Burun Estetiği (Rinoplasti)

Rinoplasti nedir?

Burun yüzünüzün odak noktasıdır. Burnunuzun şekli genellikle kalıtsal olarak geçerken, görünümü doğum kusurları, yaralanma veya önceki ameliyatlar ile değişebilir. Burun estetiği ameliyatı (rinoplasti), burnunuzun görünümünü iyileştirerek yüze uyumunun artırılmasına yardımcı olabilecek bir işlemdir. Burnunuzun şekli, boyutu veya oranlarını değiştirmek için de kullanılabilir. Aynı zamanda septum eğriliği gibi burun içindeki yapısal anormallikler nedeniyle oluşan solunum sorunlarını düzeltmek için de kullanılabilir.

Rinoplasti ameliyatının amaçları nelerdir?

Rinoplastinin hedefi, burun fonksiyonlarını korurken aynı zamanda burun şekli ve boyutunu düzelterek yüz dengesinin iyi bir noktaya taşınmasıdır.

Burun estetiği aşağıdaki kozmetik nedenlerle yapılabilir:

• Genel boyut değişikliği (burun boyutunun artırılması veya azaltılması)

• Burun genişliği azaltılması

• Burun ucu değişiklikleri

• Burun profili düzeltilmesi (kemer azaltılması veya çöküntülerin doldurulması)

• Burun projeksiyonunun değiştirilmesi

• Büyük veya geniş burun delikleri düzeltilmesi

• Burun ve üst dudak arasındaki açının değiştirilmesi

• Asimetri veya eğrilik düzeltilmesi

Burun estetiği aynı zamanda, burun içindeki yapılarla ilgili herhangi bir solunum probleminin düzeltilmesi gibi fonksiyonel nedenlerden yapılabilir.

Rinoplasti için uygun aday kimdir?

Rinoplasti cerrahi ile yapılabilir gerçekçi beklentileri olanların görünüm iyileştirilmesi için iyi bir seçenektir. Fiziksel olarak sağlıklı ve yüz büyümesi tamamlanan kişiler uygun bir adaydır.

Rinoplasti ameliyatında ne yapılır?

Ameliyat genel anestezi altında, out patient (aynı gün eve gidebilecek anlamına gelir) yapılır ve genellikle 2 ila 3 saat sürer. Hasta uyuduktan sonra lokal anestezik, ameliyat sonrası rahatsızlığı azaltmak için bölgeye enjekte edilir. Yeniden şekillendirme burun kıkırdak ve / veya kemikleri değiştirilerek yapılır. Burnun büyütülmesi, çöküntülerin doldurulması gerekiyorsa, burundan çıkartılan veya vücudunuzun başka bir yerinden alınan kıkırdak kullanılabilir. Septumda eğrilik varsa nefes darlığının giderilmesi için düzeltme işlemi yapılır.

Yara izleri nerede kalır?

Yara boyutunu optimize etmek ve çok az görüneceği bir alana bunu gizlemek için büyük özen gösterilir. Birçok durumda, çok az izle iyileşme mümkündür. Kesiler kapalı yöntemde tamamen burun içinde ve açık yöntemde ise burun içi ile birlikte kolumella (burun deliklerini ayıran doku dar bir şerit) boyunca yapılır.

Bu iz oluşumu bireyler arasında değişir ve kişinin genetik yatkınlığı ile bağlantılıdır. İzler genellikle zaman içinde yavaş yavaş soluklaşır.

İyileşme dönemi nasıl?

Ameliyat sonunda, iyileşme döneminde burnun yeni şeklini desteklemek için burnunuzun dış kısmına alçı veya termoplast atel uygulanacak ve 7. günde alınacaktır. Silikon tampon gerekli vakalarda burun içine konulacak ve bir kaç gün sonra alınacaktır. Burun dışında dikiş varsa, 5 ila 7 gün sonra alınacaktır.

Ameliyat sonrası dinlenme süreci rahat atlatmanızı ve sonuçların daha iyi olmasını sağlayacaktır. Ameliyat sonrası birkaç gün göz çevresinde şişlik ve morluk olabilir. Günler içinde kendiliğinden düzelecektir. Burunda oluşan şişliklerin çoğu 2 hafta içinde düzelecektir. Ancak burun ucundaki şişliğin geçmesi daha uzun sürecektir.

Ne kadar süre istirahat gerekli? 

1 ila 2 hafta boyunca istirahat yapacak şekilde ameliyat sonrası program yapmanız uygun olacaktır.

Ne zaman egzersize devam edebilirsiniz?

İyileşme döneminde 4 hafta kadar yorucu fiziksel aktivitelerden uzak kalınmalıdır. Gözlük dahil olmak üzere burun üzerinde baskı oluşturacak durumlardan kaçınmalısınız.

Ameliyatın komplikasyonları nelerdir?

Burun ameliyatı komplikasyonları, diğer kozmetik prosedürlerde olduğu gibi nadir olup yara izi, asimetri, kanama, enfeksiyon, şişlik ve uyuşma olabilir. Burun ameliyatına özgü komplikasyonlar, morarma, burun kanamaları, burun kuruluğu ve nefes darlığıdır. Bazı hastalarda, ikinci bir prosedür asimetri ya da izleri düzeltmek için gerekli olabilir.

Ne zaman ameliyatın kesin sonuçlarını göreceğiz?

Burun ameliyatı sonrası iyileşme aşamalı bir süreçtir. Bazı hafif şişlikler birkaç ay devam edebilir ve sonuçların tam görünmesi bir yıl kadar sürebilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Serdar Yüce Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)