Burun Estetiği

Burun içinde nefes almaya engel oluşturan kemik eğrilikleri (deviasyon) ameliyatı ile birlikte yapılabilirken rinoplasti çoğunlukla burun küçültmek olarak bilinir. Rinoplasti (Burun şekil bozukluğu düzeltme) de bazen burun büyültülebilir.

Ameliyat sonrası beklentilerinizin olabilirliği doktorunuz tarafından ifade edilecektir. Ameliyat sonrası hayal kırıklığından kurtulmanın en iyi yolu burun şekil sorunlarınızı ve nelerin düzeltilip nelerin düzeltilemeyeceğini doktorunuzla tartışmaktan geçer. Nefes almanız, burun akıntısı olup olmadığı, geniz ardına akıntı ve baş ağrısı olup olmadığını belirlemeniz bu ameliyatla birlikte bu problemleri de ortadan kaldıracaktır.

Amaç Buruna Yüze En Uygun Şekli Vermek

Burun estetiğinde amaç yüzünüze en uygun burun şeklini oluşturmaktır. Cildiniz, kıkırdaklarınızın inceliği, önceden geçirdiğiniz burun ameliyatları başarı oranını etkiler. Tek başına en güzel burunun yapılması değil yüzünüze en uygun burunun yapılması önemlidir.

Estetik Burun Ameliyatı İçin Uygun Yaş Nedir?

Estetik burun ameliyatı ( Rinoplasti ) burun gelişimi tamamlandıktan sonra yapılabilir. Bu sınır genellikle her iki cins için de 17-18 yaşlarıdır. Ameliyat genel anestezi ya da lokal anestezi ile yapılabilmekle beraber, hem cerrahın hem de hastanın konforunun en üst düzeyde sağlanması açısından, kliniğimizde genel anestezi ile yapılmaktadır.

Estetik Burun Ameliyatı İçin Uygun Adaylar
 

· Yandan bakıldığında burun kemiğiniz kemerliyse

· Burun delikleriniz genişse

· Burun ucunuz aşırı kalın, geniş ya da aşağı doğru sarkmışsa

· Cepheden bakıldığında burnunuz çok geniş görünüyorsa

· Burnunuz yüz hatlarınıza göre genişse

· Burnunuzda çarpıklık varsa

· Burnunuzun şeklinden psikolojik olarak rahatsızlık duyuyorsanız

· Doğumsal bir deformasyon sözkonusu ise

· Önceden geçirilmiş burun estetiği operasyonu sonrasında burnun görüntüsünde bir bozukluk kalmışsa

· Yaralanmalar sonrasında burun şeklinde deformasyonlar oluşmuşsa burun estetiği yaptırılabilir.

Estetik Burun Ameliyatı Teknikleri

 

Estetik burun ameliyatı ( Rinoplasti ) Açık ve kapalı olmak üzere temelde iki farklı teknik ile yapılmaktadır. Kapalı teknikte kesiler burun içinden yapılır, açık teknikte ise burun içinden yapılan kesilere ek olarak burunun kolumellasında (orta desteğinin dıştan görünen bölümü) yaklaşık 2 milimetre uzunluğunda çok küçük bir kesi yapılmaktadır. Eğer burun kanatlarının daraltılması gerekiyor ise; burun kanatlarının tabanındaki kıvrımda kalacak şekilde yaklaşık 5-6 milimetrelik ek kesiler de yapılabilir. Ameliyat ortalama olarak 2 saat kadar sürecektir.

Operasyon Süreci

Dünyada en çok yapılan estetik amaçlı ameliyatlar burun ameliyatlarıdır. 1-1.5 saati aşmayan ameliyat sonrasında morluk ve şişlik ile ağrı gelişen teknoloji ile birlikte daha az görülmektedir. Operasyon sonrasında burun içinde bir gün kalacak tampon ve burun dışını saran minik bir alçı konulacak. Ameliyatın ertesi günü ise burun içi boşaltılacak, nefes almanız normale dönecektir.

Operasyon Sırasında ve Sonrasında Ağrı Hissedilir Mi?

Burun Estetiği Ameliyatı Sırasında uygulanan uzun süreli ağrı kessici ilaç ve burun içine enjekte edilen lokal anestezik maddeler sayesinde ameliyattan çıktıktan sonra hastalar genellikle ağrı hissetmemektedirler. Daha sonraki günlerde hastaya verilen agrı kesici ve antiinflamatuar etkisi olan ilaçlar sayesinde normal şartlarda hastalar ağrıdan şikayet etmezler. Ağrı oluşmaması için dikkat edilmesi gereken durumlardan biri de ameliyat sonrası ilk iki gün sert gıdaların yerine yumuşak gıdaların tüketilmesidir. Sonuç olarak doktor önerilerine uyulduğu takdirde burun estetiği ameliyatından sonra ağrılı bir dönem yaşanmamaktadır.

Operasyon Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Burun üzerinde konulan ve 7-10 gün arasında kalacak olan alçının ıslanmaması gerekir. Bir hafta boyunca aşırı yüz hareketleri ve gülmekten kaçınmanız, 5 gün kontak lens takılmamanız, 3 hafta süre ile de burnunuza sert bir şekilde dokunmamanız gerekir. Yaklaşık iki ay boyunca da aşırı sıcak burnunuzun şişmesine neden olacağı için güneş ışığından uzak durmanız gerekir.

· Dişlerinizi ilk 10 gün çok dikkatli fırçalamanız gerekir

· Ameliyat sonrası fazla fiziksel aktiviteden uzak durun

· Burnunuzdaki sargılar alınıncaya dek banyo yapılmamanız ve buharlı ortamda bulunmamanız gerekir

· Burun ameliyatlarından sonra göz altlarında ve yüzde şişme olabilir. Şişlikler 1-2 hafta içinde inecektir

· 16 hafta boyunca her türlü gözlük kullanılmaması daha sonraki dönemde hafif bir çerçeve kullanmanız gerekir

Burnunuz açıldıktan sonra burun cildini sıvı sabun veya özel losyonlarla temizleyiniz. Bantlarınız alındıktan sonra makyaj yapabilirsiniz..

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Bekir Atik Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)