Burun Estetiği

Estetik burun ameliyatı (rinoplasti) isminden de anlaşılacağı gibi burun şeklinin ameliyatla değiştirilmesi işlemidir. Rinoplasti yani burun estetiği bütün estetik ameliyatlar içerisinde sonuçları açısından değerlendirildiğinde belki de en heyecan verici olanıdır. Neden diye sorulacak olursa, insan burnunun fonksiyonları nefes alma, koku alma kadar aynı zamanda ‘estetik görünümdür'. Estetik görünümün; kişiler, etnik gruplar ve cinsiyetler arasında farklı olduğu şeklinde bir algı oluşmuşsa da, yüzün tam ortasında bulunan ‘burnun’ özellikle alın, çene ve dudaklarla olan ilişkisi kişinin karakter ve çekiciliğini belirleyen en önemli yapıdır.

İdeal Burun Şekli Nasıl Olmalıdır ?

İnsanlık var olduğundan bu yana ideal burun şekli merak ve araştırma konusu olmuştur. Özellikle Rönesans döneminde heykeltıraşlar ve ressamlar belli kanonlarla (orantılar) ve altın oranlara dayanarak ideal burun ölçülerini ortaya koymuşlardır. Benzer şekilde plastik cerrahi alanında da bir burnun ideal olması için haliyle ölçülere başvurulur. Ancak söz konusu olan burun gibi, yüzün diğer bölümleriyle birlikte düşünülmesinin kaçınılmaz olduğu bir organ olduğunda iki temel problemle karşılaşmaktayız;

1-) İdeal olana her durumda ulaşılabilir mi ve daha da önemlisi ideal olan, kişinin yüzüne yakışacak mı?

Bu konuda en uygun cevabı vermek de her zaman o kadar kolay olmayabilir ancak şunun altını çizmek gerekir ki; burun estetiği ameliyatı tabi ki bir burun şekli değiştirme ameliyatıdır ancak burun şekli değiştirilirken sınırsız seçenekler yoktur. Elde edilebilecek sonuçlar mevcut burnun şekli, kişinin kıkırdak ve kemiklerinin şekli ve yapısı, daha önce travma (darbe) görüp görmediği, derisinin kalınlığı ve elastikiyeti, hastanın yaşı (deri kalitesini belirler) göz önüne alınarak belirlenir. Yani her buruna her şekil verilemeyebilir. Yazdıklarımı okurken moralinizi bozmayınız, kendinizi hemen koy vermeyiniz! Burun ameliyatlarını sıklıkla yapan bir plastik cerrahın yaptığı ameliyatların öncesi sonrası fotoğraflarına bakarsanız aslında profesyonel ellerde burun estetiği konusunda çok iyi işler yapıldığını siz de görebilirsiniz. Unutmayın ki, bütün insanlar daha güzel ve çekici bir insan olmak için estetik ameliyat olurlar. Bu yüzden en güzel burun, en ideal burun yüzünüze yakışan doğal bir burundur. Doğal ve yüze yakışan kavramları kafanızı karıştırmasın. Bir burun hem doğal hem de havalı olabilir veya hem doğal hem de şık olabilir. İkinci sorunun cevabına gelecek olursak, ‘ideal olan kişinin yüzüne yakışacak mı’ sorusunun en içten cevabı şudur: bazen yakışır, bazen de yakışmaz. Aslında bir yüzü dolayısı ile bir burnu güzel kılan şey yüzün elemanlarının (çene, alın, dudak, elmacık kemikleri, burun vs.) birbiriyle ilişkisidir. Bu yüzden ideal ölçülerde bir burun bazı insanlarda mükemmel durabilirken bazı insanlarda güzel durmayabilir.

2-) Peki yüze yakışan bir buruna sahip olmak için ne yapabilirsiniz ?

Aslında özünde yapabileceğiniz iki şey olduğunu söyleyebiliriz; Birincisi estetik burun ameliyatı olmanız, tabi burnunuzdan memnun değilseniz. İkincisi cerrah seçiminiz yani kime ameliyat olacaksınız. Bu seçim tabi ki sizin takdirinizde ama nasıl olmalı dediğinizi duyar gibi oluyorum. Muayenehanenin dekorasyonu mu, yoksa internet sitesinin güzelliği mi yoksa cerrahınızın ve sekreterinin güler yüzü mü? En doğrusu ve seçiminize yardımcı olacak konu; cerrahınızın daha önce yapmış olduğu hastaların öncesi sonrası fotoğraflarına bakmaktır. Bu fotolara bakarak cerrahınızın yüze yakışan burunlar yapıp yapmadığını veya herkese aynı burnu yapıp yapmadığını anlayabilirsiniz. Daha da önemlisi cerrahın stili ve estetik tercihleri hakkında öngörünüz olur, böylece kendinizi emin ellere teslim edebilirsiniz..

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Candan Mezili Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Candan Mezili

Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al