefir gibi süt ürünlerinin kemik sağlığımızı koruyor olmalarının yanı sıra son zamanlardaki çalışmalarda kalsiyum içerikleri sayesinde yağ yakımımıza da yardımcı oldukları görülmüştür.

Ayrıca diğer besin grupları olan et grubu ve tahıl grubundan da yağsız ve kepekli olanları gerek vücut ısımızı artırmak konusunda gerekse kompleks karbonhidrat olanların kan şekerimizi yükseltme özellikleinin düşük olması sebebiyle dost besinler arasında sayabiliriz.

Düşman Besinlerin Ortak Özellikleri

  • Enerji yoğunlukları yüksektir.

  • Kaliteli besin ögeleri (protein, vitamin-mineral) azdır.

  • Posa bakımında oldukça basitlerdir.

  • Genellikle kızartılarak hazırlanırlar.

  • Çabuk acıkmaya yol açarlar.

Bu besinlere en iyi örnek beyaz un, beyaz ekmek, şeker, yağ, tuz ve bunlarla üretilen işlenmiş, rafine besinler (bisküviler, çikolatalar, fast foodlar)dir. Çabuk hazırlandıkları için çoğu zaman tercih edilirler fakat kilonuzu başarılı bir şekilde denetlemek ve sağlığınız için iyi adımlar atmak istiyorsanız bu besinleri olabildiğince azaltmalısınız.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)