Çiftler Arasında Aldatma Neden Olur?

Yazar Berivan ŞentürkPsikolog • 28 Haziran 2021 • Yorumlar:

İlişkilere büyük ölçüde zarar veren durumlardan biri olan aldatma dünyanın her yerinde sıkça görülmektedir. Aldatma, kişinin partneri dışında herhangi biriyle fiziksel olarak ya da duygusal olarak etkileşime girmesidir. Bu durum cinsel ya da duygusal olarak tek eşlilik sözleşmesini bozmaktadır. Aldatan kişi, partnerinin büyük ölçüde güvenini yıkarak ilişkilerin bozulmasına neden olur bu durum da ilişkilerin büyük ölçüde bozulmasına sebep olmaktadır.

Aldatmaya Dair Toplumun Yanlış İnanışları:

  • Aldatmadan sonra evlilik biter. (Araştırmalar aldatma sonrasında birçok evliliğin devam ettiği yönündedir.)

  • Erkekler aldatır. (Kadınlar da aldatır)

  • Duygusal aldatma yoktur cinsel aldatma vardır

  • Cinsellik yeterli olmadığında aldatma olur

 

Toplum tarafından inanılan bu mitler aslında kişilerin, özellikle aldatılan kişilerin sağlıklı olmayacak şekilde diğer insanlar tarafından yönlendirilmesine neden olabilirken aynı zamanda aldatılan kişilere suçluluk duygularını da yükleyebilmektedir. Konu ile ilgili yapılan araştırmalar bizlere aldatma ile ilgili daha gerçekçi bilgiler sunmaktadır. Yapılan bu araştırmalara göre, 

 

  • Dünya genelinde yapılan anketlere göre erkeklerin %22’si kadınların ise %14’ü partnerini aldatıyor.

  • Partnerler arası ilişki doyumu azalması ile aldatma artarken, ilişki doyumu artması ile aldatmalar azalıyor.

  • Psikolojik iyi oluş arttıkça aldatma eğilimi azalıyor

  • Duyguları ifade edebilme becerisi arttıkça, aldatmalar azalıyor. Bunun sebebi duyguları ifade edebilmenin ilişkiye iyi gelmesi ve ilişkiyi sürdürülebilir duruma getirmesidir.

  • Yoğun sosyal medya kullanımı ile aldatma arasında pozitif bir ilişki vardır.

  • Özgüven ile aldatma arasında pozitif bir ilişki vardır. Kendine güven arttıkça aldatma eğilimi de azalır. 

  • Güven problemi yaşayan kişilerin aldatmaya daha meyilli olduğu gözlemlenmiştir. 


 

İlişkide Ne Oluyor da Aldatma Ortaya Çıkıyor?

 

  1. Partnerlerin birbirine karşı ilgisiz, sevgisiz, küçümseme, aşağılama, eleştirme, duvar örme, temas kurmama gibi davranışları aldatmaya giden yolun ilk basamaklarındandır.

 

  1. Sık sık yapılan kıyaslamalar ilişki doyumunu oldukça düşürmektedir. Partnerini herhangi biriyle kıyaslamak onu beğenmemek, küçümsemek anlamı taşır. Bu yüzden ilişkilerdeki kıyaslamaların yoğun olması aldatmaya giden bir diğer basamaklar arasında görülmektedir.


 

  1. Öfke patlamaları ya da içe çekilme hallerinin yoğun olması. Her iki durumda ilişki doyumunu azaltmaktadır.

 

  1. Tartışmaların sürekli olarak açık kalması, toparlanamaması, gönül alma durumlarının artık olmaması ya da olması durumunda işe yaramaması yine ilişki doyumunu azaltan sebepler arasında yer almaktadır.


 

  1. Partnerlerin birbirinden uzak olması da aldatma ile pozitif bir ilişki içindedir. Uzaklaşmak, tartışma olması gereken durumlarda bile artık tartışmaya girmemek, duyguların, isteklerin dile getirilmemesi gibi durumlar partnerlerin birbirlerinden uzaklaştığının sinyalini vermektedir. 

 

  1. Partnerlerden biri veya ikisinin ilişkiye dair ümitlerini yitirmesi durumu da ilişkiyi olumsuz yönde etkilemektedir. Bu durum yalnızlığı beraberinde getirmektedir. Partnerler ilişkilerinde daha yalnız hissetmeye başlamaktadırlar. 


 

  1. Partnerine olan güvenin azalmasıyla beraber diğer kişilere olan ihtiyacın ve güvenin artması durumu da ilişki doyumunu oldukça azaltmaktadır. İlişki dışında birine daha fazla ihtiyaç duymak, daha fazla güven duymak ilişkinin yeterince iyi olmadığını gösterebilmektedir. 

 

  1. İlişkide yaşanamayan doyumların başka yerde arama ihtiyacının olması, örneğin partnerinden sevgi ve şefkati hissedemediği için bunları başka bir yerde arama ihtiyacı. (Sadece birine yönelme ile olmaz, bağımlılık gibi durumlarda eksik olanı doldurmaya yönelik eylemler arasında sayılabilmektedir.)


 

  1. Partnerin sürekli olumsuz özelliklerini büyütmek yine ilişki doyumunu büyük ölçüde azaltmaktadır. Olumsuz özelliklerin sürekli büyütülmesi, sorunlu görünen kişiyi sıklıkla savunmaya itecektir. Bununla beraber olumlu özelliklerin küçümsenmesi de ilişkide aynı etkiyi yaratacaktır.

 

  1.  Takdir etme eylemlerinin yerine eleştirme ve aşağılama, değersizleştirme davranışlarının yoğunlukta olduğu bir ilişki de yine aldatma giden yoldaki basamaklar arasındadır.

 

  1. Biz kavramı yerine sen ve ben kavramı gelmesi ilişkide ki bozulmaların sinyalini vermektedir. Sen ve ben kavramlarının sık kullanılması çiftlerin biz olma duygusunu daha az hissetmelerine neden olmaktadır.

 

  1. Partnerlerin birbirini bir diğerine kötüleme davranışları çiftlerin olumsuz duygudurumlarını daha fazla arttırmaktadır. 

  2.  İlişkilerde duvar örmeler başladığında partnerler birbirinden uzaklaşmaya başlar artık tartışma bile yoktur. Bu durum partnerleri yalnızlık hissiyle baş başa bırakmaktadır.

 

  1. Partnerin cinselliği reddetmesi ya da cinselliği ceza olarak kullanması porno kullanımını arttırabilir. Tüm bunlar çiftleri biz olma duygusundan ben olma duygusuna itebilir.


 

  1. Aldatmaya giden yollar arasında partnerlerin ilişki yararına olan düşüncelerinin azalması ve ilişki karşıtı düşüncelerin artması görülmektedir.

 

  1. Yaşanılan tüm bu durumlardan sonra masum gizli ilişkiler oluşmaya başlar ve partner her geçen gün daha fazla sır saklamaya, yalan söylemeye ihtiyaç duyar.


 

  1. Kişi aktif olarak ihtiyaçlarını karşılamak için diğer kişilere yönelmeye başlar. Bunun sebebi sıklıkla partneriyle olan ilişkisinde var olmayan durumların aranmasıdır.

 

  1. Son olarak ilişkide sınırlar aşılır ve gerçek ihanet ortaya çıkar. Kandırma bir yaşam tarzı haline gelirken aynı zamanda ilişki içinde tehlikeli bir hal almaya başlar. Partnerin başka bir kişiyile ilişki yaşaması, sıralanmış olan tüm bu adımlardan sonra gerçekleşebilmektedir. 



 

Psikoterapi Aldatmayı Yaşamış Olan Çiftlerle Nasıl Çalışır?


 

Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de evlilik dışı ilişki nedeniyle boşanma oranı %1. Bunun anlamı, evlilikte aldatmaların olmasına karşın birçok ilişkinin devam ediyor olmasıdır. Aldatma sonrasında evliliklerin birçoğu bitmese de ilişkiler oldukça kalıcı bir şekilde bozuluyor. Çift terapisinin amacı ilişkileri düzenlemek, ilişki doyumunu arttırmaktır. Çift terapisi ile çiftler aldatma durumunu telafi edebilir yeni ve daha güçlü bir ilişki kurabilir. Bunun için terapide danışanlar 3 aşamadan geçmektedirler.  İlk aşama olan aldatmayı telafi etme çalışmalarıdır. Aldatılan kişinin yaraları aslında aldatan tarafından sarılabilir, terapide ilk aşamada bu durum sağlanmaktadır. İkinci aşama ise güveni kırılmış olan partner sık sık eşini suçlamaya ve kontrol etmeye başladığından dolayı güven üzerine çalışılır. Aldatılan partnerin eşine tekrar güvenebilmesi ilişkilerin daha güçlü olmasını sağlamaktadır. Bu yüzden ikinci aşamada güven üzerine çalışılmaktadır. Son olarak üçüncü adımda çiftlerin birbirleriyle bağ kurması amaçlanır. Psikoterapi, yukarıda aldatmaya giden basamakların hepsi üzerine çalışarak çiftlerin birbirlerine daha yakın ve daha bağlı olmasını sağlamayı hedeflemektedir. Buradaki temel amaç ilişki doyumunu arttırmaktır çünkü ilişki doyumu yüksek olan çiftlerde aldatma oldukça düşük bir ihtimaldir. İlişki doyumu cinsellik gibi tek bir pencereden değil yukarıda sıralanan pek çok durumdan etkilenmektedir. Çift terapisinde ilişki doyumunu düşüren tüm alanlarla çalışılarak ilişki doyumu arttırılır. Bu durum da çiftlerin daha mutlu ve kendilerini daha güvende hissedecekleri bir ilişki içinde olmalarını sağlamaktadır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)