Çift/Aile Danışmanlığı Nedir?

Yazar İdil ÖzgüçlüAile Danışmanı • 25 Ekim 2022 • Yorumlar:

“Bireyin ihtiyaçlarını karşılayabileceği en doğal yer kendi ailesidir”

Çift/Aile danışmanlığı nedir?

Aile bir ilişkiler sistemidir bu sistem sadece duygusal verileri barındırmaz onu oluşturan üyelerin toplamından fazladır. Aile içinde sürekliliği ve dinamiği devam eden ikili, üçlü ilişkiler/etkileşimler vardır. Eşler, kardeşler ve ebeveyn-çocuk arasında olan alt sistemler mevcuttur. Bu aile aynı zamanda ait olduğu geniş bir ailenin alt sistemidir. Aile birliği, kurulduktan sonra aile çeşitli evrelerden geçer. Ailelerden bazıları “yaşam döngüsü” olarak isimlendiren bu evreleri tamamlarken bazı aileler tamamlayamaz. Bireyler yaşam boyunca çeşitli evrelerden geçerler ve çeşitli kriz durumlarıyla karışı karşıya kalırlar, aileler de bireyler gibi çeşitli evrelerden geçer. Her yeni evre (evlenme, çocuk sahibi olma, okul öncesi dönem vb.) aile için bir tehdit barındırır. Dengelerdeki değişimlere adapte olma süreci aile için sancılı bir süreçtir. Bunun yanında aile bireylerinden birinin kişisel gelişimi ve yeni roller edinmeside ailenin uyum sürecinde zorlanabileceği noktalardandır.

Bir aile sağlıklı ve mutlu olduğunda, dünyada her şeyin yolunda göründüğüne dair pek şüphe yok ancak tüm aileler her zaman istikrarlı, sağlıklı ve mutlu değildir. Modern yaşamın stresleri, daha iyi iş-yaşam dengesi ihtiyacı, ailede yaşanan bir kriz, bir ya da daha fazla aile üyesi için sağlık sorunları veya aile için her an tehdit oluşturabilir.

Aile terapisi veya çift danışmanlığı, çiftlerin sorunlarını tartışmaları ve ilişkilerindeki sorunlara çözüm bulmaları için alan sağlar. İlişkiler hayatımızın önemli bir parçasıdır. Yakın ilişkiler birçok ödül getirir fakat aynı zamanda zordur. Başka biriyle yakın olunduğunuzda ihtiyaçlarınızı karşılarken aynı zamanda eşinizin ihtiyaçlarını karşılamak da zordur. Tüm ilişkiler zorluklarla karşı karşıyadır ve bu zorluklarla nasıl başa çıktığımız önemlidir. Yakın kişisel ilişkilerimizi nasıl deneyimlediğimiz ve ortaya çıktıklarında çatışmaları nasıl çözdüğümüz de önemli bir rol oynar.

 

Birçok aile, bu sorunların çoğuna karşı yerleşik bir esnekliğe sahiptir ancak en iyi aileler bile, ailenin kendi kaynaklarının ötesinde bir yardıma ihtiyaç duyabilirler. Çift ve aile danışmanlığı bu süreçte size yardımcı olabilir. Evlilik ve aile danışmanlığının bir aile için doğru/gerekli olup olmadığına karar vermek büyük bir karar olabilir. Başlangıçta bunu bir yenilgi veya başarısızlık olarak görebiliriz fakat gerçekte aile danışmanlığını seçmek ileriye doğru büyük bir adım olabilir. 

Aile ve Çift Danışmanlığının Faydaları Nelerdir?

 

Aile ve Çift danışmanlığı sayesinde ilişki araç kutusuna bazı araçlar eklenebilir.  Çiftler iletişim kurmanın, problemlerin üstesinden gelmenin, disipline etmenin ve ilişki kurmanın yeni yollarını öğrenebilirler. Her çift farklıdır, aile danışmanı, siz, eşiniz veya çocuğunuz arasında var olabilecek iletişim, davranışsal, cinsel ve duygusal dinamikleri tanımanıza ve anlamanıza yardımcı olabilir. 

 

Çift ve Aile danışmanlığı Ne Tür Konularda Yardımcı Olabilir?

 

Ailenizde veya ilişkinizde bu semptomlardan bir veya daha fazlası varsa, çift ve aile danışma hizmetlerinden yararlanmayı düşünmenin zamanı gelmiş olabilir.

-Aile üyeleri normal kapasitelerinde işlev görmekte güçlük çekerler. Ailenizde bir "enerji boşalması" hissediyor musunuz? 

-Eskiden rutin ve normal olan durumlar şimdi aile bireyleri için külfetli mi?

-Aile üyeleri aşırı duygusal tepkilere sahip olma veya aşırı öfke, korku, üzüntü  veya diğer duygusal tepkileri gösteriyor mu?

-Aile üyeleri arasındaki iletişimde önemli bir kopukluk var mı? İletişim kurmayı normalden daha mı zor buluyorsunuz?

- "Sessiz kalma tepkisini" normalden daha sık mı yaşıyorsunuz?

-Aile üyeleri, aile hayatından çekilmeler yaşıyor mu?. Bir veya daha fazla aile üyesinin kendi içine kapanması ilgili durumlar mevcut mu?

-Şiddet belirtileri veya kişinin kendisine veya diğer aile üyelerine yönelik şiddet tehdidi var mı? Normal "oynamanın" ötesinde, şiddetin bir sorun olduğunu düşünüyor musunuz?

-Aile üyeleri arasında "saldırı" sayılacak bir davranış var mı?

-Aile üyeleri çaresizlik veya umutsuzluk duygularını sık sık ifade ediyor mu? Yolun sonuna ulaştığınızı hissediyor musunuz?

-Streslerle başa çıkamama durumu, katlanılamayacak kadar fazla mı? Ailenizin hiç iyileşip iyileşmeyeceğini merak ediyor musunuz?

-Çocukların evde veya okulda davranışlarında değişiklikler var mı?. Ders notlarında bir düşüş yaşanıyor mu? Okulda devam sorunları veya rahatsız edici davranışlar var mı? Çocuklardan biri ev ortamında kontrol altınada tutulamıyor mu? 

-Aile travmatik bir deneyim yaşadı mı? ve aile üyeler başa çıkmakta zorlanıyor mu?. Ailede bir ölüm oldu mu? Boşanma yada ayrılık söz konusunu oldu mu? 

-Aile bireylerinin madde bağımlılığı sorunları var mı?. Alkol veya uyuşturucu kullanımıyla ilgili zorluklar var mı? Yeme bozukluğu olan bir aile üyesi var mı?

Çift danışmanlığı/ ilişki danışmanlığında ise çiftlerin bizi ziyaret etmelerinin birçok nedeni vardır. İlişki sorunları yaşıyor ve bu çatışmaları çözmek, bir ilişkinin bitme düşüncesiyle karşı karşıya kalmış ama işleri yoluna koymayı sağlamak, ilişkiyi bitirmek ama iyi şartlarda bitirmek istemek amacıyla aynı zamanda ilişkide cinsel veya yakınlık sorunlarının var olmasından dolayı çift terapisine başvurulabilir. 

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

İdil Özgüçlü Psikoloji, Aile Danışmanlığı Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)