Cerrahi Müdahale ve Diş Çekimi Sonrası

Yazar Ülkü KoloğluDiş Hekimi • 14 Mayıs 2018 • Yorumlar:

* Operasyondan sonra ödem (şişme) ve morarma görülmesi normaldir. Ödemin kontrolü için ilk 48 saat on dakika aralarla ağız dışından uygulayacağınız soğuk kompres önemli bir etkendir. Oluşan ödemin tamamen geçmesi 4-5 gün sürebilir.

* Yara bölgesinden sızıntı şeklinde kanama olması ve tükürüldüğünde pembe bir tükürük görülmesi normaldir. Bu durum iki gün kadar devam edebilir. Kanamanın olmaması için sıcak yiyecek-içecekler almamanız, ameliyatlı bölgenin olduğu tarafı dikişler alınana kadar kullanmamanız önemlidir.

* Operasyon sonrasında yara bölgesine konulan tamponu 30 dakika sonra atabilirsiniz, yerine tekrar tampon koymanıza gerek yoktur.

* Sık tükürmeyiniz, yara bölgesini emmemeniz çok önemlidir. Emerek tükürme hem kanamayı arttırır hem de yarada oluşan pıhtıyı bozarak iyileşmeyi engeller.

* İlk yemeğinizi operasyondan iki saat sonra yiyebilirsiniz. Yemeklerinizde ılık, sıvı ve yumuşak gıdaları tercih ediniz.

* Operasyon bölgesini ilk beş gün fırçalamayınız; daha sonra nazikçe fırçalayabilirsiniz. İlk günler gargara ile hijyenin sağlanması gereklidir.

* Dikişler size aksi söylenmediyse yedi gün sonra alınmalıdır.

* Dişetinin tamamen iyileşmesi dikişler alındıktan sonra 9-10 gün daha sürebilir.

* Apikal rezeksiyon operasyonlarından sonraki sekiz hafta boyunca bu dişlerin üzerine aşırı basınç uygulanmamalıdır.

* Beş gün sigara içilmemelidir.

* Üçüncü günden daha uzun süren veya sonraki günlerde daha da şiddetlenen ağrınız olduğunda; ikinci günden sonra devam eden kanamanız olduğunda veya kanamanın tekrar başlaması durumunda lütfen doktorunuzu arayınız.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)