Burun Estetiği

Yazar Fuat BulutKulak Burun Boğaz Doktoru • 23 Eylül 2019 • Yorumlar:

Burun estetiği kimlere yapılır?

Burun estetiği yani rinoplasti en sık yapılan estetik ameliyatlardandır. Burun estetiği görünümünden rahatsız olan ve bunu düzelttirmek isteyen kişilere uygulanır. Kaza ve kanser gibi çeşitli hastalıklarla oluşan burun hasarlarının onarımı için de burun estetiği uygulanır. Bazı hastalar, burun tıkanıklığı (deviasyon) nedeniyle ameliyat olduklarında burunlarının şekillerini de düzeltilmesini ister.

 

  • Burnunuz yüzünüze oranla genişse.
  • Profilden bakıldığında burun kemiğiniz kemerliyse.
  • Önden bakıldığında burnunuz çok genişse.
  • Burnunuzun ucu aşağıya sarkıyorsa, çok kalın ya da genişse.
  • Burun delikleriniz genişse.
  • Burnunuz çarpıksa.
  • Burun şeklinden ve yapısından memnun değilseniz,
  • Daha önceden yapılmış bir burun estetiği ameliyatının sonucunda oluşmuş bir kusur kalmışsa,
  • Geçirdiğiniz kaza sonucunda burnunuzun simetrisi bozulduysa

estetik burun ameliyatları için uygun bir aday olabilirsiniz.

Ameliyat için yaş sınırı var mıdır?

Burun şeklini düzelttirmek isteyen hastaların en az 17-18 yaşına kadar beklemeleri gerekir.Çünkü burun gelişiminin yüzde 90'nı bu yaşlarda tamamlanır.Buna ek olarak hastanın daha bilinçli karar vermesi için 18 yaşını beklemek daha uygundur.

Burun estetiği ameliyatı nasıl yapılır?

Burun estetiği ameliyatından önce hastanın yüz şekli değerlendirilir.Hastanın ameliyat sonrasında nasıl bir burun istediği ve bu burun yapısının hastaya uygun olup olmadığı saptanır.Burun estetiği ameliyatı hastanın isteği doğrultusunda yapılır ama hasta istedi diye hastanın yüzüne uygun olmayan bir burun estetiği yapılmaz.Burun estetiği öncesinde ameliyat sonucunu ortalama olarak görmek isteyen hastalarımız için bilgisayarda hastanın burnunun öncesi-sonrası çalışması yapılmaktadır.

Ameliyat ne kadar sürer?

Burun estetiği ameliyatı genellikle 1-2 saat sürmektedir.

Hasta normal hayata ne zaman döner?

Modern cerrahide burun içine tampon çok gerekmedikçe konmaz. Gerektiği durumlarda 1-2 gün süre ile koymak gerekebilir. Göz çevresindeki morarmalar, ameliyattan sonraki günler içinde solar. Genellikle bu morluklar ikinci haftada kaybolur. Burundaki hafif şişlik, yavaşça geriler ancak nadiren de olsa bazı hastalarda aylarca sürebilir. Sigara kullananlarda şişlikler daha geç iyileşir. Bu nedenle ameliyat sonrası sigara içilmesi pek tavsiye edilmez. Ameliyatlar küçük kesilerden yapıldığından görülebilir yara izi kalmaz.

Ameliyat sonrası morluk olur mu?

Morluklar kemiklerin kırılmasıyla ilgili oluşur.Kemikleri kırarken kullanılan teknik bazen önem taşıyabiliyor. Bunu içerden ya da dışarıdan yapmak cerrahın tercihine bağlı olarak değişebiliyor. Morluk miktarı buna bağlı olarak değişebiliyor.Ama kalıcı bir morluk söz konusu değildir.

Burun estetiği amelitalarında nelere dikkat etmek gerekir?

Burun estetik ameliyatlarından sonra 1-2 gün içinde ayağa kalksanız da, doktorunuz size bazı önerilerde bulunabilir. Koşmak, yüzmek, öne eğilmek gibi kan basıncını arttıran aktiviteler birkaç ay kısıtlanabilir. İşe geri dönme kararı kişinin şişlik ve rahatsızlık derecesine bağlıdır.Ama biz 1 hafta dinlenmenizi tavsiye etmekteyiz.Morlukların geçmesi derinin hassasiyetinin normale döndüğünü gösterir. Bu süre içinde dışarı çıkarken güneşten koruyucu ürünler kullanılmalı. Bu ameliyatların yazın ya da kışın yapılmasının bir sakıncası yoktur.Sadece ameliyattan sonra morluklar geçene kadar yazın güneşten, kışın da kar ışımasından leke kalmaması için korumak gerekir. Ameliyat sonrası hastaların yüzlerini 3 ay süre ile güneş ışığından korumaları şarttır. Yüzdeki şişlikler 7-10 günde, burundaki şişlikler ise 6-10 haftada iner.Tam burun şeklinin oturması ise 1 yıldır. Hasta bantların çıkarılmasından sonra burnunu korumalı, ağır gözlük kullanmamalı, verilen masajları düzenli olarak yapmalıdır. Lens kullanımı 3-4'üncü günden sonra serbesttir.

Ameliyatı engelleyen faktörler:

  • Daha önce ameliyat geçirmiş olması.
  • Burun derisinin kalın ya da çok ince olması.
  • Hastanın yaralarının kötü iyileşmeye meyilli olması.
  • Burun ucunun derisinin kalın olması.
  • Burun ile yüz arasında oran açısından büyük uyumsuzluklar olması.
  • Burun estetik ameliyatı sonrası hastanın doktorun önerilerine uymaması.
  • Kıkırdakların zayıf olması.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Fuat Bulut Kulak Burun Boğaz Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)