Burun Estetiği Operasyonu (Rinoplasti)

Yüzümüz ve hatta başımızı oluşturan birçok elemanın boyutu ve şekli bireyler arasında farklılıklar gösterdiğinden insanlar birbiri farklı olarak algılar ve tanır. Birçok yapıyı barındıran yüzümüzün tam merkezinde, gözlerimizin en yakınında yer alması nedeniyle dikkatleri üzerine çeken burnumuz bu nedenle estetik amaçlı en çok şekli değiştirilen yapıdır.

Burun tam merkezde yer aldığından diğer yapılar ile uyumu, boyut ve geçiş ilişkisinin düzgün olmasına bağlıdır. Ancak burnumuz sadece görünümle ilgili bir yapı değildir. NEFES ve koku almak gibi çok önemli fonksiyonları da sağlaması nedeniyle de ayrıca önem taşır. Tüm fonksiyonlarını yerine getiremeyen bir burun görünüm olarak iyi olsa da taşıyan insanın mutsuz olmasına neden olabilir.

Burnunuzun fonksiyonları sadece dış yapınızla ilgili değildir. Burnunuzun gerisindeki yapılar olan SEPTUM (iki burun boşluğunu birbirinden ayıran duvar) ve KONKA (burundaki hava akımını düzenleyen yapılar) da nefes almada önem taşır. Bu yapıların da estetik burun ameliyatı sırasında fonksiyonel müdahaleler ile düzeltmeleri yapılabilir.

Doktorunuzla daha iyi bir işbirliği için fotoğrafınız üzerinde yapılan değişiklikleri birlikte tartışmanız verimli olacaktır. Doktorunuzun yapmış olduğu SİMÜLASYON’un amacı, onun ve sizin düşüncelerinizin örtüşüp örtüşmediğini anlamak ve ameliyat öncesi planlama yapmaktır. Ameliyat sonrasındaki görüntünüz yapılan simülasyona yakın olacaktır ancak tamamen aynı olması genellikle mümkün değildir. Bunun nedeni burnunuzu oluşturan yapıların deri, kıkırdak ve kemikten oluşması ve bu yapıların hem cerrahi müdahale hem de iyileşme döneminde öngörülemeyen yanıtlar verebilmesidir.

Önceden Ameliyat Edilmiş veya Kaza Geçirmiş Hastalar

Bu tip bir hastaysanız normal anatominizin bozulması nedeniyle size yapılacak ameliyat daha zor olacaktır. Sağlıklı dokularınız olmamasından dolayı arzu edilen her müdahaleye uygun olmayabilirsiniz veya doku ihtiyacının karşılanması için vücudunuzun başka bölgelerinden doku alınması gerekebilir.

Ameliyat Yaşı

Bayanlarda 17, erkeklerde 18 yaşından itibaren burun estetiği ameliyatı yapılabilir.

Operasyon Yöntemleri

Burun estetiği operasyonu için açık ve kapalı olmak üzere iki yöntem vardır. Her iki yöntemin avantaj ve dezavantajları olduğundan hastaya uygunluğuna karar verirken bunlar göz önünde bulundurulur.

Açık yöntem günümüzde daha çok uygulanan tekniktir. Açık yöntemde iki burun deliğini birbirine bağlayan küçük bir iziniz daha olacaktır. Bu iz ilerleyen zamanlarda çok az belli olacaktır. Bu tekniğin avantajı kıkırdaklara yapılacak müdahaleleri kolaylaştırması ve ameliyat sırasında yeterli kontrol sağlamasıdır.

Kapalı teknikte izlerin hepsi burun içerisinde kalacaktır. Ancak yapılacak müdahalelerin kontrolü daha zordur.

Her hastanın kişisel ihtiyaçları ve önceliklerine göre doktoru ile uyum içerisinde yönteme karar verilir.

Anestezi Yöntemi ve Süresi

Burun ameliyatları hastane ortamında, genel anestezi altında yapılır. Ameliyat süresi ortalama 2-3 saat arasındadır. Operasyon bitiminde hastanın burnunun içine slikon tampon, burun sırtına ise silikon alçı yerleştirilir. Sebebi; hem erken dönemde oluşacak şişlikleri azaltmak hem de oluşturulan yeni burun yapısının bir süre desteklenerek şeklinin tam oturmasını sağlamaktır.

Hasta operasyondan bir gün sonra taburcu edilir. Burun içindeki silikon tamponlar 2-5 gün içerisinde çıkartılır. Açık rinoplasti tekniği uygulanmış hastalarda 5 veya 7. günde dikişler alınır, alçı ise 7 veya 8. günde çıkartılır.

İyileşme Süreci

Ameliyattan hemen sonra işlem sırasında oluşan kanamaya ve kişinin cilt yapısına bağlı olarak göz etrafında morarma ve şişlik ortaya çıkabilir. Bu normal bir durumdur. Meydana gelen morluk ve şişlik yaklaşık 2 hafta içerisinde tamamen kaybolur ve her geçen gün iyileşmeye devam eder. Ameliyattan sonraki ilk haftalarda hızlı bir düzelme izlense de burnunuzun tamamen şeklini alması 6 ay ile 1 yıl arasındadır.

Ameliyat Sonrası Dikkat Edilecek Noktalar

  • Burunda yer alan ve en az bir hafta orada durması gereken alçı ve sargılarınızı ıslatmayın.
  • Banyo yapılmamalı ve buharlı ortamlardan uzak durun.
  • 6 ay boyunca yakın temas veya çarpma ihtimali olan aktivitelerden uzak durunuz.
  • İlk 2 hafta dişlerinizi fırçalarken dikkatli olunuz.
  • 1 hafta boyunca aşırı yüz hareketleri (mimikleri) yapmamalısınız.
  • 4 hafta boyunca hassaslaşan burnunuza sert bir şekilde dokunmayın ve darbelerden koruyun. 
  • En az 2 ay boyunca ağır gözlük kullanmayın.
  • Zararlı ışınlar hassaslaşan cildinize zarar vereceğinden güneş ışınlarından, solaryumdan uzak durun.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Hakan Teymur Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)