Chia Tohumu

Yazar Büşranur Ekşi • 20 Şubat 2024 • Yorumlar:

Chia yüksek lif oranıyla sindirime yardımcıdır ve tohumlar şişerek kalıcı bir tokluk hissi sağlayabilmektedir. Chia tohumunun içeriğinde kaliteli yağ asitleri bulunur. Çoklu doymamış yağ asidi olan alfa-linolenik asit içerir. Buradan vücut, EPA ve DHA gibi belirli miktarlarda uzun zincirli Omega-3 yağ asitleri üretebilmektedir. Ayrıca bu yararlı yağ asitlerinin anti-inflamatuar olduğu düşünülmektedir.

Badem Sütlü Chia

1 su bardağı badem sütü ve 2 yemek kaşığı chiayı karıştırıp kapalı kapta buzdolabına akşamdan koyun. Sabah kalktığınızda chia tohumlarının sütü içine çektiğini, karışımın jel kıvamına geldiğini göreceksiniz. Üzerine 2 yemek kaşığo granola veya yulaf ezmesi ekleyebilir istediğiniz meyveyi kullanabilirsiniz.

Midede asit oranı yetersiz olduğunda sindirim işlemi sağlıklı olarak yürütülemez.

Bunun sonucunda yemeklerden sonra yaşanan şişkinlik, hazımsızlık, mide yanması, gaz gibi sorunlar ortaya çıkar.

Özellikle kırmızı pancar tüketimi sonrası idrarı kırmızı vb. bir renk tonunda görmek mide asidi yetersizliğinin önemli bir sinyalidir.

Öğünlere ev yapımı elma sirkesi eklenebilir. Doğal elma sirkesi, mide asit düzeyinin yükselmesine yardımcı doğal bir destektir. Öğünler öncesi direkt olarak 2 yemek kaşığı şeklinde içilebilir.

Yemekleri iyi çiğnemek yardımcıdır. Çiğneme ile birlikte mide asidi salınımı uyarıldığı için o öğün için gerekli asit salınımı doğru ve yeterli çiğneme ile mümkün olabilmektedir.Yemeklerle birlikte veya hemen öncesi/sonrasında sıvı tüketmemek gerekir.

Sıvı tüketimi mide asidini seyreltir, midedeki asidite azalır ve öğünün için gerekli mide asidi sağlanamaz. Bu nedenle öğünün hemen öncesi, sonrası ve sırasında yoğun sıvı tüketilmemesi faydalı olacaktır.

İnsülin vücutta farklı süreçlere dahil olan bir hormondur. Hem karbonhidratların metabolize edilmesine ve hücrelerde enerji için glikoz depolanmasına hem de yağ, protein ve bazı minerallerin kullanılmasına insülin hormonu yardımcı olur. Yüksek insülinin yağ sentezini arttırıcı, dolayısıyla yağ yakımını bloke edici etkisi vardır. İnsülinin düşük olduğu zamanlarda spor yaparsak vücutta yağ yakımı daha fazla olacaktır. İnsülinin en düşük olduğu saatlar uzun süreli açlığın olduğu aralıktır. Bundan dolayı sabahları kahvaltıdan önce yapılan spor yağ yakımını destekleyecektir. Fakat alışkanlığınız yolsa yavaş yavaş açlık sürenizi uzatabilirsiniz. Spor öncesinde yağlardanda faydalanabilirsiniz. Eğer düşük tansiyon veya düşük kan şekeri gibi baş dönmesi yaşıyorsanız bu durumuda göz önünde bulundurmak gerekir.

Diyet yaparken kilo kaybına odaklanılıyor ancak tartıdaki rakama takılmamak gerekir. Çünkü gerçek fark, yağ ve kas kitlendeki değişimle ortaya çıkar ki bu da vücut analizi takibi demektir.

Aynı kiloda ve boyda olan birçok kişi yan yana geldiğinde, total yağ, su ve kas kitleleri dağılımına göre karşımıza farklı vücut hatları çıkar. Örneğin, 70 kilo ağırlığında ve aynı boyda olan iki kadın düşünün. Biri egzersiz yapıp sağlıklı besleniyor, diğeri ise hareketsiz bir yaşam tarzına sahip ve beslenmesine dikkat etmiyor.Bu durumda ikisininde yağ ve kas oranı farklı olacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar