BURUN ESTETİĞİ

Yazar Bahadır BaykalKulak Burun Boğaz Doktoru • 16 Kasım 2016 • Yorumlar:

Bu operasyon ile ilgili özellikle internette çok fazla doğru ve yanlış bilgi mevcut. Böyle bir yazı hazırlamak istememizdeki en önemli neden, bu var olan bilgi kirliliğinden sıyrılıp, doğru bilgi sağlayabilmek. Bu rehberde, ameliyat öncesinde ve sonrasında neler yapmanız gerektiği, ameliyat planlamanız, doktor seçimi gibi tüm süreç ve planlamayı detaylı olarak size anlatmak istedik.

"Bu ameliyat herkes için bir çözüm değildir" görüşünde bir cerrah olarak, ameliyatı neden istediğiniz, faydaları, limitleri ve riskleriyle ilgili analizi sizinle birlikte yaparım fakat ameliyat kararı tamamıyla size ait bir karardır.

Burnun mevcut yapısı ve yüze olan orantısına bağlı olarak hedeflenen öncelikle, burnun yeniden şekillendirilerek yüze ve yüzün diğer yapılarına uyumunun sağlanmasıdır. Burun kökü, burun orta kısmı ve burun ucunun kendi içerisinde bir dengesi olması gerekir, rinoplasti ile bu denge ve uyum sağlanır. Bir diğer önemli hedef ise burnun doğru nefes alma işlevini sağlıklı olarak yerine getirmesidir.

Ameliyatı ile yüze uyumlu ve orantılı büyüklüğe sahip, sağlıklı nefes alma fonksiyonu olan bir burun hedeflenmektedir. Varolan kanının aksine bu ameliyat sadece burun küçültmek için yapılmaz. Burnun uzunluğu ve yüksekliğinin yüzün diğer oluşumlarına oranı olması gerekenden küçükse bu oranı düzeltmek için kemik ve kıkırdak ilaveleri yapılarak burunda büyütme ve uzatma uygulaması yapılır. 

Amaç yüzdeki diğer oluşumlarla uygun orantı ve büyüklüğe sahip iyi nefes alma fonksiyonu olan bir burun oluşturmaktır. Eğer burnun uzunluğu ve yüksekliği yüzün diğer oluşumlarıyla oransal olarak küçük ise bu oranı düzeltmek için kıkırdak ve kemik ilaveleri ile burnu büyütücü ve uzatıcı işlemler yapılabilir. Bize göre en güzel sonuçlar estetik ameliyat olduğu başkaları tarafından anlaşılmayan herhangi bir asimetrisi olmayan, yüz ile orantısı uyumlu ve doğal burunlardır.

 

Burun Estetiği Ameliyatı Öncesi?

 

Ameliyat öncesinde yapılan muayenede doktor hasta görüşmesi oldukça önemlidir. Hastanın tüm beklentilerini doktoruna doğru ve net bir şekilde ifade ediyor olması, beklentilerinin gerçekçi olup olmamasının konuşulup tartışılıyor olması ameliyat sonucunu etkileyebilecek kadar önemlidir. Herkesin burnu kemik, kıkırdak ve deri yapıları bakımından farklıdır. Bu nedenle ameliyat sonucu her hastada farklılık gösterecektir. Burnun kendine özel deri, kıkırdak ve kemik özelliği sonuç üzerinde ciddi bir rol oynar. 

Varolan bu risklerin dışında, hastaya özel planlanmış ameliyatta da riskler olabilir. Bunun nedeni her rinoplastinin bir diğerinden farklı olmasıdır. Cerrahi uygulamada hiç bir sorun yoktur ama öngürülemeyen bir şey çıkabilir ve böylelikle istenmeyen bir sonuçla karşılaşma riski olabilir. Örnek vermek gerekirse, burunda daha önce olmayan asimetri oluşabilir.

Çok küçük bir ihtimalde olsa burnunuzun ameliyat sonrası şeklinden mutlu olmadığınız bir görüntüyle karşılaşma şansınız vardır. Burnunuza yapılmış ve mutsuz olmanıza sebep veren bu hatalar deneyimli bir cerrahin elinde düzeltilip, revize edilecektir. ameliyat ameliyatı sırasında hiç beklenmeyen o şanssızlığı yaşama ihtimali ve burnu tekrar eski haline getirilemeyen o kişi olma ihtimali milyonda bir de olsa maalesef var.

Diğer kozmetik cerrahilerde olduğu gibi, ameliyat kendi içinde minör riskleri mevcuttur. Her cerrahi operasyon içerisinde varolan enfeksiyon, ilaca karşı reaksiyon ve ameliyat sonrası kanama gibi riskler rinoplasti içinde risktir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)