Burun Estetiği Ameliyatlarının Felsefesi

Burun estetiği (Rinoplasti) ameliyatında öncelikli amaç; burnun fonksiyonlarını bozmadan, dudak, göz, çene ve alın gibi yüzün temel yapıları ile uyumlu doğal görünümlü burun şeklinin yeniden oluşturulmasıdır.

Burun, yüzün ortasında ve dikkat çekici bir alanda yerleşim gösterdiğinden dolayı dikkatli ve özenli bir şekilde cerrahi işlemleri yapılmalıdır. Bu işlem öncesinde detaylı bir şekilde kemik, kıkırdak ve deri yapısının özellikleri, yatay ve dikey düzlemdeki yerleşim şekli, burun sırtının şekli, dudak ve alın ile yaptığı açılanmaları, burun ucunun yüksekliği, genişliği ve çene ucuna göre yerleşimi gibi temel özellikler değerlendirilmelidir.

Ameliyat Planlaması

Hastanın ne beklediğini ve hekimin olası şekil değişikliğini ameliyat öncesinde hastaya mutlaka anlatması gerekmektedir. Hastanın beklentisi ile hekimin yapmayı planladığı işlem örtüştükten sonra hasta ameliyat edilebilir. Her yüze aynı burun yapısı gitmeyeceği gibi çok küçültülmüş burun şekli yüzde abartılı durmakta ve burnun temel fonksiyonlarının da bozmaktadır. Ben hastayı daha iyi bilgilendirmek için ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası sonuçların karşılaştırılması ve ameliyatın planlanması için ameliyat öncesinde hastanın fotoğraflarını çekilmelidir. Ameliyatın planlanmasında bilgisayar programlarından yararlanarak, operasyon sonucunda burun şeklini nasıl planlacağı hastayla paylaşılabilir.

Burnun boyutları, burun ucunun veya kemerinin şeklini değiştirebilir, burun deliklerinin genişliğini daraltabilir, burun kaidesine ait şekil bozukluğu düzeltebilir. Aynı zamanda septum deviasyonu dediğimiz burundan nefes almayı zorlaştıran burun içi eğriliği olan hastalarda, burun içi ve dışının düzeltilmesi ameliyatının birlikte olmasını uygun olur.  Bu şekilde hasta hem iki kez ameliyat olmamış olur, hem de hastanın burun şeklinin düzeltilmesi esnasında burunun içinden çıkan fazla kıkırdakları dolgu ve destek malzemesi olarak kullanabilmekteyiz.

 

Ameliyat Aşamaları

Ameliyat süresi ortalama 1,5-2 saattir ve hastanın şekil bozukluğunun derecesine göre yapılacak iş ve ameliyat süresi değişir. Ameliyat öncesi, hasta anestezi uzmanı tarafından mutlaka muayene edilir ve gerekli tetkikleri değerlendirilir. Bu şekilde anestezi uzmanı hastanın böyle bir ameliyatı olup olamayacağına karar verir. Estetik burun ameliyatında burun içine ve burun dışına tampon yada splint'ler konur. Bu tür malzemeler hastanın burnunun sağlıklı iyileşmesi için önemlidir.

 

Ameliyat Sonrası İyileşme Periyodu

Estetik burun ameliyatı olan hastalar iki-üç gün içerisinde ayağa kalkıp dolaşırlar ve ameliyattan bir hafta sonra yorucu olmayan iş hayatına veya okula dönebilirler. Günlük yaşam temposuna tam anlamıyla dönülmesi, bir-iki haftalık süreci gerektirir. Bu dönemde yüksek efor gerektiren koşma, yüzme, jimnastik gibi aktivitelerden uzak durulmalıdır. Erken iyileşme dönemindeki ilk 8-10 hafta arası dönemde ise özellikle darbe veya çarpmalardan korumak ve güneşlenmekten kaçınmak gerekmektedir. Ameliyat sonrası doku şişlilkeri gün geçtikçe azalma gösterir. Tam anlamıyla dokuların iyileşmesinin ve şişliklerin ortadan kalkmasının  bir yılı gerektireceği unutulmamalıdır

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Fatih Uygur Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Fatih Uygur

Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Prof. Dr.

Randevu al