Cerrahi İşlemler ve İmplant

Yazar Damla ZenarDiş Hekimi • 21 Mayıs 2019 • Yorumlar:

Dental İmplant
İmplantlar, titanyumdan hazırlanmış, çene kemiğine yerleştirilerek form olarak diş kökünü taklit eden materyallerdir.

Titanyum %100 doku dostu bir malzemedir. Yerleştirildiği bölgede kemik ile özel bir bağ oluşturarak bütünleşir. Böylelikle hasta Implant’ı kendi dişiymişçesine rahatlıkla kullanabilir.

İmplantlar tek diş eksikliğinde, bir kaç diş eksikliğinde ya da tüm dişlerin kaybında (total dişsizlikte) tercih edilebilir.

İmplant kimlere, hangi koşullarda uygulanabilir?
İmplant yapılabilmesi için uygulanması planlanan bölgede çene kemiğinin implantı saracak yükseklik ve genişliğe sahip olması gerekmektedir. Eğer yeterli kemik yoksa ilgili bölgenin hazır hale getirilebilmesi için ön operasyonlar yapılabilir. Mevcut kemiğin kalitesi implantın başarısını etkileyen bir diğer faktördür. Uygulama için kemik gelişiminin tamamlanmış olması yeterlidir. Üst yaş sınırı yoktur. Genel sağlık durumu iyi olan herkese implant uygulanabilir.

İmplant tedavisi ne kadar sürer?
Operasyondan sonra, implant ile çene kemiğinin birleşmesi için yaklaşık olarak 2 – 6 ay kadar beklenir. Bu dönem süresince geçici bir protez kullanılabilir. Tutunma süreci bittikten sonra daimi protezlerin yapımına geçilir.

İmplant uygulanan hastalar nelere dikkat etmeliler?
Hijyen, implant uygulamalarında çok büyük önem taşımaktadır. O yüzden implant uygulanacak kişinin ağız bakımına dikkat etmesi implantın başarısında önemli rol oynamaktadır.

Diş Çekimi 
Bazen çeşitli nedenlerle (travma sonucu dikey olarak kırılmış bir kök, gömülü ve bulunduğu bölgede çevre dokulara zarar veren 20 yaş dişleri, ortodontik tedavi için yer kazanma zorunluluğu vb.) diş çekimi gerekebilir. Çekim sonrası, gerektiği durumda, tüm alternatif tedavi ihtimalleri değerlendirilerek en kısa zamanda rehabilitasyon sağlanmalıdır.

Temporamandibular Eklem (TME) Tedavisi
TME hastalıkları, eklem içi veya eklem dışı patolojiler sonucunda eklem işlevlerinde görülen bozukluklardır. Yapılan klinik ve radyografik muayeneler sonucunda TME rahatsızlığı tanısı konulan hastalarımıza koruyucu plak (splint) tedavisi uygulanır. Her hastaya özel yapılan bu ağız koruyucu plaklar, belirlenen tedavi süresi boyunca bruksizm ve eklem hastalıklarının belirtilerini giderme amacıyla kullanılır.

Bite-Guard Nedir?
Bruksizm uyku esnasında istemsizce yapılan diş gıcırdatma ve çene kaslarını sıkma alışkanlığıdır. Bu durum dişlerde aşınma, dolguların kırılması, yüzdeki kaslarda ve eklem yerlerinde ağrı, eklemde açma kapama sırasında ses çıkması, baş ağrısı, dişlerde sallanma, aralanma ve hassasiyet gibi sorunlara sebep olur.

Bite-Guard adı verilen ortalama 1-1,5 mm kalınlığındaki sert bir plak uyku sırasında kullanılarak tedavi sağlanabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)