Cilt Bakımı

Yazar Asiye YıldızDermatolog • 7 Eylül 2021 • Yorumlar:

Medicana Int. Samsun Hastanesi Dermatoloji (Cildiye) Uzmanı Dr. Asiye Yıldız,”Cilt bakımına her mevsim özen göstermesi gerekir ancak yaz aylarında güneş, aşırı sıcak ve nem dolayısı ile cildimizin daha özenli bakıma gereksinim duymaktadır. Güneşin cildimiz üzerine olumlu etkileri olmakla birlikte özellikle son yıllarda zararlı etkilerinin de olduğu sıklıkla vurgulanmaktadır. Bu nedenle yaz aylarında cildimiz için daha özenli olmalıyız” dedi.

Yıldız, güneş cilt üzerinde D- Vitamini yapımını sağlayarak çocuklarda kemik  gelişimini, erişkinlerde de  kemik  erimesini önlemede çok önemli  bir rol  oynamaktadır diyerek” Yapılan bilimsel  çalışmalarda  günde 10-15 dakika güneşe  çıkmanın  D-Vitamini  yapımı  için  yeterli  olduğunu  göstermektedir. Güneşe ilk  maruz  kalındığı  günler  özellikle  çocuk  ve  açık ten renkli kişilerin daha çok  dikkat etmesi  gerekir. Birdenbire uzun süre güneşe maruz kalındığında  sıcak çarpması  gibi şikayetlerin yanı sıra güneş yanıkları  oluşmaktadır.  Özellikle çocukluk çağlarında sık gerçekleşen güneş yanıkları ileri  yaşlarda melanom gibi  deri  kanserlerine neden olabilmektedir “ ifadelerini kullandı. 

 

“DOĞRU GÜNEŞ KORUYUCUYU SEÇMEK ÖNEMLİ”

Uzman Dr. Asiye Yıldız, “Uzun süre  güneşe  maruz  kalmak cildin erken yaşlanması, cilt  kuruluğu  ve cilt  lekeleri  gibi  masum cilt   sorunlarının  yanı  sıra cilt  kanseri gibi  ciddi  sorunlara  da  neden olmaktadır. Bu nedenlerle  yaz  aylarında  düzenli  güneş  koruyucular  kullanılmalı  şapka, güneş  gözlüğü, kıyafetler  ile  koruma  sağlanmalıdır. Güneş  koruyucu krem seçiminde de dikkatli olunmalıdır. Hem ultraviole A hem de ultraviole B ‘ye karşı koruyucu  özelliği olan ürünler  tercih  edilmelidir. Kadınlar  makyaj  yapacak ise  önce  güneş koruyucu  sürüp  daha  sonra  makyajını  yapmalıdır. Titanyum dioksit  gibi  fiziksel koruma sağlayan ürünler bebek  ve  gebelerde  tercih  edilebilir. Cilt  bakımı  ve koruyuculuk  açısından güneş  kremlerinin dışarı  çıkmadan/güneş maruziyeti başlamadan yarım saat  önce  sürülmesi  önemlidir. En uygunu her sabah yüz temizlendikten hemen sonra  güneş  koruyucu  kremin sürülmesi  alışkanlığının  edinilmesidir”dedi.

 

“AYAK BAKIMI YAZ KIŞ AKSATILMAMALI”

Dermatoloji (Cildiye) Uzman Dr. Asiye Yıldız ,”İdeal bir  güneş koruyucu  tere ve suya  dayanıklı olmalıdır.  Bazı  kremlerin su geçirmez  özelliği bulunsa da yüz yıkandığı veya havuza yada denize girildiğinde  etkinliği azalır. O nedenle  deniz veya havuzdan sonra  2-3 saatte bir güneş  koruyucu kremi tekrarlamak uygun olur. Yaz  aylarında  sadece güneş  değil havuz suyundaki  kimyasal maddeler de cildimize olumsuz  etki  edebilir. O  nedenle yaz aylarında  özellikle  tatile  gitmeden önce  derin “peeling” ,  laser ile  cilt soyma  tedavileri yapılmamalıdır.  Bu tür  uygulamaları yaz sonrasına ertelemek uygun olacaktır. Gün sonunda  cilt, uygun bir cilt  temizleyici  köpük veya jel ile  temizlendikten sonra cilt tipine  uygun bir  nemlendirici ile  bakımı sağlanmalıdır.Ayak  bakımı da  yaz - kış dikkat edilmesi  gereken bir  konudur.  Ayaklar  her yıkamadan sonra  çok iyi kurulanmalı  ve tırnak  bakımına, ayakkabı  seçimine dikkat edilmelidir. Cilt bakımı, nemlendirici  ve  güneş  koruyucu  seçiminde, cilt tipi ve yapısına uygun ürünler seçimi konusunda dermatoloğunuzdan  ( cilt hastalıkları uzmanından) bilgi  alınması uygun olur” ifadelerini kullandı. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Asiye Yıldız

Dermatoloji Uzm. Dr.

Randevu al