Burun Estetiği (Rinoplasti)

Yazar Vildan BaştürkKulak Burun Boğaz Doktoru • 24 Nisan 2020 • Yorumlar:

Rinoplasti; burun şeklinin cerrahi işlemle kalıcı olarak değiştirilmesidir. Tüm estetik cerrahi prosedürlerinin en yaygın olanlarından biridir.

Birçok insan burnunun büyüklüğü veya şeklinden memnun değildir. Burun yüz dengesinin merkezinde yer alır. Bu nedenle dış görünüm, güzellik, özgüven üzerinde oldukça fazla etkiye sahiptir.

Rinoplasti ameliyatının iki ayağı vardı. Bunlardan birisi burundan sağlıklı nefes almayı sağlamak yani fonksiyonellik diğeri de burun görünümünü iyileştirmek yani arzu edilen estetiği sağlamaktır.

Ameliyat sonrası sağlıklı nefes almayı sağlamak için burunda nefes almayı bozabilecek kıkırdak eğriliği, kıkırdakta delik, kemik eğriliği, geçirilmiş travmaya bağlı kırık varsa bunlara da müdahale edilmelidir. Böylece ameliyatın fonksiyonel ayağı gerçekleştirilmiş olur.

 

Ameliyatın estetik ayağı ise kişiye göre değişiklik gösterir. Burunlarından hoşlanmayan çoğu insanın kemer veya uç hakkında şikayetleri vardır. Burun sırt kısımında kemer görüntüsü genellikle rahatsız edicidir. Burun ucunun normalden düşük, büyük ya da yayvan olması estetik görünümü bozabilir. Ya da burun uzunluğunun fazla olması yüz ile harmoniyi bozabilir. Yapılacak ameliyatta hastanın beklentilerine göre burunun yüz ile harmonisi yeniden sağlanmaya çalışılır.

 

Burun ameliyatının en önemli özelliği kişiye özgü olmasıdır. Bir yüze çok yakışan bir burun başka bir yüzde  aynı durmayabilir. Yüzün de ötesinde vücut ile olan harmoniye bile dikkat edilmelidir. Minyon birinde küçük bir burun hoş olabilecekken, uzun boylu ve oldukça yapılı birisinde küçük burun vücuttan ayrı bir görüntü oluşturacak ve hoş durmayacaktır. Kadın ve erkek burunları da buna bağlı olarak farklı dizayn edilir. 

 

Ameliyatın başarısı burnun mevcut durumuna, cilt özelliklerine, kişilerin doku iyileşme özelliğine ve cerrahi tekniğe bağlı değişiklik gösterebilir. Bu süreçte en önemli şey  hasta ile cerrah arasında neyin istendiği ve neyin elde edilebileceği konusunda açık bir iletişim olmasıdır. Doktorun tecrübeleri ile hastanın kişisel zevkleri harmanlanarak bu yola çıkılmalıdır. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)