Çift Terapisi Süreci Nasıl Başlar ve Nasıl Devam Eder?

Evli olan ya da olmayan tüm çiftler terapi sürecine başlayabilir. İlk seansa çift olarak katılırlar ve değerlendirme süreci başlamış olur.  Bazı seanslarda bireysel görüşmeler de yapılabilir. Bu görüşmelerin nasıl ve ne şekilde ilerleyeceğini terapist ile görüşmede açıklayacaktır. Bazı durumlarda terapist bireysel olarak ayrıca terapi sürecinin başlatılmasını önerebilir. Bunun için başka bir terapiste yönlendirme de yapabilir. Tabi ki nedenleri ve nasıl olacağı hakkında yine sizinle konuşacaktır.

Terapist; Duygu odaklı çift terapisi, Gottman Çift terapisi, sistematik aile terapisi, dinamik aile terapisi gibi farklı bir ekole bağlı olarak ya da eklektik çalışabilir. 

Değerlendirme sürecinde test ve envanter uygulayabilir. 

Çiftler daha çok, kıskançlık, aldatma, cinsel sorunlar, iletişim problemleri, akrabalık ilişkileri, güven ve bağlanma sorunları, bitmeyen tartışmalar, boşanmadan önce son kez denemek, boşandıktan sonra çocuklar için destek almak gibi başlıklar ile randevu talep etmektedir. 

 

Terapi ile ilişkim kurtulur mu? 

Çiftler danışmanlık almak üzere bana geldiklerinde temel beklentileri tüm problemlerin ortadan kalkacağı, sorunsuz bir ilişki ile yanımdan ayrılacakları oluyor. Çoğu zaman bana bu çatışmalar ne zaman biter, en kısa zamanda kavgalarımız sonra erecek mi gibi sorular da soruyorlar. 

Biriyle sevgili, eş, partner -adı her ne olursa olsun- bir yolda yürümeye başladığınızda zemin her zaman kaygandır. Çiftler ile danışmanlık sürecimizde amaç; çatışmalara ve problemlere rağmen yola devam edebilmektir, çatışmaları sonlandırmak değil, çiftlerin çatışmaları yönetebilmeyi öğrenmelerini desteklemektir. 

Partnerlerin kavga ettiği, anlaşamadığı noktalar, bireysel olarak ve çift olarak ikisinin de döngülerinin birer sonucudur. Bu döngüyü ortadan kaldırıp yeni bir iletişim kurma biçimi ve yapı inşa edildiği takdirde çiftler yine çatışacak, yeri geldiğinde anlaşmazlıklar yaşayacaktır. Ama artık eski duyguları ve kanayan yaraları olmayacaktır. 

Tabi ki her danışmanlık süreci sonrasında ilişkiler devam etmez. Bazen iki tarafın ya da  tek tarafın istediği ayrılık ile sonlanan ilişkiler de olur. İlişkilerin sonsuza kadar sürmesi gerekmez. Ama sonlanan ve devam eden ilişkilerde nasıl hissedildiği ve yüklenilen anlamlar kişinin gerçekliği olur ve hayatını bu doğrultuda devam ettirir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Rümeysa Akdağ Psikolojik Danışma ve Rehberlik Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)