Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Yazar Cem AltındağKulak Burun Boğaz Doktoru • 22 Mayıs 2018 • Yorumlar:

Merhabalar.

Burun Estetiği Ameliyatı(Rinoplasti) sonrası beslenme nasıl olmalı?

Ne yemeliyim? ya da,

Neler Yememeliyim? Nelerden kaçınmalıyım?

Burun Estetiği; hem bilim hem de sanat..Titizlikle, tüm aşamada (ameliyat öncesi, ameliyat sırasında, ameliyat sonrasında); Burun estetiği sanatını gerçekleştirirken, özellikle ameliyat sonrasında da hastalar iyi değerlendirilmeli, beslenmeye de özen göstererek gerekli anımsatmalar yapılmalıdır.

Beslenme ile ilgili aklınıza gelen soruların yanıtları

Aşağıdaki yazımda bulabileceksiniz (Bilgiler, hastanın genel durumuna göre değişebilir, kişisel deneyimlerim ışığında yazılmış genel bilgilerdir) Ameliyatın 10 gün öncesinden, her zamankinden daha da iyi, sağlıklı (proteinden de zengin) beslenmelisiniz. Ameliyat sonrasında da, meyve, sebzeden zengin protein ağırlıklı bu beslenmeyi aksatmayın.

-Burun estetiği ameliyatının (Genel Anestezi altında)çıkışında, odanıza geldiğiniz zaman, dudaklar ve boğaz, ağız içi biraz kurumuş haldedir. Yanınızdaki refakatçiniz, su ile ıslatılmış gazlı bez veya pamuk ile, kurumuş dudaklarınızı ıslatabilir. Odanıza geldikten yarım saat sonra, kendinize tam geldiyseniz, bir yudum su alınabilir. Arzu ederseniz, kulaklıkla müzik de dinlemeye başlayabilirsiniz., tavsiye ediyorum.

Burun Estetik Ameliyatı sonrası, 2-3 gün boğaz kuruluğu rahatsızlığı olması normaldir. Aşırı ise, ilaç da verilebilir. Burun içi kullanılan silikon türevi (silastik ) maddeler de (her ne kadar konforlu da olsa, ort. 2-3 gün sonra çıkarılana kadar) geçici hafif burun içi tıkanıklığı, boğaz kuruluğu olacaktır. Bol sıvı içmek çok yararlı olacaktır.

-Ortalama 1 saat sonra, çorba, yoğurt, su, komposto, meyve suyu alabilirsiniz.

Eve Dönüş

-4-5 saat sonra, evinize döndüğünüz zaman; Sindirimi çok kolay, çok hafif bir akşam yemeği (çorba, salata, patates püre, sebze yemeği vb.)

-Sonraki 1 hafta boyunca yemek serbest ancak, sebze, meyve, protein ağırlıklı bir sağlıklı beslenme olsun. Çiğnemesi zor olmayan ( bandaj etkilenebilir), aşırı sıcak olmayan ( kanama riski), aşırı baharatlı olmayan (hapşırma riski), aşırı tuzlu olmayan (yüzde şişlik artış riski) gıdalar olsun..

Bol su içmelisiniz. Günde en az 6-7 bardak (su bardağı) su içmelisiniz. 2 hafta boyunca; Aşırı miktarda çay, kahve tüketmemeli ve alkol kullanmamalısınız.

Sağlıklı, mutlu günler diliyorum.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)