Çene Sıkma ve Diş Gıcırdatma Botoksu

Yazar Melek Altın ErtanNörolog • 4 Mayıs 2018 • Yorumlar:

Masseter Botoks adı da verilen çiğneme kasına botoks işlemidir. Diş sıkma, diş gıcırdatma ya da Bruksizm adı verilen rahatsızlığın tedavisi amacı ile çene botoksu (masseter botoksu) yapılır.

Diş sıkma (bruksizm) rahatsızlığında gece ve gündüz diş sıkma sonucunda hem estetik hem de diş ve çene eklemine ait sıkıntılar oluşur. Estetik olarak bu kişilerde çiğneme kası(masseter kası) aşırı gelişir ve masseter hipertrofisine bağlı kare yüz denilen görünüm olur. Masseter botox, çene botoksu yaptıran kadınlar özellikle çenedeki erkeksi görünümün düzelmesini isterler. Bu tedavilere çene sıkma botoksu, diş gıcırdatma botoksu da denir.

Bruksizm veya diş gıcırdatma problemi zararları nelerdir?

  • Bruksizm, diş sıkma problemi olan kişilerde; diş ve diş köklerine hatta çene eklemine yoğun bir kuvvet uygulanır. Bu da çene eklemi, şakaklar, boyun ve baş bölgesinde ağrılar yapar.

  • Geceleri diş gıcırdatma ve diş sıkma dişlere dinmeyen bir basınç, dişlerde aşınma, kırılma, diş protezlerinde ve diş etlerinde harabiyet durumu çene sıkma/bruksizmde sıkça meydana gelir.

  • Bruksizmde çene eklemi rahatsızlıkları, kulak ağrıları görülür.

  • Bruksizm (çene sıkma) sonucunda diş, çene eklemi, baş ve boyun ağrıları yanı sıra sabahları halsizlik ve sosyal adaptasyon güçlüğü görülür.

Bunların tedavisi için Bruksizm Botoks, Masseter Botoksu denilen tedaviler yapılır.

Çene botoksu öncesi sonrası karşılaştırdıklarında bu erkeksi görünümün azaldığı, çiğneme kası hacminin azaldığı görülmektedir. Çene botoksu yaptıranlar 2-3 seans sonunda çiğneme kasının hacmindeki azalmayı, çenenin köşeli görünümünde düzelmeyi görürler.

Çene botoksu kullanılan diğer tıbbi sorun da Diş Sıkma Botoksu, Diş Gıcırdatma Botoksu, Çene Sıkma Botoksu veya Bruksizm Botoksu isimleri ile anılan problemdir. Diş sıkma (bruksizm) dişte, çenede, boyunda ağrı oluştur. Bu ağrının sebebi gün boyu ve gece boyu dişler üzerine devamlı bir yük binmesidir.

Diş gıcırdatma, Bruksizm’in tedavisi nedir?

Bruksizm tedavisinde en popüler tedavi Diş sıkma botoksu veya Masseter botoksu ismi ile anılan çiğneme kasına botoks tedavisidir. Masseter botoks sayesinde hastaların diş sıkma problemleri azalır ve yaşa konforları artar. Çene ağrısı, baş ve boyun ağrıları düzelir.

 

Masseter botoksu (diş sıkma botoksu) nasıl yapılır?

Diş sıkma botoksu 5-10 dakika süren ağrı hissedilmeyen bir uygulamadır. Diş sıkma botoksları arasında 3’er ay olmasını ve 3 seanslık paketler olarak uygulanmasını tavsiye ederiz. Her seans masseter kasını zayıflatarak diş sıkmanın dişler ve çene eklemindeki harabiyetini biraz daha azaltır. Diş sıkma tedavisi botoksu yapılırken her bir kasa kaç ünite botoks yapıldığı, yapılma yeri ve seans aralıkları hastaya özel belirlenir. Yüksek doz diş sıkma botoksu uygulamalarında yemek yemede güçsüzlük sorun yaşanabilir. Bu sebepten ehil ellerde yapılması gereken özellikli bir uygulamadır.

Diş sıkma botoksu (masseter botox) sonrasında ne zaman etkisi görülür?

Bruksizm tedavisinde masseter botox sonrasında botoksun etkisi 4-7 gün sonra başlar. İlk günlerde çiğneme sırasında çok hafif güçsüzlük hissedilebilir. Bu durum birkaç günde geçer. Hastalar ilk çene botoksu sonrası fayda görmeye başlar, etki her seansta daha da artacaktır. Her seansta masseter kasının hem kitlesi hem de gücü daha makul seviyelere gelecektir.

Çene botoksu yapılırken yüzümdeki kırışıklıklar için de botoks yaptırabilir miyim?

Çene botoksu yapılırken aynı seansta kaş arası, alın ve göz çevresine de botoks yapılabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)