CİNSEL İŞLEV BOZUKLUKLARI 1

Yazar Mehmet Doğan • 10 Mart 2017 • Yorumlar:

CİNSEL İŞLEV BOZUKLUKLARI 1 – VAJİNİSMUS

“Evleneli 1 ay oldu ama biz daha cinsel ilişkiye giremedik. Kocam sabırlı, iyi bir insan. Bana iyi davranıyor, zorlamıyor. Beraber yavaş yavaş aşarız diyor ama son günlerde onu düşünceli görüyorum. Bu sorunu kısa zamanda aşmamız lazım. Benden soğur, beni bırakır diye korkuyorum. Aslında utangaç falan değilim. Flört döneminde cinsel ilişkide bulunmayı denemedik. Cinsellikle ilgili küçük şeyler yaşamıştık. Benim de hoşuma gidiyordu. Biliyorum, cinsellik hayatın bir parçası ama iş cinsel ilişkiye gelince herşey değişiyor. İçimi büyük bir korku kaplıyor. Daha önce evlenen arkadaşlarım da söylüyor, ilk cinsel ilişki sırasında öyle fazla bir acı olmuyormuş. Cinsel ilişkinin keyifli bir şey olduğunu söylüyorlar. Ben de öyle olacağını tahmin ediyorum. Ama gelin siz bunu benim içime anlatın. Eşim bir kez giriş yapmayı denedi, bacaklarım titredi, penisin içime gireceği fikri beni kötü ediyor. Sanki aklımı kaçıracağım. Öyle bir kasılıyorum ki eşimin giriş yapması mümkün değil. Bilerek kasmıyorum kendimi, elimde değil. Soyunup yatağa girmekte, eşime dokunmakta, onun benim bedenime dokonmasında sorun yok. Ama tam ilişki sırası gelince kıpkırmızı oluyorum, yataktan kaçmak istiyorum”

 

“Doktor bey, daha geçen Cumartesi evlendik, 1 hafta oldu. Ama evliliğimiz bitme noktasına geldi. Görücü usulü evlendik. 10 ay kadar nişanlı kaldık. Birbirimize ısındık. Eşimi seviyorum. O da beni seviyor diye düşünüyordum. Çok ilgili, sevecen bir insandı. İlk gece cinsel ilişkide bulunamadık. Eşim olur, heyecandandır dedi. 3-4 gün denedik, hem de kaç defa. Ben çok heyecanlanıyorum. Bacaklarım kasılıyor, bir türlü açamıyorum. Eşime bir türlü izin veremiyorum, elimde değil. Sonra eşim neden izin vermiyorsun diye kızmaya başladı. Çok değişti. O sakin adam gitti, yerine bir başkası geldi. Birkaç kez zorla girmeye kalktı, olmayınca beni tokatladı, hakaret etti. Canım çok yandı. Yine de cinsel ilişkide bulunamadık. Kayınvalidem dün eşime, sakladığı bir şey var herhalde demiş. Benim bakire olmadığımı, ilişki sırasında bunun ortaya çıkmasından korktuğumu söylüyorlar. Böyle bir şey yok, bakireyim. Bu gece de olmazsa eşim beni boşayacakmış”

“ Bu aralar yine çok uyumaya başladım, kafam yastıktan kalkmıyor. Hiç keyfim yok. Bıktım artık. Hayattan hiç zevk almıyorum. 2 yıl önce de böyle bir depresyon geçirdim, tedavi oldum, iyileştim. Şimdi yine tekrarladı. Daha önceki doktorlarıma söyleyemedim, aslında benim bir derdim var. Sanırım o çözülmeden ben iyi olamam. Onun çözüleceğinden de şüpheliyim. Hiç umudum yok. Ama söylemem lazım artık. Biz 6 yıllık evliyiz. 2 tane çocuğumuz var. Eşimle birbirimize aşık olarak evlendik. Bir araya gelebilmek için çok mücadele ettik. Eşim çok anlayışlıdır. Benimle, çocuklarla ilgilenir. Dışarı hayatı yoktur. Ama 6 yıl geçmesine, 2 çocuğumuz olmasına rağmen biz hala cinsel ilişkide bulunamadık. Ne acaip değil mi? İlk birkaç yıl çok uğraştık. Benim heyecanım, kasılmalarım, korkularım cinsel ilişkide bulunmamızı hep engelledi. Birkaç doktora da gittik, söylenenleri tam yapamadık galiba, sonuç alamadık. Sonra vazgeçtik. Bizim de bir cinsel hayatımız var. Eşimin bana dokunmasında bir sorun yok. Sevişiyoruz, başka yöntemlerle birbirimize keyf veriyoruz. Orgazm da oluyoruz. Ama giriş mümkün değil. Eşim de kabullendi artık. İçimizde bir eksiklik hissediyorsak da birbirimize dokunmaktan kaçınmıyoruz. Çünkü hala birbirimizi çok seviyoruz. Eşim cinsel organımın üstüne boşaldığında hamile kaldım. Çocuklarımız o şekilde oldu. Ama kendimi yetersiz, suçlu hissediyorum. Bu kadar severken böyle olmamalıydı”

“Eşim de ben de eğitimli insanlarız. Cinselliğin hayatın doğal bir parçası olduğunu gayet iyi biliyoruz. 6 ay oldu, hala tam cinsel ilişkimiz yok. Cinselliğe soğuk bakan birisi değilim. Sevişirken haz da alıyorum. Ama iş girişe gelince soluğum kesiliyor. Öleceğim sanki. Kalbim hızlı çarpmaya başlıyor. Bir korku, bir heyecan. . Biliyorum, internetten, kitaplardan okudum. İlişki acı veren bir durum değil. Ama yine de kendime söz geçiremiyorum. Zaman geçtikçe eşim de sıkıntılanmaya başladı. Son 1 aydır cinsel isteği kayboldu. Daha önce bir sorunu yoktu. Şimdi tam sertleşemiyor. Herkes bir akıl veriyor. Kimisi uyutulup, anestezi altındayken ilişkinin gerçekleşebileceğini söylüyor. Bu aklıma yatmıyor. Uyanınca benim korkum yine sürecek diye düşünüyorum. Kimisi de kızlık zarının cerrahi olarak kesilip alınmasının işe yarayacağını iddia ediyor. Ama engel olan o değil ki, benim korkum. Artık geç olmadan bir psikiyatriste gidelim dedik. Eşim de dışarıda bekliyor. İsterseniz çağırayım”

Cinsellikle ilgili doğru bilgilere ulaşmanın,hangi bilginin doğru olduğunu belirlemenin zor olduğu, hepsi değilse de bir takım gazete ve internet sayfalarının verdiği popülüst yaklaşımların taarruzuna maruz kalınan, cinselliğin konuşulmasının zor, utandırıcı olduğu, cinsellik üzerinde çeşitli düzeylerde baskının yaşandığı, kulaktan dolma bilgi ve hurafelerin kol gezdiği ortamlarda yetişme en önemli vajinismus nedenleri arasında sayılabilir. Her 10 kadından 1’inde görüldüğü bildirilmektedir.

Tedaviye eşlerin birlikte katılımı gereklidir. Hekim önce ayrıntılı bir bilgi toplama işleminden sonra eşlerin kişilik özellikleri, iletişim biçimleri, duygu aktarımı ve etkileşim konularında bir kanaata varacak, eşlik eden fiziksel ya da psikiyatrik bir rahatsızlık olup olmadığını belirleyecektir. Ardından varsa eşlik eden rahatsızlıkların tedavisini, eşler arası iletişim sorunlarının, çatışmaların giderilmesini takiben çift cinsellik ve ilişki konusunda tıbbi düzeyde ayrıntılı olarak bilgilendirecektir. Bazen bilgilendirme ve güven ortamının sağlanması bile sorunu çözmekte yeterli olabilir ya da çözüme önemli ölçüde katkı sağlar. Tam bir iş birliği içindeki çifte davranışçı-bilişsel terapiler kapsamında alıştırmalar, ev ödevleri verilerek sorun basamak basamak çoğunlukla yaklaşık 1 ay içerisinde çözülür.

Mutlu, korkusuz, huzurlu bir cinsel yaşam dileğiyle…

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)