Çağın İlerisinde Bir Bilim İnsanının Karalanmış Terapi Yöntemi

Yazar Rojda Çelik • 3 Nisan 2024 • Yorumlar:

“Wilhelm Reich ve Vejetoterapi”

“Hayatımıza sevgi, çalışma ve bilgi egemen olmalıdır; çünkü bunlar yaşamımızın tükenmez enerji kaynaklarıdır.” Wilhelm Reich

Hayat felsefesini bu cümleyle özetlemişti Reich, Orgazmın İşlevi kitabının giriş sayfasında. Hayatı boyunca da bu felsefeyi uygulamıştı. Yılmadan çalışmış ve yeni bilgiler elde etmiş, bu yeni bilgiler beraberinde yeni sorular getirmiş ve cevaplarını öğrenebilmek için daha fazla çalışmıştı. Freud’un gözde öğrencisi olmuş, onun öğretileri ışığında ilerlemişti. Kendini bildi bileli merak ettiği cinsellik konusuna Freud’dan daha fazla değinmiş, hatta çalışmalarının neredeyse tamamını cinsellik üzerine yapmıştı. Fakat cinsellik bugün olduğu gibi o zamanlarda da toplumda bir tabuydu. Reich’e göre ise: “Cinsellik süreci, diğer bir deyişle genişletici biyolojik haz süreci, üretken yaşam sürecinin ta kendisidir!”. Dayatmacı ahlak ise bunun gerçekleşmesinin önündeki en büyük engeldir. Öyle ki bilim camiasının içerisine kadar sızmış ve bilim insanlarının çoğunu Reich’e karşı cephe aldırtmıştı. Hakkında karalama kampanyaları başlatılmış, bilim camiasında şarlatan olarak anılmaya başlamış, çalışmaları ağır eleştirilerin hedefi haline gelmişti. Yaşadığı onca olumsuzluğa rağmen doğru bildiği yoldan hiç ayrılmamış, çağının ilerisinde bir bilim insanı olduğunu tüm dünyaya göstermiştir.

Vejetoterapi Nedir ve Nasıl Uygulanır?

Reich’e göre ruh sağlığı orgazm yetisine, diğer bir deyişle doğal cinsel birleşmede kişinin cinsel uyarımın doruk noktasında kendini teslim etme ve yaşantılama becerisinin ölçüsüne bağlıdır. Cinselliği deneylere dayalı temellendirerek, doğa bilimsel bir disiplin olan cinsel ekonomi kuramını oluşturmuştur. Ona göre cinsellik, kendi konusundan utanmaz; ayrıca sosyal alanda cinsel içerikli karalanma korkusu olanları temsilci olarak kabul etmez. Cinsel ekonomiye dayalı sağaltım tekniğini tanımlayan “vejetoterapi” terimi ise insanların cinsel konulardaki utangaçlığı yüzünden verilmiş bir ödündür. Bu tıbbi tekniği tercihen ve daha doğru şekilde “orgazmoterapi” olarak adlandırmak istemişti Reich, çünkü vejetoterapi temelde bundan başka bir şey değildir. Ancak Reich, orgazmoterapi teriminin genç cinsel ekonomistlerin çalışmasını sosyal açıdan zorlaştıracağını dikkate alarak vejetoterapi terimini kullanmaya karar vermiştir.

Vejetoterapide sırasıyla şu adımlar uygulanmaktadır:

Kas durumu ve beden dili

Karın gerginliği

Orgazm refleksi

Doğal solunumun sağlanması

Ölü leğenin çözülmesi

İlk önce karakter analizi çalışması yapılarak, iç içe geçmiş karakter tutumları kararlılıkla ve sistematik biçimde birbirinden ayrılmaya, güncel önemlerine ve etkilerine göre sırasıyla maskeleri düşürülerek aslında birer savunma işlevleri oldukları ortaya çıkarılmaya çalışılmaktadır. Amaç; karakterdeki kabuklanmaları gevşeterek, zamanında ağır derecede engellenmiş ve bağlanmış olan duyguları serbest bırakmaktır. Ardından kas durumu ve beden dili, karın gerginliği, orgazm refleksi kontrol edilerek, hasta doğal bir şekilde solunum alamıyorsa bu sağlanır ve leğen bölgesindeki kasılmalar çözülür.

Bugün hala Reich’in orijinal tedavi yöntemleri Amerikan Orgonomi Fakültesi’nin (American College of Orgonomy) Orgonomik Bilim Enstitüsü’nde (Institute for Orgonomic Science) kullanılmaktadır.

TEŞEKKÜRLER,

ROJDA ÇELİK

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)