Burun Ameliyatı Sonrası Kanama

Yazar Emrah ÇelikKulak Burun Boğaz Doktoru • 30 Eylül 2020 • Yorumlar:

Burun ameliyatı, hastaların daha estetik bir yüz ve burun görünümüne ulaşılmasını sağlayan estetik operasyonlardan biridir. Günümüzde başarılı bir şekilde uygulanan burun ameliyatı sonrasında bazı komplikasyonlar meydana gelebilir. İşleme başvurmak isteyen bireyler genelde burun ameliyatı sonrası kanama durumunu merak eder. Elbette hasta üzerinde pek çok fiziksel değişikliğe neden olan burun ameliyatı aslında uyulması gereken kurallarla beraber sorunsuz olarak tamamlanır. Asıl önemli olan durum, ameliyatın ardından kanama olmaması adına alınacak tedbirlerin bilinmesi gerektiğidir.

Burun Ameliyatlarında Kanama Yaşanır mı?

Burun ameliyatlarından önce hastalara bazı hatırlatmalarda bulunulur. İlk olarak işlem sırasında kanamanın yaşanmaması için 10-15 gün önceden kan sulandırıcı ilaçların ve gıda takviyelerinin tüketilmemesi gerekiyor. Ayrıca hastaların yine ameliyattan önce sigara ve alkol tüketimini bırakması şarttır. Bu durumların tamamı işlem sırasında kanamayı artıran faktörlerdendir.

Hastaların burun yapısı da kanama durumunu tetikleyebilir. Burun içindeki yapılanmalar, kemikler ve dokularda ameliyatın hemen ardından küçük çaplı kanamalar olması normaldir. Yine de hastalar burun ameliyatı sonrası kanama sürecini dikkatli bir şekilde yönetmek için doktorun tavsiyelerine uymalıdır.

Burun Ameliyatından Sonra Kanama Olur mu?

Burun ameliyatından sonra kanama her hastada görülebilecek komplikasyonlardan biridir. Kanamanın artmasına neden olabilecek darbelerden burun korunmalı ve ilaç tüketimine dikkat edilmelidir. Bu noktada hem işlemden önce hem de sonra bitkisel takviyeler alınmamalıdır. Kan sulandıran ilaçların, burun ameliyatı sonrası kanamaya neden olduğu bir gerçektir. Bu durumlar erken iyileşme sürecini de olumsuz yönde etkiler.

Hastaların yatarken yanlış pozisyonu seçmesi de burun kanamasına neden olacaktır. Ameliyatın ardından ilk 1 ay, burun bölgesinin sabit kalması gerekir. Ayrıca burnun sürekli baş aşağı durması, hızlı bir kanamayı beraberinde getirebilir.

Ameliyat Sonrası Kanamayı Durdurmak için Ne Yapılmalı?

Ameliyatın ardından yoğun bir şekilde devam eden ya da kesilmeyen kanamalar için hastaların yapması gereken ilk şey, doktora başvurmaktır. Ayrıca burun bölgesine alınacak darbelerin de kanamayı artırdığı unutulmamalıdır. Burun ameliyatı sonrası kanama genelde hastaların burun bölgesini yeteri kadar koruyamaması ve bitkisel takviyeler alması durumunda gerçekleşir.

Günümüz şartlarında burun ameliyatından sonra kanama oluşma riski oldukça düşüktür. Hastalar sadece doktorun tavsiyelerine göre hareket etmeli ve kanama halinde sakin davranarak doktora başvurmalıdır. Her estetik operasyon sonrasında birtakım komplikasyonlar yaşanabilir. Önemli olan durum burun bölgesine yeteri kadar dikkat edilmesi ve herhangi bir yan etki yaşanması durumunda doktorun bilgilendirilmesidir. Bunun dışında burun estetiği öncesi ve sonrasında da bireysel olarak bilinçli davranılması önemlidir.

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)