Çene Cerrahisi Uygulamaları

CERRAHİ UYGULAMALAR

Cerrahi uygulamaların kapsamına genellikle 20 yaş dişi ameliyatları ile implant tedavileri girmektedir. Bunlardan başka yumuşak ve sert doku ogmentasyonu, preprotetik cerrahi uygulamaları, apikal rezeksiyon, kist enükleasyonları, tümör rezeksiyonları ve 20 yaş haricindeki gömülü dişler ile ilgili diş çekim ve diş sürdürme gibi çeşitli cerrahi işlemler yapılmaktadır.
20 YAŞ DİŞİ ÇEKİMİ
20 yaş dişi çekimi çok korkulan bir işlem olmakla birlikte deneyimli bir çene cerrahının kontrolünde yapıldığında yeterli anestezi de sağlanırsa hasta tarafından oldukça konforlu bir şekilde geçirilebilen bir cerrahi işlemdir. Önemli olan anestezinin sağlanmasıdır, hastaya kalan sadece ağzını açık tutarak hekime yardımcı olmaktır. Operasyon sonrasında 2 gün boyunca buz uygulanmalı ve doktorun verdiği ilaçlar kullanılmalıdır. 1 hafta sonra dikişler alındıktan sonra çoğunlukla tüm şikayetler geçmiş olmaktadır.
İMPLANT
İmplant uygulaması 20 yaş dişi çekimine hatta zorlu normal diş çekimlerine göre çok daha kolay bir işlemdir. Duvara dübel yerleştirmeye benzer. Bu dübel yani implant çoğunlukla –immediyat yükleme yapılması haricinde- 3 aylık bir osseointegrasyon süreci boyunca dokunulmadan hasta ağzında bekletilir. 3 ay sonra radyografik kontrolün ardından içine abutment denilen kesik diş formundaki parça yerleştirilir ve ölçü alınarak aynı klasik kron köprü uygulamalarında olduğu gibi üst yapısı yani porselen restorasyon yapılır.
KANAL TEDAVİSİ İLE İYİLEŞMEYEN DİŞLERDE APİKAL REZEKSİYON
Apikal rezeksiyon denilen işlem, kanal tedavisi sonrasında dişlerin kök ucundaki enfeksiyon -tekrar kanal tedavisi denendikten sonra- iyileşmiyorsa kök ucunun kesilmesi ve bölgenin cerrahi olarak temizlenmesi esasına dayanır. Gerekirse kök ucuna dolgu yapılır. Bu işlemden sonra da iyileşme olmadığında diş çekilecektir.
PROTEZ ÖNCESİ CERRAHİ İŞLEMLER
Preprotetik cerrahi işlemler protez öncesinde yapılan hazırlık işlemleridir. Total ve parsiyel protez öncesinde sivri kemiklerin düzeltilmesi, hareketli yumuşak dokuların alınması, sert ve yumuşak doku ogmentasyonları bu kapsama girer. 
İmplant yapılmak istenildiğinde bölgede yeterli kemik yoksa otojen yani hastanın kendisinden alınan kemik veya hayvan yada insan kaynaklı başka bir donörden alınan greft materyali ile kemik boyutu artırılmaya çalışılır.
KİST VE TÜMÖRLER
Rutin radyografik kontroller esnasında veya belirli bir şikayete bağlı olarak kist veya tümör varlığı saptandığında çoğunlukla alınmaları ve patolojik incelemeye gönderilmeleri gerekir. Nadir olgularda takip ile ağızda bırakılabilirler.
Gömülü dişler küçük azı veya kanin dişleri hatta diğer dişler arasından da çıkabilir. Kanin dişleri çoğunlukla ortodontik olarak sürdürülürken, küçük azı dişleri sürdürülmeyecekse cerrahi olarak alınır. Kanin dişi sürdürme esnasında dişin üzeri açılarak bir buton yapıştırılır ve bu buton tele bağlanarak dişin sürdürülmesi sağlanır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Itır Şebnem Arpınar Bilici Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)