Çalma Hastalığı (Kleptomani)

Yazar Sena Çilingir • 8 Ocak 2019 • Yorumlar:

Kleptomani dürtü bozukluğu grubundadır. Bu hastalık kişinin gereksinimi ve ihtiyacı olmasına rağmen parasal değerleri olmayan nesneleri çalma dürtüsünü engelleyememektir. Bu hastalıkla ilgili farkındalık çok önemlidir. Genelde çalma hastalığı olan yakınlarının bu hastalığı farketmesi zaman alabilmektedir. Çünkü kişi parasal değeri olan maddi şeyleri almaktan daha çok, gerek duymadığı ve kullanmayacağı nesneleri alma durumundadır.Dolasıyla çevresi de bu durumu farketmekte zaman kaybedebilmektedir. Engellenemez biçimde çalma dürtüsü olan kişi aslında çaldığı nesneyi alacak maddi güce genellikle sahiptir. Bunun bilincindelerdir fakat kendileri alıkoyamamaktadırlar. Bunun sonucunda bu alıkoyamadıkları dürtüyü engelleyebilmek adına kaçınma davranışlarında bulunmaktadırlar. Sosyal ortamlarını kısıtlayarak ve ya avm ve mağazalara gitmeyerek bu durumu engellemeye çalışmaktadırlar.

Tedavisi mümkün müdür ?

Kleptomani tedavisi mümkün olan bir dürtü bozukluğudur. Fakat genel tabloda , bu durumdan utanç duyan  ve ya bu durumun bir hastalık olduğunu bilmediğinden kaynaklı tedavi görme isteği ve durumu kabullenme oranı çok az olan kişiler vardır. Kişinin durumu farkedip hastalığını kabul etmesi, tedavi sürecinde önemli bir yere sahiptir. Tedavide önemli olan, bu çalma dürtüsünün altında yatan ve  bu durumu destekleyen nedenleri tespit edip daha sonra çalma eyleminin derecesini anladıktan sonra tedavi başlanmalıdır. Kleptomani; yeme bozukluğu ,depresyon,trikotillamani( kıl yolma hastalığı), anksiyete (kaygı) bozukluğu ile beraber sıkça görülebilmektedir. Tedavi de bilişsel davranışçı tedavi uygulanmakta ve olumlu sonuçlar alınmaktadır.

Nedenleri nedir ?

Klepteomani hastalığının altında stres çok etkili bir nedendir. Fakat stres faktörünün dışında çocukluk döneminden bu yana ebeveynleri tarafından yeterli sevgi ve ilgi göremeyen kişilerde, sosyal çevresi açısından kısıtlı olan kişilerde, çevresi tarafından sevilememe ve kabul görememe düşüncesi, hayatında sıkça başarısızlıklar yaşan kişilerde, kendisini bu düzende yalnız hisseden kişilerde, bellir bir gruba ait olamama düşüncesi ve gerçeği kişilerde çalma dürtüsüne sebep olabilmektedir. Çünkü kişi çalma eyleminden önce yoğun bir kaygı ve heyecan hissetmekte çalma eylemi sırasında ise yoğun bir mutluluk ve haz almaktadır. Yani kişi hayatında sağlayamadığı hisleri ve düşünceleri çalma eyleminde sağlayabildiği için çalma davranışı pekişmektedir ve alıkoyamaz hale gelmektedir. Vakit kaybetmeden profesyonel psikolojik destek alınması gerekmektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)