Burnumuzun En Önemli Noktası

Yazar Tamer HaliloğluKulak Burun Boğaz Doktoru • 26 Şubat 2016 • Yorumlar:

Burun, nefes almamızda ilk giriş noktası olması itibari ile en önemli organdır.

Hava yolunun giriş kanalını oluşturur. Hava buradan geçerken ısınır ve nemlenerek akciğerlere temiz olarak ulaşır. En dar noktası da başlangıcı olan burun deliklerinin olduğu yerdir. Hava bu en dar noktadan geçerek akciğerlere ulaşan yolculuğuna başlar. Burun delikleri altta kemik, ortada septum kıkırdağı ve üstte burun tipini oluşturan alar kıkırdaklardan meydana gelen üçgen bir yapıdadır. Bu yapının özelliği sert dokulardan oluşması ve yeterince hava girmesine elverişli olmasıdır. Burada oluşacak herhangi bir daralma burundan nefes almayı olanaksız hale getirir. Burun deliklerinin kıkırdak kemik gibi sert dokulardan oluşmasının bir diğer sebebi de hava hareketlerindeki fizik kanunlarıdır. Bu prensibin adı Bernoulli Kanunu'dur.

Bu kanuna göre; Bir yerden diğerine hareket eden havanın hızı basıncı ile ters orantılıdır. Yani hızlanan havanın basıncı düşer. Bu temel prensip uçakların havalanmasını ve havada hareket edebilmesini sağlar. Kısacası o dev uçakları uçuran bu kanundur.

Peki bunun burun deliklerimiz ile ne alakası vardır?

Burun deliklerinin anatomik yapısının sert dokulardan oluştuğunu belirtmiştim. Burunun en dar yeri olan deliklerden geçen havanın hızı diğer yerlere göre yüksek olacaktır. Dolayısı ile hava geçerken basıncı düşecektir. Burada oluşacak negatif basınç yumuşak dokuları kendine çekerek deliğin iyice daralmasınına neden olur. Bu da havanın geçişini zorlaştırarak burun tıkanıklığa yol açaçaktır. Normal bir burunda deviasyon, burun eti büyümesi gibi anatomik bozukluklar yoksa bu etki çok ortaya çıkmaz ve hissedilmez.

Ya da bu gibi nedenler ile burun ameliyatı yapılmış ve hava yolunu açmak için buradaki kemik ve kıkırdak dokular gereğinden fazla alınmışsa Bernoulli Kanunu’na devreye girdiği burun tıkanıklığı şikayetlerimiz başlayacaktır. Bu şikayetleri en çok burun estetiği ameliyatlarından sonra görmekteyim. Bu yüzden burun estetiği yaparken en çok dikkat ettiğim nokta burun deliklerinin fizyolojik yapısıdır. Burun deliklerinde oluşacak daralma ya da kıkırdak kemik gibi sert dokuların kaybı ile oluşacak kollaps burun tıkanıklığına neden olacaktır.

Bu cerrahiyi yapan hekimlere tavsiyem her zaman tercihlerini fizyolojiyi korumaya yönelik kullanmaları ve Bernoulli Kanunu'nu asla unutmamalarıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tamer Haliloğlu Kulak Burun Boğaz Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)