Çekingenliği yenmek için Pratik öneriler;

Yazar Levent SoyluPsikolog • 7 Nisan 2017 • Yorumlar:

 

Öncelikle başlangıçta çekingen olduğunuzu kabullenin. Kabulleniş ve “olduğun gibi olmak” her zaman kişiye güç ve enerji verir ve kişi bu enerjiyi olmak istediği yöne doğru kullanabilir. Yani çok rahat ve etkileyici olmak zorunda olmadığınızı kabullenin.

Beisserin bu konuda yazdığı “İnsan olamadığını olmaya çalışarak değil, olduğu gibi olduğunda değişebilir” cümlesi mükemmel bir yol göstericidir.

Şimdi diğer farkındalık önerilerime göz atın lütfen;

Sıradan olun; sıradanlık mükemmeliyete gitmenin ilk durağıdır. Burada mola vermeden çekingenliği atmanız imkansızdır.

Unutmayın yargılarsanız yargılanırsınız. Yani aslında sizdeki yargılanma, küçük düşme korkusunun temeli sizin de çok yargılayıcı olduğunuz gerçeğinden kaynaklanıyor olamaz mı?.

Toplumsal ihtiyaçları gözardı edin demiyorum ama kendi ihtiyaçlarınıza biraz daha önem verin. Yani başkalarını mutlu etmeden önce kendinizi mutlu edebilmeyi öğrenin.

Biriyle temas ederken mutlaka kendinizlede temasta kalın. Bunun için en iyi rehber nefes takibidir. Konuşurken nefesiniz rahat olmasını sağlayın.

Yukardaki prensipler ışığında sizi zorlayan durumlara katlanın hatta üstüne gidin. Kademe kademe korkunuzu arttıran şeylerin üzerine gitmeniz ve bir süre sıkıntıya katlanmanız çekingenliği yenmenize yardımcı olacaktır.

Bu konuda deneyimli bir terapist süreci hızlandırıp acil hedeflerinize kısa sürede ulaşmanızı sağlar (sosyal fobi, iş görüşmesi vs)

Bir metaforla tedaviyi özetleyecek olursak yüzeydeki dalgaları yaşamın kendisi gibi algılamaktan vazgeçmeyi ve okyanusun derinlerindeki dinginliğe odaklanmayı öğrenin.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)