Burun Estetiği

Burun estetiği, burnun görünümünü belirgin düzeyde iyileştirmeyi ve yüz ile uyumunu arttırmayı hedefleyen cerrahi bir uygulamadır. Burun yüz bölgesini en önemli estetik ünitelerinden biridir.

Burun anatomik ve fonksiyonel olarak çok önemli ve  karmaşık bir yapıya sahiptir. Yeniden şekillendirme yapılırken en enemli iki unsur mutlak suretle göz önünde bulundurulmalıdır. 

1- Burnun şeklinin olabildiğince doğal ve güzel olmasını sağlamaya çalışmak

2- Nefes alma fonksiyonunu korumak veya nefes almada problem varsa nefes alma kaabiliyetini daha iyi noktalara taşımak.

Şekil için yapılabilecek işlemler tamamen burnun yapısına göre olacaktır. Buna göre burun küçültülebilir, burun ucu inceltilebilir, burun kanatları ve burun sırtı daraltılabilir, burundaki eğrilik ve asimetriler mümkn olduğunca düzeltilebilir, burunda nefes almayı zorlaştıran yapılar düzeltilerek nefes alma daha iyi bir noktaya taşınabilir.

Burada hasta tarafından bilinmesi gereken en önemli husus,  cerrahi yaklaşımın başarısının objektif değerlendirilmesidir. Her burun kendi içerisinde kendisine özgü özellikler arz eder. Ameliyata karar verecek hasta adayının beklentilerinin mutlak süretle gerçekçi düzeyde olması gerekmektedir.  

BURUN AMELİYATI OLMALI MIYIM?

Bir hasta için en zor sorulardan bir tanesidir ve bu soruya ancak siz cevap verebilirsiniz. Sizin dışınızdakilerin etkisiyle ya da baskısıyla olacağınız ameliyat olmamanız gereken bir ameliyattır. O nedenle burnunuz ile ilgili problemlerinizi ve beklentilerinizi mutlak süretle sakin ve akılcı bir şekilde değerlendirmelisiniz. Bu değerlendirme sonucunda ancak daha sağlıklı karar vermiş olursunuz. Her cerrahinin riskleri vardır ve kazancınız alacağınız riskin çok üzerinde olmalıdır. 


BURUN AMELİYATINDAN NE BEKLEMELİYİM

Burunlar ne yazık ki bilgsayardaki mükemmel yazılımlarla istediğimiz gibi şekilendirilememektedir. Burun ameliyatı sonderece karmaşık ve sofistike bir cerrahi girişimdir. Bu nedenle beklentiniz doğal ve güzel görünümlü bir burun olmalıdır.  Sonuçtan beklentiniz ameliyattan sonra memnuniyetinizle doğrudan ilşkilidir. Gerçekçi olmayan bir beklenti ve başka bir buruna özenti sizi ve cerrahınızı fazlasıyla üzecektir. Ancak anatomik yapılar, yeteneği ve bilgi birikimi ne olursa olsun cerrahı sınırlayabilmekte ve ancak belli bir düzeye kadar iyileştirme yapabilmesine imkan tanımaktadır.


AMELİYAT ÖNCESİ

İlk görüşmenizde mutlaka hazırlıklı olun. Probleminizi kendiniz iyi analiz edin ve beklentinizi gönül rahatlığıyla açıklayın. Beklentinizi açıklamanız  cerrahınızın sizi anlamasına yardımcı olacaktır. Ameliyat süresince ve sonrası ile ilgili ayrıntılı bilgi verecektir lütfen doktorunuzu iyi dinleyin.

AMELİYAT ÖNCESİ HAZIRLIK

Ameliyattan önce, ameliyat süresince yapılacakları ve ondan sonra yaşayacağınız süreci mutlaka iyi öğrenin. Karşılaşacağınız her durumla ilgili fikrinizin olması sizleri hem rahatlatacak hemde bu dönemi güvenli bir şekilde atlatmanızı sağlayacaktır.

Ameliyattan önce yüzünüzü farklı açılardan gösteren resimler çekilerek buruna ait problemler ve bu problemlerin hangi tekniklerle çözüleceği resimler üzerine not edilir. Hiçbir ameliyata ezbere girilmez. Yapılacak işlemler detaylandırılarak ameliyat sırasında titizlikle uygulanır ve maksimum düzeyde sonuç alınmaya çalışılır. Burada en önemlisi hastanın ameliyata ruhsal ve fiziksel olarak hazır olması, doktoruna tam olarak güvenmesidir.

BURUN ESTETİĞİ GİRİŞİMİ

Ameliyat genel anestezi altında yapılmaktadır. Hastanın belkide en rahat olduğu dönemdir.  Anestezik ilaçlar sayesinde tamamen ağrısız ve sıkıntısız bir ameliyattan sonra hastanın burun sırtına bandaj ve içerisine silikon tamponlar koyulduktan sonra hasta uyandırılarak,  güvenli bir şekilde odasına alınır.

Ameliyat esnasında hastayı tedirgin eden en önemli soru anestezinin güvenliğidir. Kuşkusuz anestezi tamamen risksiz bir uygulama değildir. Ancak hem bizi hemde hastayı rahatlatan bilimsel çalışmalar ve istatistikler vardır. Şunu şu şekilde açıklayabiliriz, sağlıklı insanlar için anestezi araç kullanmaktan daha emniyetli.

AMELİYAT SONRASI

Ameliyat sonrasında hastayı rahatsız eden durumları  belli başlıklar arasında açıklamaya çalışacağım.

ŞİŞLİK VE MORLUK

Hastayı sosyal ve çalışma yaşamından uzaklaştıran ve onu en çok yoran olumsuz durumlardan bir tanesi ne yazık ki şişlik ve morluklardır. Böyle bir ameliyattan sonra hastanın şişliğini ve morartılarının olmayacağını iddia etmek tamamen geçek dışıdır. Ameliyattan hemen sonra yapılan cerrahi girişime paralel olarak yüzde şişme başlar ve ilk 48 saat süresince artış gösterir. Şişlik bedenin yapılan ameliyata refleks bir cevabıdır ve kaçınılmazdır. Şişliğin ne kadar olacağını öngörmek hemen hemen imkansızdır. Şişliğin şiddeti, yapılan cerrahi işlemin büyüklüğü, süresi, vucudun bu işlem verdiği tepki ve kişini ameliyattan sonraki bakımıyla orantılıdır. Kişi doktorunun tavsiye ve direktiflerini muntazam uygularsa şişlik istenilen seviyede kalacak ve kişiyi rahatlatacaktır. 

Oluşan şişlik yaklaşıkbir hafta ile on gün içerisinde yadırgamayacak seviyeye iner. Bu  morlukların ve şişliklerin yabancı gözler tarafından  algılayamayacağı seviyeye inmesi demektir. Bu dönem  hastayı ve yakınlarını en çok yoran dönemlerden biridir. 10 gün içerisinde şişliklerin tamamen gitmesi ve muntazam bir burnun oluşması mümkün  değildir. Hastanın bu bilinçte olması ve sabırlı olması gerektiğini bilmesi önemlidir. 

İyi yapılmış bir burun her geçen gün normalleşmeye, doğal ve güzel görünmeye  devam edecektir.

BURUN TAMPONU  VE  NEFES ALMADA PROBLEM

Yapılam burun ameliyatlarında nefes almayla ilgili problem olsun olmasın genellikle burun içerisine tampon yerleştirilir. Kısmen nefes alıp vermenizi sağlayacak şekilde dizayn edilmiş  ve silikon yapıda bir tampondur. Tampon yerleştirildikten yaklaşık 6-8 saat sonra burun ucu açılmakta ve kısmen burun dan nefes almabilmektesiniz. Burada unutulmaması gereken en önemli detay bu nefes alıp verişiniz kısmendir ve ağızdan nefes almaya ihtiyaç duyacağınız gerçeğidir. Bu dönem orta yada şiddetli bir grip durumunda yaşadıklarınıza benzeyecektir.

Ameliyattan sonra burun ucunu açtığınızda kanlı akıntı ve sızmalar olacaktır. Dikkat edilmesi gereken bunun bir kanama ile karıştırılmaması ve panik yaratılmamasıdır. Bu sızıntılar azalarak kaybolacaktır. Bu dönemde burnun tıkanmaması için burun deliklerinin kulak temizleme çöpü ile yada ıslak bir mendille temizlenmesi nem arz eder. 

Burun tamponları nihayet ödemlerin azalmaya başladığı 3. Yada 4. Gün alınarak bu sıkıcı durum ortadan kaldırılmış olur. Cerrahları hiç sevmediği işlemlerden bir tanesidir tampon alımı. Çünkü hasta çevrede duydukları ile ciddi bir önyargı ile gelir ve büyük bir korku içindedir. Bu durum cerrahın çalışmasını zorlaştırır. 

Tampon alımı hasta uyumlu olduğu sürece son derece ağrısız ve basit bir işlemdir. Endişelenmeyi gerektirecek bir durum sözkonusu değildir. 

Tampon çıkartıldıktan sonra  şişlikler ve hafif morluklar dışında sıkıntıların büyük bir bölümü gitmiş olacaktır. Nefes alma kabiliyetiniz her geçen gün artarak birkaç ay içerisinde normalleşecektir.

AMELİYATTAN SONRA AĞRI

Burun ameliyatından sonra sizleri en az üzecek ve sıkıntı yaratacak durum ağrıdır. Ağrı algısı ve toleransı her ne kadar kişiden kişiye göre değişkenlik göstersede burun ameliyatlarının ağrısı kesinlikle çok rahat tolere edilecek bir ağrıdır. Hafif yada orta etkili ağrı kesicilerle rahatıkla üstesinde gelebileceğiniz bir durumdur.

Burun ameliyatlarını şu şekilde tanımlamak çok doğru bir yaklaşım olacaktır, ağrısı az ancak sıkıntıları olan bir ameliyattır

DİĞER SIKINTILAR

Burun ameliyatlarından sonra şişlikler nedeniyle yüzün mimik kaslarının zayıflaması ile bazı mimik değişkenlileri olacaktır ve bu geçicidir. Bu durum en çok üst dudakta gözlenir. Endişelencek birdurum değildir ve kısa bir süre sonra geçecektir.

Ameliyattan sonraki ilk 2 ve 3. Aylarda sabah uyandığınızda burnunuzun şiş olduğunu ve günün ilerleyen saatlerinde şişliğin kaybolduğunu görebilirsiniz. İyileşme prosedürü tamamlanmamıştır ve iyileşme geliştikçe bu durum ortadan kalkacaktır.

2.3.  aylardan sonra artık şişliğin geçmeyeceğine ve burnun bu şekilde kalacağına inanılır ve bu hastanın moralini ciddi anlamda bozabilir. İyileşme son derece yavaş ve karmaşık işleyen bir süreçtir ve ortalama bir yılı alır. Bu nedenle burundaki  değişiklik yavaşlasada 1 yıla kadar gözlenecektir.

AMELİYAT SONRASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR.

MASAJ YAPILMALI MI?

Masaj halen tartışmalı bir uygulamadır. İyi yapılmış bir burnun şekllenmesine ne kadar yardımcı olacağı  bilimsel çalışmalarla net ortaya konabilmiş değildir. Ancak oluşmuş ödemi daha hızla burundan uzaklaştırdırdığı ve dolaşımı aktive ederek iyileşme sürecini hızlandırdığı düşünülmektedir.   Şişliğin hızla azalması hastanın moral ve motivasyonunu arttıracağından önermekteyim. 

NE ZAMAN SPOR YAPMALIYIM?

Fiziksel temas gerektirmeyen hafif sporlara 1.5 ay sonra güvenli bir şekilde başlanabilir.

NE ZAMAN GÖZLÜK TAKABİLİRİM?

Ameliyattan 3 ay sonra gözlük takmanızda sakınca yoktur. Tedbiri elden bırakmayın ve hafif gözlükleri tercih edin

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Can Kopal Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)