Burun Estetiğinde Doğru Bilinen Yanlışlar Neler?

Yazar Hakan KaraKulak Burun Boğaz Doktoru • 19 Aralık 2019 • Yorumlar:

1- Burun estetiği ameliyatında takılan tamponlar çok rahatsız eder ve çıkarılırken çok ağrı yapar mı?

Atel ve silikonların çıkarılması kesinlikle ağrılı veya acılı bir süreç değildir. Ameliyat esnasında burun üzerine yerleştirilen atel, güçlü yapıştırıcılar sayesinde burun üzerinde durur ve özel ayırıcı yardımıyla ağrısız çıkarılır. . Atel çıkarılırken hasta ağrı hissetmez. Burun tıkanıklığı nedeniyle burun içinde hava yoluna müdahale edilen her hastaya silikon kullanılmaktadır. Bunlar burun iç yüzeyine uyumlu olması ve silikon olması sebebi ile çıkarılırken ağrı hissetmenizi engeller. Ameliyat olduktan sonra 1 hafta içerisinde hem silikonlar, alçı alınır ve hastalar günlük aktivitelerine başlayabilirler.

2- Burun estetiği ameliyatı sonrası ağrılı bir süreç midir?

Bilinenin aksine burun estetik ameliyatı sonrası süreç ağrılı bir süreç değildir. Ameliyat sonrasında verilen ağrı kesici ilaçlar, olası ağrı hissinizi dindirebilecek ilaçlardır. Ameliyat sonrası ağrı kesici ilaç recete etsek de bazı hastalar hiç ağrıları olmadığından dolayı bu ilaçları kullanmadığını ifade etmektedir. Kişilerin ağrı hissi, kişinin ağrı eşiğine göre değişkenlik gösterir.


3- Burun estetiği ameliyatı sonrası yüzümde uzun süren bir şişlik ve morarma oluşur mu?

 

Bilinenin aksine burun estetiği sonrası genellikle bir haftalık sürede çoğunluğu azalan şişlik ve morarma olur. Hastanın cilt yapısı bu konuda en önemli faktördür. İnce ciltli, açık tenli hastalarda şişlik ve morluk daha çok beklenir. Operasyon sonrası iki-üç gün buz uygulaması yaparak şişme ve morarmaları minimuma indirebiliriz. İkinci faktör ise cilt altı dokuda uygun cerrahi teknik kullanılmasıdır. Günümüzde burun cerrahisi çok gelişmiş durumda olup, değişik cihazlar ile milimetrik kesi ve aletlerle istenilen değişiklikler yapılabilir. Ameliyat sonrası morluk ve şişlikler genellikle 10 gün içerisinde geçer.

4- Burun estetiği ameliyatı için hasta tanınmış kişilerin burun şekline göre istediği burnu seçebilir mi?

 

Bazı hastalar; sevdiği model, şarkıcı, sinema sanatçısının burnunun aynısına sahip olmak isteyebilir. Ancak her insan yüzü kendi açısından eşsizdir. Yüzümüzün ortasında olan burun, yüzün diğer oranları ile uyumlu olmalıdır. Bir kişide çok güzel görünen bir burun, bir başka kişide iyi durmayabilir. Bunun nedeni herkesin yüz özelliklerinin ve oranlarının birbirinden farklı olmasıdır. Bu nedenle her hasta için ayrı bir ameliyat planı tasarlanmalı ve uygulanmalıdır. Bu noktada hastaların beklentilerinin ne kadar gerçekçi olup olmadığı hasta ile yapılacak burun şekli görüşmesinde birlikte degerlendirilmeli , hasta bu konuda mutabık olmalı ve ameliyat öncesi kafası rahat değil ise de ameliyatı ertelemelidir.

 

5- Burun Estetiği Her Yaş Grubuna Yapılır

Burun Estetiği ameliyatı yapılma yaşı, kişinin kemik gelişimine ve cinsiyet farkına göre değişkenlik gösterir. Kızlarda alt yaş sınırı 16 iken; erkeklerde 17 yaştır. Üst yaş sınırı bulunmamakla birlikte; çeşitli sağlık problemlerinin görüldüğü yaşlardaki hastalarda burun estetiği önerilmemektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)

Yazar

Hakan Kara

Kulak Burun Boğaz Op. Dr.

Randevu al