Burun Estetiği Rinoplasti

Burun; kıkırdak ve kemik bir iskelet üzerinde deri, kas ve bağlarla kaplı dinamik fonksiyonel bir organdır. Nefes ve koku alma gibi özellikli görevleri yanında yapısal olarak estetik ve görsel bir değer taşımaktadır. Burun boşluğu ortada septum denilen bir kıkırdak yapı ile iki bölmeye ayrılır. Bu bölmelerin çatısını ise burun kemikleri ve burun kıkırdakları oluşturmaktadır. Burun yüzün tam ortasında kişinin estetik kimliğinin önemli bir parçasıdır. Burun hem önden hem de profil bakışta yüzün estetik hatlarının önemli bir belirleyicisidir. Rinoplasti de amaç; yüz estetik hatları ile uyumlu doğal görünen sağlıklı nefes alan bir burun oluşturmaktır.

Güzellik göreceli bir kavramdır. İnsan yüzü şekli, uzunluğu, yapısı oldukça değişkendir. Önemli olan yüzü güzel gösteren bu değişken yapıların birbirleri ile uyumudur. Hiçbir zaman iki burun birbirine benzemez. Bu yüzden standart bir güzel burun ölçüsü yoktur. Burun estetiği ile kişinin kendi yüzüne uygun, gözleri, dudakları ile uyumlu ahenkli bir burun elde etmek amaçlanır. Diğer bir önemli durum ise; ameliyat olacak kişinin beklentisi ve hasta-doktor uyumudur. Burundaki eğri olan bölgelerin belirlenmesi ve nasıl bir düzeltme yapılacağının hastaya anlatılması hasta cerrah uyumunu arttıran bir faktördür.

Rinoplastide açık ve kapalı teknik olmak 2 temel cerrahi yaklaşım vardır. Açık teknik burun ucunda kolumella dediğimiz bölgeye bir kesi yapılarak yapılmaktadır. Hangi tekniğin kullanılacağı burundaki eğriliğin durum ve bölgesine, revizyon cerrahi olup olmamasına ve cerrahın tecrübe ve tercihine bağlıdır.

Rinoplasti genel olarak 1.5-3 saat arası sürmektedir. Eğer revizyon yani daha önce burun cerrahi öyküsü varsa işlem süresi yaklaşık 1 saat daha uzayabilmektedir. Ameliyatta kıkırdak ve kemik yapılarda tekrar şekillendirme yapıldığından ameliyat sonrası burun dışında alçı ve burun içerisinde oluklu silikon tamponlar konmaktadır. Tamponlar 3-5 gün içerisinde, alçı ise 7-10. gün çıkarılmaktadır. Burun ve etrafında oluşan şişlik ve kısmi morluk 2 hafta içinde belirgin bir şekilde kaybolmaktadır. Burun son şeklini 6-12 ay içinde almaktadır.

Daha önce burun ameliyatı olanlar da burun estetiği yaptırabilir. Rinoplasti bir yeniden şekillendirme ameliyatıdır. Bunun için özel dikiş teknikleri ve kıkırdak parçalar gereklidir. Revizyon ameliyatlarda eğer yeterli kıkırdak parça bulunamazsa kulak ve kaburga kıkırdağı alınabilmektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)