Çift Terapisine Dair Merak Edilenler

Yazar Gülşah KaragözPsikolog • 28 Haziran 2021 • Yorumlar:

  • Çift terapisi nedir?

Birlikteliklerini devam ettiren partnerlerle birlikte (evli veya değil) yaklaşık son 35 yıldır uygulanmaya devam eden bir psikoterapi türüdür.

  • Hangi durumlarda Çift terapisinden destek almak gerekir?

Eşi veya partneri ile artık birbirlerini anlamakta zorlanan, sorunlarının çözümsüz olduğunu düşünen ve sorunların bir kısır döngü şeklinde sürekli tekrarlanarak artık tolere edilemediği birlikteliklerde; objektif  ve uzman bir kişinin desteğine ihtiyaç vardır.     

Bu desteği de sayfa tamamen yırtılmadan yani ilişki tamamen kopma noktasına gelmeden alıyor olmaları önemlidir. Çiftlerin çözümsüz olarak gördükleri  birçok sorunun mutlak bir kilit noktası vardır. Özellikle evli çiftlerde çocuklar da varsa ve bu sorun çocuklara da yansıyorsa bir terapi desteği almaları kaçınılmazdır.

  • Çift Terapinin ilk seansında çiftleri neler bekler?

İlk görüşmede, çiftlerle güvene dayalı bir terapötik bağın kurulması çiftlerin doğru yerde olduklarına inanmaları açısından önemlidir. İlk seansa, her ikisinin de istekli ve birlikte gelmeleri de önemlidir. Çünkü genelde birbirlerini sorunun kaynağı olarak görüp suçlayıcı yaklaşan çiftler; birinin değişmesi ile sorunun düzeleceğine inanırlar ve partnerine ‘yardımı kendin al’, ‘sen değişirsen, birlikteliğimiz düzelir’ gibi ifadelerde bulunup, ilişkilerdeki sorumluklarını reddederler. Birlikte katılımcı oldukları ilk seansta öncelikle, terapiden beklentileri ve birbirlerinden beklentileri detaylı bir şekilde ele alınır. Sorunu net, somut, spesifik bir şekilde tanımlayıp, durumun farkındalığına ilişkin iç görü kazanmalarına ayrıca ortak hedef belirlemelerine yardımcı olunur. Terapistin rehberliğinde bir yol haritası oluşturulur ve çiftlerle paylaşılır.  Böylelikle ilişkiyi onarım süreci başlamış olur. 

Terapi süresi; yaşanan sorunun türüne ve kişilerin değişebilme hızına göre farklılıklar gösterir. Görüşme aralıkları ise çiftlerin; konuşulan konuları hayata geçirmelerine fırsat tanıyacak kadar uzun, eski alışkanlıklarını da sürdürmelerine izin vermeyecek kadar kısa tutulur

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)